Mikä ajoi rakastetun urheilutähden murhaamaan?

Muiden silmissä Aaron Hernandezin elämä oli täydellinen esimerkki amerikkalaisesta unelmasta: ura NFL:ssä, hulppea kartano Massachusettsissa, kaunis vaimo ja vuonna 2012 syntynyt tytär. Pian kulissit kaatuivat ja urheilutähden elämä päättyi omaan vankiselliin.

Ennen kuin Hernandez oli NFL:ssä miljoonien kannattajien silmien alla, oli hän jo menestynyt suuresti lajin saralla. Hän loisti University of Floridan jalkapallojoukkueessa ja tällöin oli selvää, että Hernandez tulisi pelaamaan vielä maailman tunnetuimmassa jalkapallosarjassa. 

Hernandez oli kehuja kerännyt pelaaja, jolla oli varma ote kentällä. Tämä myös palkittiin, kun hänet valittiin vuonna 2008 college-joukkueiden “All-American”-joukkueeseen, johon pääsee vain liigan parhaimmat pelaajat. Samainen joukkue voitti myös tällöin mestaruuden.

Pääsy tunnettuun ammattilaisliigaan ei kuitenkaan ollut helppo ja ennen varaustilaisuutta tuli ilmi useita ongelmia, jotka huolestuttivat monia joukkueita. Varaustilaisuutta edeltäneen huumetestin Hernandez oli reputtanut ja hänellä oli tiettävästi yhteyksiä kotikaupunkinsa jengitoimintaan.

Lopulta Hernandez sai kuitenkin mahdollisuuden ammattilaisuraan, kun New England Patriots varasi hänet neljännellä kierroksella. 

Kuva: Antti Patrikainen & Kimi Kanervo

Rankka lapsuus jätti jälkensä

Kohti jalkapalloa Hernandezin johdatteli tämän oma isä, Dennis Hernandez, jolla oli omanlainen sankarin maine kotikaupungissaan. Hänen tunnettiin vaatimattomasti nimellä “Kuningas” ja isä oli myös menestynyt nuoruudessaan jalkapallon saralla.

Perhe-elämä kuitenkin perustui ankaraan kuriin ja väkivaltaan. Hernandezin veli, Jonathan, kertoi julkisuuteen myöhemmin, kuinka pelko oli koko ajan läsnä heidän lapsuudessaan. 

Nuoruudessaan Hernandez joutui todistamaan, kuinka humaltunut isä palasi kotiin ja pahoinpiteli äidin, hakkaamalla tämän päätä lavuaarin niin kauan kunnes äiti menetti tajunsa.

Väkivaltaisuudesta huolimatta oli Hernandez silti isänsä kanssa erittäin läheinen. Isä oli se, joka ohjasi hänet jalkapallon maailmaan. Vaikka alkujaan Hernandez olikin serkkujensa innoittamana ollut kiinnostunut cheerleadingista. Isä kuitenkin tiesi poikansa lahjakkuuden ja puski tätä kohti ammattilaisuraa.

Isän menehdyttyä leikkauksen komplikaatioihin Hernandezin ollessa vain 16-vuotias, oli se nuorelle pojalle iso muutos elämässä. Se jätti häneen jäljen, eikä hän ollut enää samanlainen. 

Auttoiko jalkapallo pakenemaan todellisuutta?

Ennen uraa NFL:ssä oli Hernandez jo tunnetusti väkivaltainen. Hän purki sisällä kylvänyttä vihaansa muihin väkivaltaa apuna käyttäen.

Netflixin julkaisemassa dokumentissa (Killer Inside: The Mind Of Aaron Hernandez) puheenvuoron sai Dennis Sansoucie, joka kertoi olleensa niin Hernandezin nuoruusvuosien joukkuetoveri kuin partneri sängyssä.

Vielä tähänkään päivään mennessä yksikään pelaaja, jonka ammattilaisura on edelleen aktiivisena, ei ole tullut kaapista. NFL ja amerikkalainen jalkapallo on tunnetusti erittäin hetero-painotteinen, eikä siellä suvaita homoutta avoimesti.

Hernandezin kaapissa olon on pohdittu olevan yksi syy, miksi hän käyttäytyi väkivaltaisesti: hän purki omaa pahaa oloaan sillä, kohdistaen sen jopa satunnaisiin vastaantulijoihin. 

Erään kerran 17-vuotiaana Hernandez kävi baarityöntekijän kimppuun, sillä ei suostunut maksamaan laskuaan. Hän uskoi urheilijastatuksen säästävän hänet tältä, mutta niin ei ollutkaan. Välikohtaus kuitenkin unohdettiin, eikä ketään vastaan nostettu syytteitä.

Tulokkaan tie kannattajien suosioon

Hernandezin ensimmäisellä kaudella vuonna 2010, hän oli koko liigan nuorin pelaaja. Se ei kuitenkaan aiheuttanut paineita hänellä vaan Hernandez täytti kaikki odotukset ja enemmän. Samaisella kaudella hän teki myös tulokkaiden ennätyksen.

Seuraavalla kaudella Hernandez pääsi pelaamaan saman vuoden varauksen, Rob Gronkowskin, kanssa ja yhdessä he olivat pysäyttämätön duo. Joukkueen taival päättyi kuitenkin divisioonan finaaliin New York Jetsiä vastaan.

Hyvän suorituksen jälkeen kannattajien suosioon tiensä tehnyt tulokas palkittiin viiden vuoden sopimuksella, jonka arvo oli 40 miljoonaa dollaria. Huippusopimuksen jälkeen Hernandez ehti pelata vielä yhden kauden verran ennen kuin totuus paljastui.

