Site icon HEO / journalismiopintojen harjoitustoimitus

Analyysi: Jokerit & Lauri Marjamäki – paluu huipulle?

Potkut bluesista, kultajuhlaa Raksilassa ja rajut tappiot maajoukkueessa. Näistä koostuu yhden potentiaalisimman suomalaisvalmentajan ura tällä hetkellä. Kenties nyt vihdoinkin potentiaali on tullut esiin, kun Marjamäki on johdattanut Helsingin Jokerit 13 ottelun pisteputkeen. Joko Marjamäen ja Jokereiden oppirahat on maksettu KHL:ssä?

Epäonnistunut huippuvalmentaja ja pitkään alavireessä ollut Jokerit löysivät toisistaan kodin

2010-luvun alussa puhuttiin vielä nuoresta päävalmentajasta, joka johdatti liigajoukkueita menestykseen. Varsinkin Oulussa tullaan aina muistamaan Marjamäen kädenjälki. Pohjois-suomen alapuolella on kuitenkin suuri joukko, jotka epäilevät vieläkin Marjamäen osaamisen.

Oulussa voitettujen kahden suomenmestaruuden, sekä pronssi viimeisellä kaudella. Marjamäen ura valmentajana on kokenut kovia. Isoilla odotuksilla 2016 kevään jälkeen Suomen A-maajoukkueen peräsimeen. No tarina A-maajoukkueen luotsina ei mennyt niinkuin strömsössä, vaan takkiin tuli lähes joka paikassa missä se oli vain mahdollista. 

Karmean kaksivuotisen jälkeen Marjamäki sai kuitenkin nopeasti uuden mahdollisuuden nousta kukoistukseensa, kun Jokerit palkkasivat 2+2 vuotisella sopimuksella Marjamäen luotsaamaan “narreja” kohti Gagarin Cupia. Mikäs olisikaan loistavampi tapa näyttää epäilijöille, kuin voittaa tuo mahdottomalta vaikuttava Venäjän pääsarjan mestaruus.
Ensimmäinen kausi oli kuitenkin vaikea, sen näyttävät faktuaalisesti tilastot ja viimeistään playoffit, jossa Dynamo Moskovaa vastaan kyyti oli kylmää alusta lähtien. Kautta oikeastaan kuvasti se, että viimeisessä pelissä niin valmentaja kuin pelaajat käytännössä luovuttivat sarjan viimeiseksi jääneessä ottelussa. 

Vihdoin takaisin menestyksen pariin

Nyt meneillään oleva kausi onkin kääntynyt pikkuhiljaa Marjamäen johtamalle porukalle erittäinkin positiiviseen suuntaan. Pelikirja on ruvennut toimimaan ja varsinkin Marjamäen ensimmäisellä kaudella vuotanut oman pään puolustuspeli on laitettu kuntoon huippukunnossa olevan maalivahti Janis Kalninsin edestä. 

Marjamäki on onnistunut myös pelikirjan avulla luomaan välillä, jopa yllättävän raikkaan näköistä hyökkäyspeliä, joka on näyttävyytensä lisäksi tuonut tehoja kiitettävään tapaan. Tästä viimeisimmät osoitukset 6-0 & 0-7 voitot Pietarin SKA:sta ja Dynamo Riikasta. 

Marjamäki ja Jokerit ovat tosi hyvin kiinni pudotuspelien ensimmäisen kierroksen kotiedusta. Toki Jokerit voivat hamuta tällä hetkellä, jopa enemmän. Sillä Jokerit ovat vain kahden pisteen päässä divisoonan kärkipaikasta, jota pitää hallussa SKA. Jokereilla on kuitenkin kaksi peliä vähemmän, joten jos otteet jatkuvat tämän kaltaisina ja Kalnins pysyy nykyisellä vireystilallaan, niin Jokerit taistelevat tällä kaudella tosissaan jopa konferenssifinaali paikasta. 

Marjamäellä on vielä ollut yksi “ässä” niin sanotusti hihassaan. Nimittäin Jokereiden tehokkaimpiin pelaajiin lukeutuva tanskalainen Nicklas Jensen oli pidemmän aikaa sivussa kokoonpanosta, nyt kuitenkin täydellisesti tervehtynyt tanskalainen on ollut heti paluusta lähtien jumalaisessa vireessä. Hän jos kuka voi johdattaa Jokerit jopa sitä kirkkainta tavoitetta kohti eli mestaruuteen. 

Fakta on kuitenkin loppupeleissä se, että Marjamäki palaa huipulle jos hän vie Jokerit pitkälle tällä kaudella. Mestaruus ei ole pakollinen, mutta uskottavuus Jokereihin pitää palauttaa ja toista pudotuspelikierrosta pidemmälle on pakko mennä, jotta arvostus Marjamäkeä ja ylipäätään Jokerit brändiä kohtaan palautuu.

Exit mobile version