Kolumni: Eläimet eläintarhassa aiheuttavat ristiriitaisia tunteita

Eläintarhojen ylläpitäminen on eettisesti kyseenalaista, vaikka niitä perustellaan uhanalaisten lajien säilyttämisellä. Millainen oli ensimmäinen vierailu Korkeasaareen?

Teksti: Heini Knaapi, Kuva: Leevi Snellman.

Eläinlajien säilyttäminen eläintarhassa on myös kalliimpaa ja tehottomampaa kuin se, että luonnonsuojelu toteutuu niillä alueilla, joissa lajien todellinen elinympäristö on. Tarhoissa eläimille ei pystytä täysin tarjoamaan luonnon kaltaisia oloja, vaikka niissä olisi siihen tarkoitettuja elementtejä. Yksi suuri ongelma on se, että eläimellä on rajattu tila liikkua.

Eläimet ovat aina herättäneet ihmisissä paljon erilaisia tunteita, ja sen vuoksi eläintarhat vetävät yleisöä kerta toisensa jälkeen. Suomessa Korkeasaaressa on kohtuullisen hyvät olot verrattuna moniin maailmalla oleviin eläintarhoihin.

Mikään ei kuitenkaan korvaa  eläinten vapautta ja se aiheuttaa ristiriitaisia tunteita.

Matka Korkeasaareen

Kuva: Leevi Snellman

Vierailin Korkeasaaressa syyskuisena maanantaina. Se oli elämäni ensimmäinen kerta missään eläintarhassa.

Päädyin spontaanisti Korkeasaareen kesken lenkin, jolla olin lapseni ja mieheni kanssa. Korkeasaari oli menossa pian kiinni, tästä huolimatta päätettiin saari kiertää.

Siellä oli vähän ihmisiä, mikä oli tietysti osaltamme hyvä. Suuri ihmismassa olisi aiheuttanut vain ahdistusta.

Eläimet olivat hyvin esillä rauhallisen ympäristön vuoksi, jopa kissaeläimet, jotka herkästi vetäytyvät omiin oloihinsa. Erityisesti huomioin tiloja, joissa eläimet elävät.

Eniten tunteita herättivät kissaeläimet ja linnut. Mielestäni tilat olivat aivan liian ahtaat, ja se aiheutti minussa surua.

Jotain iloa Korkeasaari minulle ja meidän perheellemme kuitenkin antoi. Lapsi silminnähden nautti ja katsoi eläimiä suurella mielenkiinnolla. Ei huutanut eikä hakannut lasiseiniä, mikä voi olla lapselle hyvinkin ominaista toimintaa.

Meidän aikuisten tehtävä on huolehtia, että lapset käyttäytyvät eläintarhassa eläimiä kunnioittaen. Sisäänpääsymaksu Korkeasaareen maksoi meiltä yhteensä 40 euroa. Sen maksan mielelläni, sillä tiedän, että rahoitetaan tärkeää eläinsuojelutyötä.