Kuva: Antti Patrikainen & Kimi Kanervo

Murha sorakuopalla paljastuu

Uransa huipulla olevan Hernandezin kulissit alkoivat kaatua, kun muutaman kilometrin päästä hänen kartanostaan löydettiin murhattuna Odin Floyd. Kyseessä oli Hernandezin hyvä ystävä sekä naisystävän siskon kumppani.

Tapahtumapaikalta löydettiin useita todisteita, joilla Hernandez pystyttiin sitomaan tapaukseen: marihuanasätkästä ja purukumista löydettiin hänen DNA-jälkensä. Näin ollen muutama päivä tapahtuman jälkeen Hernandez pidätettiin kotoaan, epäiltynä ensimmäisen asteen murhasta ja viiden laittoman aseen hallussapidosta.

Kun pidätyksestä oli kulunut vain kaksi tuntia, ilmoitti New England Patriots purkaneen sopimuksen tähtipelaajansa kanssa. 

Floyd oli murhattu teloitustyyliin ja motiivia tekoon alettiin selvittämään. Mikä sai Hernandezin murhaamaan ystävänsä niin kylmäverisesti?

Useissa lähteissä motiiviksi kerrottiin Floydin tietäneen arkoja asioita Hernandezista ja hän oli muun muassa uhannut kertoa julkisuuteen urheilutähden seksuaalisesta suuntautumisesta. Tämä oli ilmeisesti ajanut Hernandezin ystävänsä murhaamiseen.

Vaikka murha-asetta ei koskaan löytynytkään, muut todisteet sitoivat Hernandezin niin vahvasti tapaukseen mukaan.

Murhatutkinta paljasti kaksoismurhan

Kun poliisit tutkivat Floydin murhaa, tekivät he mielenkiintoisen löydön Hernandezin serkun autotallista: harmaa maasturi, joka oli yhdistetty kahden maahanmuuttajan murhaan vuonna 2012.

Ystävänsä murhan lisäksi, Hernandez joutui nyt vastaamaan Daniel de Abreun ja Safiro Furtadon kaksoismurhasta. Mu

rhan motiiviksi kerrottiin oikeudessa, että yökerhossa kaksikko oli läikyttänyt juomaa Hernandezin päälle. Tämä kertoo, kuinka äkkipikainen urheilutähti oli.

Myöhemmin samana yönä de Abreu ja Furtado oli ammuttu “drive-by”-tyylisesti omaan autoonsa. Silminnäkijät olivat tällöin kertoneet tekijän ajaneen harmaata maasturia, joka oli se sama mikä löydettiin Floydin murhatutkinnan yhteydessä.

Kaksoismurhan oikeudenkäynnissä oli todistajan paikalla Hernandezin vanha ystävä, Alexander Bradley, jonka välit syytettyyn oli jo aikaisemmin viilentyneet. Bradley syytti ystävänsä ampuneen häntä parkkipaikalla silmien väliin ja jättäneen kuolemaan, mutta ihmeen kaupalla hän oli selvinnyt hengissä. 

Vuonna 2017 Hernandezia vastaan nostetuista syytteistä kaksoismurhan osalta kuitenkin luovuttiin. Viisi päivää tästä, Hernandezin tarina koki loppunsa, kun hänet löydettiin hirttäytyneenä lakanaan omasta sellistä.

Kuva: Antti Patrikainen & Kimi Kanervo

Rajuja löytöjä kuoleman jälkeen

Hernandezin perhe kaipasi edelleen vastauksia siihen, miksi rakas poika oli päätynyt tällaisiin tekoihin: hänen aivonsa lahjoitettiin lääketieteellisiin tutkimuksiin. Vaikka Hernandezin syytteistäkin luovuttiin: osavaltion lain mukaan kuollutta ei voida syyttää enää.

Tutkimuksissa Hernandezin aivoista löydettiin CTE-sairaus, joka on läheistä sukua Alzheimerille ja voidaan todeta vasta kuoleman jälkeen. Sairaus aiheuttaa kantajassaan aggressiivisuutta, harkintakyvyn puutetta, ahdistusta, itsetuhoisuutta ja mahdollista alttiutta eri riippuvuuksille.

Hernandezin kohdalla CTE oli jo tasolla kolme, eikä keneltäkään alle 46-vuotiaalta olla löydetty yhtä rajusti edenneenä tätä sairautta. Kyseistä sairautta on löydetty yli 100 entiseltä NFL-pelaajalta ja kourallinen heistä on tehnyt itsemurhan. Hernandezin lääketieteelle lahjoitetut aivot ovat auttaneet tutkijoita ymmärtämään enemmän sairaudesta ja sen vaikutuksista.

Kuoleman jälkeen julkisuudessa otettiin esille, kuinka Hernandez kuului seksuaalivähemmistöön ja sen salailun vaikutuksista häneen. Netflixin dokumentissa veli, Jonathan, kertoi Hernandezin kertoneen homoudestaan äidilleen ennen kuolemaa.

Julkisuudessa alettiin pohtimaan suuresti, voisiko kaapissa olo ja salailu vaikuttaa niin paljon Hernandeziin, sillä se oli ollut suuri taakka. Sillä oli jopa selitelty tekoja. Esimerkiksi Netflixin dokumentissa tämä oli isommassa roolissa, kuin CTE ja sen sivuvaikutukset. 

Varmuudella emme koskaan saa tietää, mikä ajoi Hernandezin näihin tekoihin. Selvää on, että taustalla oli paljon asioita, mitkä varmasti vaikuttivat häneen.

 

teksti: Sini Vanhala, 20urh.sini.vanhala@heoedu.fi

kuvat: Antti Patrikainen ja Kimi Kanervo