Suomalainen jalkapallokatsomo kehitysvaiheessa

On keskiviikko-ilta. Astun sisään Elmoon, Sporttibaariin, joka sijaitsee Helsingin keskustassa Kampin metrotunnelia vastapäätä. Katson ympärilleni ja näen paikan olevan varsin täysi. Ihmiset odottavat olutlasit pöydällä tunnin päästä alkavaa jalkapallon mestareiden liigan pudotuspeliottelua, jossa tulevat kohtaamaan Real Madrid sekä Manchester United. Ottelun perään on haikailtu jo monta kuukautta. Real-manageri Jose Mourinhon sanoin: ’’Koko maailma odottaa tätä ottelua’’.

Baari on jakautunut kahteen leiriin. Osa tunnustaa Los Blancosin valkoisia värejä. Toisella puolella taas vannotaan Manchesterin punaisten paholaisten nimeen. Ennen ottelun alkua saan haastatteluuni kolme henkisen poikaporukan. Yksi heistä pitää yllään Manchester Unitedin pelipaitaa.  Pojat tunnustautuvatkin Manchester Unitedin kannattajiksi.

Seurue kertoo katsovansa suurimman osan Unitedin otteluista samalla kaveriporukalla. Suuret matsit tullaankin yleensä katsomaan aina sporttibaariin, jotta päästäisiin osaksi kiihkeää jalkapallojuhlaa.  United-paidassa esiintyvän pojan mielestä parasta sporttibaarissa on päästä voiton jälkeen kaulailemaan ja juhlimaan oman joukkueensa kannattajien seurassa.  Itse otteluun seurue valmistautuu oluella sekä talon ruoalla.

Kuppilan ilmapiiri ei saavuttanut aivan brittiläisen pubin toverillista tunnelmaa. Englannissa otteluiden katsominen pubissa on yleinen ajanviettotapa. Tosin liput peleihin ovat todella kalliita, eikä esimerkiksi työväellä ole varaa käydä paljonkaan paikan päällä.  Itse olin seuraamassa puolitoista vuotta sitten Lontoolaisessa pubissa Arsenalin ja Liverpoolin välistä kamppailua. Tunnelma oli jotain sanoinkuvaamatonta. Pubissa vallitsi eräänlainen veljeys, sillä katsojia yhdisti rakkaus omaan joukkueeseen.

Elmossa suomalaisten kannattaessa ulkomaista seuraa tuota tunnetta ei syntynyt ainakaan samalla tavalla, sillä osalla ihmisistä kannatus jäi pintapuoliseksi. Syynä tähän saattaisi olla se, että ulkomaalaisen joukkueen suoritukset eivät kosketa suomalaisia samalla tavalla kuin jos joukkue olisi omasta maasta. Suomalaiset eivät välttämättä jaksaisi innostua jääkiekostakaan yhtä paljoa, jos Suomi ei yhtäkkiä enää pärjäisi MM-turnauksissa.

Baari ei olisi varmasti ollut näin täysi, jos kyseessä olisi ollut vaikkapa kotimaisen liigan ottelua. Ihmiset haluavat nähdä hyvätasoista peliä, mistä johtuen kotimainen jalkapallo ei pääse tarpeeksi esille. Toki taso suurissa liigoissa kuten Englannin Valioliigassa on monta kertaa kovempi, mutta silti todellisen jalkapallon seuraajan tulisi seurata myös kotimaista liigaa. Jos Suomi pääsisi joskus jalkapallossa arvokisoihin, lähtisi suomalaisen jalkapalloilun suosio varmasti hurjaan nousuun. Tällä hetkellä haaveet paikasta ovat kuitenkin vain ja ainoastaan toiveajattelua, joukkueen tason ollessa olematonta.

Suomen jalkapallokulttuuri ei ole vielä päässyt samalle viivalle, esimerkiksi Englannin, Italian tai vaikkapa Espanjan kanssa. Näihin jalkapalloa koko sydämestä rakastaviin maihin Suomea on kuitenkaan turha lähteä vertailemaan, onhan Suomen jalkapallokulttuuri vielä varsin mukavasti jäljessä niitä. Tällä hetkellä maamme ei ole kuitenkaan jalkapallomaa, eikä jalkapallomaata synny jos kotimaiset pelit jäävät ilman huomiota.

 

Jalkkismatsi2Jalkkismatsi1

Yksi kommentti artikkeliin ”Suomalainen jalkapallokatsomo kehitysvaiheessa

Kommentointi on suljettu.