Kun pakko-oireet hallitsevat elämää

”Ois kiva herätä joku aamu ajattelematta, että kumpa selviis tästä päivästä.”

Pakko-oireinen häiriö OCD (engl. obsessive-compulsive disorder) on sairaus, joka voi vaikeimmillaan lamata ihmisen toimintakyvyn täysin. OCD voi puhjeta missä vaiheessa elämää tahansa. Sen tunnusomainen piirre ovat pakko-oireet, jotka jaetaan kahteen ryhmään: pakkoajatuksiin eli obsessioihin ja pakkotoimintoihin eli kompulsioihin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Mistä kaikki alkoi? Milloin tiesi, että tarvitsee apua?

– ”Mut potkittiin ulos vähä ennen ku täytin 16 vuotta.” Mikaelin äiti ajoi hänet pois kotoaan, josta hän päätyi isänsä luokse vähäksi aikaa, kunnes palasi taas äidilleen ja sieltä tukiasunnon kautta osastolle. Mike sai itse myöhemmällä iällä tietää OCD:staan lukien Omakannan sairaskertomusta, jossa myös mainittiin että se on ollut hänellä lapsuudesta asti.

Mitä kertoisit nuoremmalle itsellesi?

– ”Juokse. Ei sillä että olisi huono perhe, vaan olen huomannut hyvinvoinnissani edistystä kun olen kauempana heistä.” Mike kertoo.

mikejarubikinkuutio.JPG

Mitä haluaisit kertoa koko kansalle?

-”Menet sillalle ja aivot sanoo että hyppää. Et halua hypätä, mutta on se pelko että hyppäät. Jos henkilö, jolla on OCD sanoo ettei voi tehdä jotain, ymmärrä että hänellä on se pelko.” Kontrollin menettämisen pelko.

Kun tapaat uusia ihmisiä mitä toivoisit heiltä?

– ”Älä koske tavaroihini, varsinkaan rubikin kuutioon.” Mike lisäsi ettei häneen saa koskea ennenkuin antaa siihen luvan.

rubikinkuutio

Kohtaatko stereotypioita ihmisillä OCD:sta?

– ”Kyllä ja se ärsyttää.” Mike kertoo. Yleisiä stereotypioita OCD:sta on esimerkiksi obsessiivi värikoodaamisesta, tavaroiden järjestelystä, käsien pesemisestä ja numeroista. On myös stereotypia, ettei voisi koskea mihinkään kodin ulkopuolella (Mike kertoessaan koskee ympärillään maata.) OCD on jokaisella yksilöllistä.

Mitä pakko-oireita/pakkoajatuksia sinulla on?

– ”En pitkään pystynyt juomaan maitoa, koska pelkäsin, että lentokoneet putoaa päähäni.” Mikael kertoo jonka jälkeen tarkentaa lisää;  ”Maito tulee lehmistä ja lehmät tuottaa kaasuja, jonka seurauksena alien hyppää lentokoneen päälle ja lentokone putoaa päähän.” Hän ei pystynyt käyttämään veitsiä esimerkiksi ruokaa laittaessa pakkoajatusten takia, mutta seitsemän kuukauden siedättämisen jälkeen asia on kontrollissa. Joskus pakkoajatukset voivat tulla sanonnoista, kuten Amerikassa kuuluu sanonta ”Step on a crack, you break your mothers back.”  Mikellä päänkoputus tulee sanonnasta ”Koputa puuta” sillä hän ajattelee päänsä olevan puuta. Kaikilla ajatuksilla/toimilla ei ole syytä, joillakin on ja ne syyt eivät välttämättä ole Miken mielestä järkeviä.

Keino päästä eroon pakko-oireista on siedätys. Esimerkkinä Mike kertoi, kun hänellä on vaikeuksia ovenkahvojen kanssa, hän yrittää olla pesemättä käsiään heti kahvaan koskettamisen jälkeen.

Muita esimerkkejä Mikaelin pakko-oireista ja pakkoajatuksista:

  • Juna-asemat ja junat tuottavat paljon ahdistusta ja itsetuhoisia ajatuksia
  • Askelten laskeminen ahdistavissa/stressaavissa tilanteissa
  • Ei pysty koskemaan kirjaston kirjoihin ilman kumihanskoja
  • Ovenkahvoihin koskettamisen välttäminen
käsienhierominen.JPG

Miken uusin pakko-oire on kämmenen hierominen.

kirjakumihanska.JPG

Jos et toimi pakko ajatuksen mukaan, millaista tunnetta se herättää?

– ”Pahaa ahdistusta. Kaikki tuntuu epämukavalle. Jos sitä ei voi kunnolla kontrolloida, se saattaa aiheuttaa paniikkikohtauksen.” 

onnennumero

Numero 21 tuo Mikelle turvaa ja onnea.

Mikä tekee sinut onnelliseksi?

-”Leo, mun poikaystävä.” Mike vastaa hymyillen. Hän kertoo myös nauttivansa podcastien kuuntelusta ja true crime juttujen lukemisesta.

kukkakaks (1 of 1)

Mikä on sinun unelma?

– ”Halusin patologiks. Oon täyttämässä 21 ja mul on ollut kolme burn out:ia tähän mennessä. Olisin vaan tyytyväinen jos pääsisin tekee mitään mun elämällä. Ois kiva herätä joku aamu ajattelematta, että kumpa selviis tästä päivästä.”

mike katse.jpg


isosilta

Mike ei pysty kulkemaan siltojen/tunneleiden läpi, peläten joutuvansa toiseen ulottuvuuteen.

breakdown.JPG

Kun rutiini rikkoutuu ja joutuu käsittelemään paljon ahdistavia ja stressaavia asioita on yleensä seurauksena paniikkikohtaus tai pahimmassa tapauksessa totaalinen mielen romahtaminen, jonka seurauksena voi olla itsetuhoisuutta.