Site icon HEO / journalismiopintojen harjoitustoimitus

Ringette – naisten oma urheilulaji

Jaana Valjanen

Ringette on vauhdikas jääpeli, jossa joukkuepelillä on suuri merkitys. Erityisesti naisille suunniteltu laji on turvallinen ja siinä yhdistyy sisäpalloilun ja jääkiekon ainekset, mutta ilman taklauksia ja vartalokontakteja. Ringeten tärkeimmät taidot ovat luistelutaito sekä peliäly.

Kanadalainen Sam Jacks halusi kehittää vauhdikkaasta jääurheilusta kiinnostuneille tytöille lajin, ilman jääkiekon vaaroja. Näin syntyi ringette vuonna 1963.

Suomeen ringeten toi turkulainen voimistelunopettaja ja jääkiekkovalmentaja Juhani Wahlsten vuonna 1979. Uuteen lajiin suhtauduttiin aluksi varauksellisesti, mutta naiset innostuivat nimenomaan heille suunnitellusta pelistä.

Isäni oli mukana valmentamassa jääkiekkoa, ja kun samaan seuraan perustettiin ringettejoukkue, hän päätyi valmentamaan sitä. Sen kautta tuli luonnollisesti, että pistetään tyttökin pelaamaan ringetteä. – Moona Passila, Helsinki Ringeten B-junioreiden varakapteeni

Ensimmäiset ringeten MM-kisat järjestettiin Kanadassa vuonna 1990. Jo neljä vuotta ja kahdet arvokisat myöhemmin Suomi voitti ensimmäisen maailmanmestaruutensa. Tämän jälkeen alkoi Suomen menestysputki. Vuodesta 2004 lähtien arvokisoja järjestettiin joka kolmas vuosi ja Suomi voitti näistä jokaisen. Suomella on yhteensä seitsemän maailmanmestaruutta ja on tällä hetkellä hallitseva maailmanmestari.

Helsinki Ringeten B-juniorit vauhdissa.


Ringeten säännöt korostavat yhteispeliä

Ringeten pelikenttänä käytetään jääkiekkokaukaloa. Pelivälineinä käytetään muovista rengasta, eli niin kutsuttua rinkulaa. Maila on suoravartinen ringettemaila. Perusvarusteisiin kuuluu kasvosuojuksellinen kypärä, kaulasuoja, polvi- ja kyynärsuojat, pelihanskat sekä luistimet. Aloittelevalle pelaajalle riittää luistimet ja kypärä. Helsinki Ringeten päävalmentaja Petri Sundell muistuttaa, että vaikka pyöräilykypärälläkin pääsee alkuun ensimmäisellä kerralla.

Ringeten säännöt korostavat yhteispeliä, sillä siniviivat saa ylittää vain syöttämällä rinkula viivan yli toiselle pelaajalle. Kummallakin kenttäpuoliskolla on omat kapeammat punaiset ringetteviivat. Ringetteviivan ja lähimmän päätyviivan sisäpuolella saa olla yhtä aikaa vain kolme pelaajaa molemmista joukkueista, jotta ruuhkia ei syntyisi. Ringetessä yhdistyy monta urheilulajia, esimerkiksi jalkapallosta tuttu ensimmäinen aloitussyöttö.

Jäähykulttuuria voidaan verrata salibandyyn tai koripalloon. Yleisimpiä rikkeitä ovat estämiset, tahalliset vartalokontaktit sekä väärällä alueella pelaamiset. Yleisöystävällisemmäksi ja nopeammaksi lajin tekee koripallosta tutun hyökkäysalueen 30 sekunnin hyökkäysaika, joka tulee käyntiin, kun joukkue saa rinkulan haltuunsa. Aika lähtee alusta joukkueen saatua laukauksen maalia kohden tai rinkula siirtyy puolustavalle joukkueelle. Säännöt on kehitetty nimenomaan naisten ehdoilla.

Viralliset pelit pelataan sinisellä rinkulalla, vaikka niitä on saatavissa useissa eri väreissä.


Ringeten tilanne nykypäivänä Suomessa

Ringette on Suomessa vielä hieman tuntemattomampi laji, vaikka sitä on pelattu melkein 40 vuotta. Harrastuksen pariin tulee kuitenkin vuosi vuodelta lisää pelaajia. Tällä hetkellä ringeten harrastajia on noin 5000. Vastaavasti esimerkiksi Kanadassa lajin harrastajia on yli 30 000.

SM-sarjassa on tällä hetkellä Suomessa 10 joukkuetta, jotka pelaavat Suomen mestaruudesta. Nuorten ringetessä ovat toiminnassa eri ikäluokkien aluesarjat. Lisäksi on erilaisia harrasteryhmiä, kuten lady-ringette. Lajiin on helppo päästä mukaan ja toimintaa ohjaa Suomen Ringetteliitto ry, jonka jäseninä ovat eri seurat. Suomalaisia ringetteseuroja on yhteensä 50.

Keski-Suomeen on tullut pari uutta seuraa, mikä on tosi mahtavaa! Mutta toisaalta, koska laji on pelkästään tytöille, se on tavallaan puolet pois mahdollisista pelaajista. – Moona Passila


Toimittajien kosketus ringetteen

Kävimme Pirkkolan jäähallilla seuraamassa Helsinki Ringeten B-junioreiden harjoituksia. Saimme ensikosketuksen lajiin ja kokemuksesta jäi hyvä maku. Ringette on mielenkiintoinen laji ja toivoisimme, että yhä useammat ajautuisivat tämän hienon lajin pariin.

Monet seurat järjestävät lapsille ja aikuisille ringettekouluja. Lajin pariin on helppo mennä mukaan iästä riippumatta.

 

Toimittajat: Ilona Lämsä ja Lotta Ikonen
Valokuvaaja: Jaana Valjanen

Lähteet: http://ringette.skrl.fi/, Helsinki Ringeten B-junioreiden päävalmentaja Petri Sundell ja varakapteeni Moona Passila

Exit mobile version