Site icon HEO / journalismiopintojen harjoitustoimitus

Napolissa jalkapallo ei ole pelkästään peli. Se on elämä

Etelä-Italiassa sijaitseva Napolin metropolialue tunnetaan kahdesta asiasta, jalkapallosta ja järjestäytyneestä rikollisuudesta. Paikallinen jalkapallokulttuuri on todella intohimoista, mikä ei unohda sankareitaan. Kysykääpä paikallisilta Diego Maradonasta ja kuulette Jumalaan verrattavaa ylistyslaulua. Vertaus ei ole tuulesta temmattu, onhan kaupungissa El Diegolle pyhitettyjä alttareita.

S.S.C Napoli perustettiin vuonna 1926. Seuran huippuvuodet olivat 1980-luvun lopulla, jolloin Stadio San Paulolle matkasi 2 Italian mestaruutta ja Uefa cupin voitto. Tuon ajan joukkueen suurin sankari oli Maradona. Napoli julistettiin konkurssiin vuonna 2004 ja tiputettiin alasarjoihin. Takaisin Serie A:han Napoli nousi kauden 2007 päätteksi.

Etelä-Italia on tunnetusti köyhää seutua, jossa järjestäytynyt rikollisuus on näkyvää. Tästä Napolissa syytetään Pohjois-Italian vallanpitäjiä ja siellä vallitsevaa stereotypiaa, jonka mukaan kaikki napolilaiset ovat mafiosoja. Jalkapallokentillä se näkyy vihana pohjoisen joukkueita vastaan ja vihatuin kaikista pohjoisen joukkueista on Juventus.

Napolilaisille jalkapallo on enemmän kuin peli, se on elämä. Joillekin se on pääsykortti pois köyhyydestä, toisille taas 90 minuutin vapaus harmaasta arjesta. S.S.C Napolin pelien aikana, jopa 50 kilometrin päässä sijaitseva Sorrenton pikkukaupunki pysähtyy. Joukkueen pelatessa se pelaa koko kaupungin ylpeydestä.

Italiassa missä jalkapallo on intohimoa, Napolissa se on vielä enemmän. Se on ylpeyden aihe, elämäntapa, poliittinen väline ja jokapäiväistä arkea.

Teksti ja Kuvat: Kaarle Tuomisto

Exit mobile version