Jalkapalloilijasta tunnetuksi personal traineriksi

Joosua “Jope” Visuri on 23-vuotias lahtelainen personal trainer.

16426725_10208727469528788_677599847_n Henkilökohtaisten ohjauksien lisäksi Jope on erittäin aktiivinen eri sosiaalisen median kanavissa. Hän tuli tunnetuksi “tikisjope” nimimerkillä, kun hän pääsi Tikis-urheilukanavan yhdeksi jäseneksi. Tikis kanava lähti isosti nousuun, jonka ansiosta myös Jope sai paljon tunnettuvuutta. Hän on tehnyt esimerkiksi hyppypunnerruksen Suomen ennätyksen.

Nykyään Jope on perustanut oman yrityksen. Jopen palveluihin kuuluu erilaisten ryhmäliikuntatuntien ohjaamista sekä hän järjestää workshoppeja kehonpainoharjoittelusta ja liikkuvuudesta ympäri Suomea, mutta suurin osa hänen työstään kuluu Helsingin alueella. Vuosi sitten Helsinkiin muuttanut Jope alkaa nyt tuntemaan hyvin uuden kotikaupungin kadut.

  • Aluksi piti järjestää vähän enemmän aikaa kulkemiseen, ettei hyppää väärään metroon tai raitiovaunuun. Mutta tosi hyvin olen kyllä viihtynyt täällä Helsingissä, Jope kertoo.

Joosua on Salpauselän urheilulukion jälkeen suorittanut liikunnanohjaajan opinnot Pajulahdessa, sekä hän on hankkinut personal trainer pätevyyden. Urheilusta Jope on aina kiinnostunut ja juuret siihen löytyy jo pienenä aloitetusta jalkapallon peluusta. Nykyään hänen vahvuudet ovat kehonpainoharjoittelussa sekä liikkuvuudessa.

  • Jalkapalloa pelasin 18-vuotiaaksi asti, mutta kun polvi meni kaksi kertaan rikki niin piti keksiä jotakin muuta tekemistä. Ensiksi rupesin tekemään ihan perinteistä kuntosaliharjoittelua, mutta samojen liikkeiden tekeminen eri painoilla ja sarjoilla rupesi pikkuhiljaa puuduttamaan. Kehonpainoharjoittelussa puolestaan pääsee siirtymään aina uudelle tasolle ja tekemään liikkeet haastavammiksi. Uutuuden viehätys sekä haasteellisuus oli syy, miksi aloin kiinnostumaan enemmän kehonpainoilla tehtävistä harjoitteluista.

Nykyään Jope tekee hänen unelmatyötänsä. Hän saa tehdä töitä rakastamansa asian parissa.

  • Pitkään haaveena oli jalkapallo ammattilaisuus, mutta kun sen jouduin lopettamaan, päätin, että haluan tehdä töitä liikunnan parissa. Jos en voisi jostain syystä liikunta-alalla toimia, niin sitten seuraavina vaihtoehtoina olisi varmaankin ollut palomies- tai poliisiura. Tässä työssä on hyvää kun jokainen päivä on erilainen. Pääsen tekemään erilaisten ihmisten ja asiakkaiden kanssa töitä, eikä tämä ole sellaista tavallista liukuhihnatyötä, joka saattaisi alkaa puuduttamaan jossain vaiheessa. Pitää miettiä jokaiselle yksilölle hänelle parhaiten sopiva harjoitusohjelma. Ja samalla pääsee kehittämään itseään niin valmentajana kuin ihmisenä.

Tammi- ja helmikuu ovat yleensä personal trainereille ne kiireisimmät kuukaudet, koska ihmiset tekevät uudenvuoden lupauksia, jotka näkyvät selkeinä piikkeinä heidän asiakasmäärissään. Visuri itse treenaa 3-4 kertaa viikossa.

  • Itse pyrin omassa harjoittelussa yhdistämään salitreenin ja kehonpainoharjoittelun. Esimerkiksi jalkapäivinä teen puolet liikkeistä painoilla ja puolet oman kehon painolla.

Jopen yksi vahvuuksista on myös ruokavalio. Hän opiskellut aihetta paljon itsenäisesti ja kokeillut eri keinoja, miten saada paras tulos hyvinvointiin ja jaksamiseen.

  • Aluksi lähdin puhdistamaan ruokavaliota kiinnittämällä huomiota laatuun. Heti huomasin kuinka energiat kasvoivat ja tulokset paranivat. Haluan kuitenkin säilyttää tietyn tasapainon ruokavaliossa, joten pari kertaan kuukauteen syön vähän vapaammin.

Matkaan mahtuu myös kuoppia, sillä Jopelle todettiin syksyllä 2015  ylikunto. Hän ei pystynyt treenaamaan vuoteen. Nyt hän on pystynyt jo muutamien kuukausien ajan harjoittelemaan kunnolla. Mutta aluksi se oli aika iso shokki hänelle.

  • Liikunnan avulla pääsin aina purkamaan arjen paineita ja hetkeksi unohtamaan kaiken muun, mutta kun ylikunto todettiin ja siihen päälle sain vielä borrelia bakteeri infektion, johon jouduin syömään kolme kuukautta antibiootteja, niin se oli todella raskasta varsinkin henkisesti. Mutta oli liikuntakiellosta myös pientä hyötyäkin, koska koko ajan opiskelin enemmän liikunnasta ja ruokavalioista. Vuoden aikana tuli luettua enemmän kuin koskaan. Nyt siitä on pikkuhiljaan toivuttu, mutta kyllä sen edelleen treenatessa huomaan, että ei saa ihan kaikkea itsestä irti ja palautumiseen menee vähän enemmän aikaa.

Lopuksi Jope haluaa lähettää terveisiä aloittaville urheilijoille.

  • Tehkää sitä mistä tykkäätte. Sen ei tarvitse olla kuntosalilla käyntiä, vaan tärkeintä on liikkua siten miten oikeasti tykkää.

Teksti: Ville Westerlund