Site icon HEO / journalismiopintojen harjoitustoimitus

Futisgolf – nuori nouseva laji

Jalkapallogolf, eli futisgolf, on laji, joka syntyi, kun kaksi tuttua lajia, jalkapallo ja golf, yhdistettiin toisiinsa. Futisgolfissa on tarkoituksena saada pallo mahdollisimman vähillä potkuilla reikään.

Futisgolf on lähtöisin Hollannista, jossa pelattiin ensimmäiset viralliset kilpailut vuonna 2009. Ensimmäiset futisgolfin maailmanmestaruuskilpailut pelattiin Unkarissa vuonna 2012. Futisgolfia pelataan maailmanlaajuisesti noin 25 maassa.

Euroopassa futisgolfkenttiä on noin 40. Futisgolf on viime vuosina nostanut suosiotaan monissa maissa, esimerkiksi juuri Suomessa. Suomesta kenttiä löytyy vasta muutamalta paikkakunnalta, muun muassa Porista, Nurmijärveltä, Joensuusta ja Tampereelta.

Yhdysvalloissa perustettiin vuonna 2011 oma futisgolfliiga, American FootGolf League. Jokainen futisgolfkenttä on omanlaisensa, eikä maailmasta löydy kahta samanlaista kenttää. Missään ei ole määritelty, minkälainen kentän pitäisi olla, vaan jokainen voi tehdä sellaisen kentän kuin haluaa.

Kentät koostuvat useimmiten 9 tai 18 väylästä. Väylien pituudet vaihtelevat 50 metristä 250 metriin. Väylillä on avauspaikat, hiekka- ja vesiesteitä, sekä viheriö. Futisgolf on edullinen harrastus, ja se soveltuu niin aikuisille kuin lapsillekin. Futisgolfia pelataan yleensä 3-4 hengen ryhmissä.

Pelin kulku ja säännöt

Futisgolfissa tarkoitus on suorittaa koko kenttä läpi mahdollisimman vähin potkuin. Kierroksen lopussa lasketaan tulos yhteen, ja voittaja on se, joka on suorittanut radan pienimmällä potkumäärällä. Väylien ihannetulokset vaihtelevat par3-tuloksesta par5-tulokseen riippuen väylän pituudesta. Esimerkiksi par3-väylällä ihannetulos on saada pallo kolmella potkulla reikään.

Väylät aloitetaan niille tarkoitetuilta avauspaikoilta avauspotkulla. Avauspotkun jälkeen peliä jatketaan siitä, mihin pallo pysähtyi. Palloa potkaistaan niin monta kertaa, kunnes se on saatu reikään.

Teksti: Aki Huuhtola

Lähteet: http://www.fifg.org, http://www.footgolf.us, http://www.oulunjokilaakso.fi, http://www.golfpiste.com, http://www.hs.fi

 

 

 

 

Exit mobile version