Site icon HEO / journalismiopintojen harjoitustoimitus

Pyhää vihaa ja suurta rakkautta – Stadin Derby

Suomessa on vain yksi pääsarjatason ottelu, joka myydään aina loppuun. Se on Stadin derby, Helsingin IFK:n ja Helsingin jalkapalloklubin välinen paikalliskamppailu.

Veikkausliiga-kauden 2016 viimeinen taisto Helsingin herruudesta käydään perjantaina 30. syyskuuta juuri näiden joukkueiden välillä. Kotijoukkue HIFK taistelee sarjapaikkansa puolesta, kun taas HJK johtaa liigaa kahden pisteen erolla IFK Mariehamniin.

Joukkueet ovat kohdanneet Veikkausliigassa viisi kertaa aikaisemmin. Viime kaudella kaikki kohtaamiset päättyivät 1-1-tasatulokseen. Tämän kauden ensimmäisen Derbyn HJK vei nimiinsä 2-1 Alfredo Morelosin ja Odun osumilla. HIFK:n maalista vastasi kapteeni Esa Terävä. Elokuun derby päättyi maalittomaan tasapeliin, joten tällä hetkellä HJK on kiinni Helsingin herruudessa.

Helsingin IFK perustettiin vuonna 1897 ja seuran jalkapallojaos kymmenen vuotta myöhemmin, samana vuonna kuin HJK. Seurojen välille syntyi välittömästi skismaa ja vastakkainasettelua, koska HIFK oli pääasiallisesti ruotsinkielinen ja HJK suomenkielinen seura.

Kun HIFK putosi pääsarjasta vuonna 1972, derbyt jäivät historiaan, vanhemman ikäluokan muistoihin, tarinoiksi lapsille ja lapsenlapsille. Mutta Stadin Derbyä ei kuitenkaan unohdettu. Uusi sukupolvi ja erityisesti fanikulttuurin nousu toivat uudelleen vastakkainasettelun HIFK:n ja HJK:n välille.

HIFK:n 2000-luvun alussa syntynyt faniryhmä Stadin Kingit muistivat yhä HJK:ta lauluissaan. Myös HJK-fanien Klubipäädyllä on omat laulunsa IFK:lle.

Vuosikymmenten odotus päättyi 23.4.2015, kun Veikkausliigaan noussut HIFK isännöi HJK:ta Töölön jalkapallostadionilla. Ottelu päättyi tasapeliin, mutta jäi historiankirjoihin; uusi sivu Stadin Derbyissä oli käännetty.

Peliä ei ratkottu enää vain kentällä – se oli siirtynyt myös katsomoihin ja mediaan. Klackenin ja Klubipäädyn, HIFK:n ja HJK:n kannattajakatsomoiden välinen mittelö äänekkäimmästä faniryhmästä on ollut upeaa katseltavaa. Soihdut, tifot ja marssit kuuluvat derbyihin maailmalla, ja Stadin Derby onkin tuonut maailmanluokan tasoisen urheilutapahtuman Helsinkiin.

Derbyn merkitys suomalaiselle jalkapallolle on ollut massiivinen. Ennen viime kautta yhtäkään Veikkausliigan kamppailua ei myyty loppuun. Veikkausliigan aikana jokainen Stadin Derby on ollut loppuunmyyty. Jo tämä kertoo, kuinka suuri tapahtuma Stadin Derby oikeasti on. Myös Veikkausliigalle Derbyt ovat olleet suuri piristysruiske. Derbyt ovat saaneet stadilaiset liikkeelle ja katsomoon kannustamaan omiaan.

IFK:n ja HJK:n kannattajat ovat derbypäivinä pahimpia vihamiehiä

HIFK:n joukkue ei kärsi derbyyn lähdettäessä pelikielloista tai loukkaantumisista. Pitkään loukkaantuneena ollut IFK:n kulttipelaaja Jukka Halme on taas pelikunnossa ja valmiina derbyyn.

Tähtirinnat lähtevät derbyyn tasapeli FC Lahtea vastaan niskassaan. Ottelu oli hyvin puolustuspainotteinen, ja molempien joukkueiden hyökkäyspeli tyssäsi vastustajan hyvään joukkuepuolustukseen.

IFK:n peli on ollut kauden aikana hyvin ailahtelevaa, varsinkin puolustuspäässä. Pärjätäkseen Klubia vastaan täytyy tähtirintojen puolustuksen olla parhaimmillaan. Myös maalinteossa on ollut ongelmia, ja se näkyy myös Veikkausliigan maalipörssissä, josta tähtirintojen hyökkääjät loistavat poissaolollaan.

Klubin miehistö toipuu parhaillaan karvaasta tappiostaan SJK:lle Suomen Cupin finaaliottelussa. HJK tuttuun tapaan ensimmäisen puoliajan aina Alferedo Moreloksen maaliin (49.) asti, mutta toisen puoliajan edetessä Klubi menetti otteen pelistä ja hävisi ottelun pilkuilla.

Ottelu oli HJK:lle murheellinen, ottelun aikana HJK joutui käyttämään kaikki kolme vaihtoaan pelaajien loukkaantumisien takia. Kentältä pois vaihdettiin Taye Taiwo, Toni Kolehmainen ja Roni Peiponen. Kaikkien kolmen osallistuminen Derbyyn on vielä epäselvää.

HJK:n viimeksi pelatussa Veikkausliiga-ottelussa Klubi onnistui nappaamaan tärkeät 3 pistettä kukistettuaan RoPS:n täpärästi lukemin 2-1. Voitto oli HJK:lle tärkeä, sillä he saivat pidettyä kärkipaikkansa liigassa.

Klubin puolustuspeli on ollut ajoittain hataraa, ja se on näkynytkin tuloksissa. HJK:n päävalmentaja Mika Lehkosuo onkin painottanut ja harjoittanut puolustusta joukkueen kesken.

Suomen menestynein seura lähtee Stadin derbyyn pienenä ennakkosuosikkina, mutta HIFK on pysynyt kovana aikaisemmissakin kohtaamisissa, eikä maalirikkaita pelejä ole juurikaan nähty. Luvassa on siis mielenkiintoinen trilleri, jonka lopputuloksen ennustaminen tulee olemaan erittäin vaikeaa.

Yhdestä asiasta voidaan kuitenkin olla varmoja, Derby ei tule jättämään ketään kylmäksi, oli kyseessä sitten jalkapallon suurkuluttaja tai satunnainen jalkapallonkatselija.

Teksti: Juha Rapo, Tuomas Kareinen ja Santeri Silvennoinen

Kuvat: Noora Lipponen

Tuomas Kareinen

Santeri Silvennoinen

Juha Rapo

Exit mobile version