New York – kulttuurien sulatusuuni

New York on äänekäs, rosoinen ja ajoittain kaoottinen kaupunki (heti kaupunkiin saavuttuani vastaani tuli keskellä katua hampaitaan pesevä paidaton mies). Kaupunki on todellinen sulatusuuni, jossa ihmiset taustastaan riippumatta elävät sopuisasti keskenään tiiviisti asutetulla alueella. 

New Yorkissa Amerikkalainen vapauskäsitys korostuu niin hyvässä kuin pahassakin. Tuloerojen suuruus näkyy selkeästi kodittomien ja varakkaiden välisenä kontrastina. Usko kovan työn tuomaan onneen taas näkyy katuja reunustavissa  pienissä kioskeissa ja ohikiitävien liikemiesten jatkuvassa kiireessä.

New York on kiehtova ja lähes loputtomalta tuntuva kaupunki. Rauhaa rakastavana suomalaisena huomasin kuitenkin alkavani etsiä metelin ja vilskeen keskeltä myös jotakin hillitympää. Hakeuduin lopulta pois tungoksesta autiommille kaduille ja kiipesin katutason yläpuolelle kauemmas hälytysajoneuvojen ujelluksesta.

 

Kuva ja teksti: Janina Ketola