Henrietta Helanne matkalla juniorivalmentajaksi

Henrietta Helanne, 8.10.2013

Vantaan VSS-stadion on tullut Henrietta Helanteelle vuosien saatossa tutuksi. Kuvaaja Minna Pekola

20-vuotias Henrietta Helanne on touhunnut jalkapallon kanssa aina pienestä pitäen. Helanne aloitti pelaamisen kahdeksan vuoden ikäisenä ja viihtyy lajin parissa edelleen. Nuorempana haaveena oli ammattilaisjalkapalloilijan ura, mutta sittemmin ammattilaisuushaaveet ovat väistyneet.  Helanne on juuri pelannut naisten jalkapallon ykkösdivariottelun seuransa VJS:n riveissä ottelun Jypsiä vastaan.

Pelaamisen lisäksi Helanne on myös valmentanut Vantaan Jalkapalloseuran junioreita muutaman vuoden ajan.
– Vähän harmittaa kun valmentamiselle ei nykyään muiden kiireiden vuoksi jää niin paljon aikaa kuin haluaisin.

Pelaaminen VJS:n riveissä loppuneekin tähän kauteen pitkälti juuri ajankäytön takia. Pelaamisen lopettaminen ei kuitenkaan ole vielä edessä.
– Niin kauan olen jalkapalloa harrastanut ja nautin vielä paljon pelaamisesta, että en pystyisi kokonaan lopettamaan. Varmaankin etsin toisen seuran jostain toisesta sarjasta, joka ei vie aikaa ihan yhtä paljon kuin VJS. Ykkösdivarin pelaamisen kuitenkin lopetan tähän kauteen.

Omissa pelaajaharjoituksissaan Helanne on huomannut tarkkailevansa valmentajan tekemisiä uudella tavalla.
– Alussa, valmennushomman alettua, huomasin välillä ajattelevani, että nyt tuo harjoitus tehtiin kyllä vähän hassusti. Yritän silti olla puuttumatta hirveästi oman valmentajan metodeihin ja pitää omissa treeneissä roolini pelaajana. Sieltä on kuitenkin hyvä ammentaa niitä hyviä juttuja itse vedettyihin treeneihin.

Helanteen omista harjoituksista ammennettujen asioiden lisäksi oppia haetaan myös muualta.
– Käyn tällä hetkellä valmennuskurssilla, josta toivon oppivani vielä lisää valmentamisesta. Luokanopettajaopinnoistani Snellman-korkeakoulussa on myös varmasti hyötyä varsinkin lapsia valmentaessa.

Nimenomaan lapsia Helanne haluaakin valmentaa.
– Olen kuitenkin itse vasta parikymppinen ja aikuisten valmentaminen ei välttämättä senkään puolesta olisi kovin luentevaa. Lisäksi olen viihtynyt lasten kanssa niin hyvin, että sitä haluan jatkaa. Tähän mennessä kaikki on mennyt hyvin, eikä esimerkiksi auktoriteetin löytymisen kanssa ole ollut ongelmia vaikka olen itsekin vielä aika nuori.

Jalkapallon osalta Helanteen tulevaisuudensuunnitelmat liittyvät paljon juuri valmentamiseen.
– Valmentaminen tuntuu tällä hetkellä sellaiselta jutulta mitä haluan tehdä vielä pitkään. Mitään valmennuksellisia tavotteita en ole itselleni asettanut, vaan ainakin toistaiseksi keskityn vain nauttimaan valmentamisesta.

Velja Engström