Robin Hull – viimeinen mahdollisuus

Robin Hull on Suomen ainut snooker ammattilaiseksi päässyt pelaaja, joka oli parhaimmillaan ranking sijalla 32. Huumeet, peliongelma ja terveyshuolet tulivat kuitenkin nopeasti vastaan, kun menestystä rupesi tulemaan. Pysähtyminen siinä hetkessä tai edes vauhdin hiljentäminen oli mahdotonta. 

“Suomen paras lajissaan” lienee lausahdus, jonka snookeria seuraavat pystyvät varmasti allekirjoittamaan. Haastajia toki on vain pari, mutta silloin kun olet ykkönen kansallisesti, niin sitä täytyy arvostaa. 

Polku uralla tähän pisteeseen ei todellakaan ole ollut 46-vuotiaalle Hullille, joka menetti viime vuoden huhtikuussa ammattilaislisenssinsä, joka meinaa sitä että osallistuminen isoimpiin turnauksiin ei ole mahdollista. Tämä saattaa myös tietää “lajilegendan” uran loppumista kokonaan. 

Palataan ajassa kuitenkin taaksepäin, mistä kaikki on lähtenyt liikkeelle?

Vuonna -92 Hull voitti alle 21-vuotiaiden maailmanmestaruuden samana vuotena alkoi myös ura ammattilaisena, joten pitkän päivä työn nykyisin Turussa asuva Hull tehnyt. Kahdesti on myös palkintokaappiin hankittu Euroopan mestaruus(1997,2013). 

Main tourilla pelaamisen aikana rupesi elämään tulemaan lajin ulkopuolisia ongelmia. Kuvioihin tuli mukaan päihteet huumeiden muodossa, sekä uhkapelaaminen vauhti oli yksinkertaisesti liian kova. Hull itse totesi haastattelussa “Ei sitä vauhtia osannut pysäyttää, eikä osannut löytää apua ympärilleen” 

Noiden ongelmien mukaan laitetaan vielä mystinen sairaus, joka sekoitti pelin pahemman kerran. Hull 2008 jättämään ammattilaiskiertueen ja lopettamaan uransa joksikin aikaa. Paluu “kentille” tuli kuitenkin muutaman vuoden kuluttua ja menestystäkin jonkun verran.

2013 tullut Euroopan mestaruus toi ammattilaisluvan takaisin kahdeksi vuodeksi, tämän aikana Hull on myös päässyt pariin otteseen MM-kisoihin, mutta arpaonni siellä ei ole suosinut. 2014 vastassa oli muuan Ronnie o´Sullivan, jolle Hull koki tappion 10-6 seuraavana vuonna vastassa oli toinen lajilegenda Shaun Murphy, joka voitti suomalaisen 10-3. 

Mystinen sairaus

Hullille diagnosoitiin 2017 servikaalinen dystonia niminen sairaus. Lyhyesti selitettynä, tämä aiheuttaa muun muassa lihaskramppeja, vapinaa ja jäykkyyttä. Näinkin herkässä lajissa kuin snooker, se vaikuttaa erittäin paljon suoritukseen. Varsinkin kun pahiten sairaudesta kärsii itseluottamus, mikä on parhaille pelaajille se tärkein ominaisuus. Isoin ongelma kuitenkin lienee, siinä että sairauden aiheuttajaa ei oikein ole saatu selville. Hoitotoimenpiteitä tällä hetkellä Hullille tällä hetkellä ovat neurologiset keinot, sekä hieronta ja liikunta. 

Sairauden jälkeen pelaaminen tosiaan on vaikeutunut ja pisteenä i:n päälle Hull menetti ammattilaislisenssinsä, tämän tapahduttua Hull on todennut itse MTV:n haastattelussa, että “tässä mennään viimeisellä suoralla”. Vaikka ikä sinänsä ei ole este ammattilaistourille, sillä joka neljännes pelaaja siellä on tällä hetkellä 46 tai yli. Niin Hullin vastoinkäymiset on sitä luokkaa, että jossain kohtaa kahden pojan isä joutuu tosissaan miettimään uhrauksia rakkaan lajinsa suhteen.

Sponsorit ovat kuitenkin vielä suomalaisen puolella ja seuraava mahdollisuus hankkia ammattilaiskortti on huomenna alkavalta Maltassa pelattavan WSF Open turnauksesta, jossa voittajalle on luvassa kahden vuoden kortti ammattilaiskiertueelle

Aika näyttää pystyykö suomalainen vielä nousemaan lajin eliitin joukkoon, vai joko vastoinkäymiset ovat liikaa.