Suomiräpin huippulupaus Jodahe kirjoitti hittisinkkunsa bussimatkalla studiolle – “Ne ei vieläkään tiedä”

Jodahe Sabure on 19-vuotias räppäri Helsingistä. Vasta uransa alussa oleva rap-lupaus on takonut hartiavoimin töitä tehdäkseen läpimurtonsa suomalaisen musiikkiskenen parissa. Mukaansatempaavilla biiteillä ja syvällisillä lyriikoilla ratsastava Jodahe julkaisi ensimmäiset kappaleensa viime kesänä, eikä hänen tahtinsa näytä hidastuvan.

Tällä hetkellä asepalvelusta Vekarajärvellä suorittava Jodahe kertoi haastattelussani biisiensä tarkoituksista, tavoitteestaan kehittyä sekä artistina että ihmisenä, sekä katastrofaalisesta ensiesiintymisestään yleisön edessä.

Jodahe valmis ottamaan riskejä

Jodahe on tällä hetkellä kiinnitettynä 325 Medialle. Jodahe kuvailee levy-yhtiön perustajaa ja tuottajaa Nikolai Alhoa hänen “isoimmaksi esikuvakseen”. Hän kuitenkin myöntää olleensa hieman epärehellinen yhdestä asiasta.

Jodahe on julkaissut nyt kaksi virallista singleä. Hänen ensimmäinen biisinsä Näkymätön kertoo siitä, minkä takia ja kenen vuoksi hän oikeasti edes tekee musiikkia. Toinen kappale Focus syntyi puolestaan ainutlaatuisemman tarinan kautta.

– Focuksessa oli hauska juttu se, miten mulla oli tosi kiire saada biisejä valmiiksi. Yhtenä päivänä Nikolai soitti mulle ja sanoi, että pidetään sessari (äänityssessio) lauantaina. Muistan, että mulla menee 45 minuuttia himasta sinne studiolle. Mä olin ihan kusessa, koska mä en ollut kirjoittanut silloin vielä mitään, Jodahe muisteli.

– Matkalla mä mietin, kuinka mä istun tällä hetkellä dösässä, mä oon menossa sinne studiolle, eikä mulla ole mitään valmiina. Joten, mä laitan kuulokkeet korville ja aloitan kuuntelemaan sitä Focuksen biittiä. Sitten mä sanoin: “Alright! Mun pitää keskittyä…” Ja siitä tuli Focus!

Jodahe kertoi kirjoittaneensa koko kappaleen bussimatkansa aikana kotoa studiolle, eikä siihen tehty lopulta minkäänlaisia muutoksia.

– Mä kirjoitin sen biisin 45 minuutissa matkalla himasta sinne studiolle, ja me äänitettiin se saman tien ja päätettiin julkaista se seuraavaksi. Jos sä ikinä saat kuulla Nikolai tämän niin sori! Nikolai, tai kukaan niistä [tuottajista], ei siis tiedä vieläkään, että mä kirjoitin sen tossa matkalla. Mutta toisaalta, siitä tuli aika hyvä, Jodahe naurahti.

Jodahe julkaisee seuraavan kappaleensa “Edellä” perjantaina 8.11. Hän kertoi sen eroavan täysin hänen kahdesta aiemmasta kappaleestaan. Kyseessä on tietoinen riski, sillä hän odottaa kuulevansa siitä hyvin kaksijakoista palautetta.

https://www.instagram.com/p/B4h1_hHnDu9/

– Sanotaan näin, että se on jotain erilaista. Musta tuntuu, että se voi herättää vähän keskustelua. Paljon eriäviä mielipiteitä. Se voi olla joko tosi huono tai tosi hyvä. Mä itse rakastan sitä biisiä, Jodahe paljasti.

– Loppupeleissä sillä ei ole niin väliä, sillä mä teen tätä musiikkia niille ketkä sitä haluaa kuunnella. Musiikki on kuitenkin aina mielipideasia. Jos jengi ottaa vähän itteensä, se on ihan jees, Jodahe kärjistää.

Maahanmuuttajataustalla ei vaikutusta profiiliin

Etiopialaiseen perheeseen syntynyt Jodahe on myös selvitellyt kansalaisuuttaan. Vaikka Jodahen juuret johtavatkin kauas Suomesta, hän ei toivo maahanmuuttajataustaisen räppärin leimaa. Se oli myös pohjimmainen syy sille, miksei hän keksinyt itselleen mitään toista artistinimeä.

– Mä olen itse syntynyt Suomessa, ja mun vanhemmat asuivat Suomessa jo ennen kuin mä synnyin. Miten sen yhdistäisi musiikkiin… Paha sanoa! Se mitä multa ehkä eniten kysytään, on että miten mä kuulostan näin suomalaiselta? Olen itsekin miettinyt, että onko se oikeasti muka outoa? Olenhan mä suomalainen, Jodahe pohtii.

– Jos kuitenkin katsoo Suomen musaskeneä tällä hetkellä, niin todella useat artistit – erityisesti UG-rapin puolella – ovat maahanmuuttajataustaisia. Sanoisin, että Pastori-Pike on ehkä niistä suurin.

– Itse en kuitenkaan haluaisi leimautua maahanmuuttajataustaiseksi artistiksi, joka tekee räppiä ja näin edelleen. Mä olen Jodahe ja mä teen musiikkia, ja jos sä pystyt resonoimaan sen kanssa, niin hiton hyvä. Olit sä sitten kuinka erilainen ihminen tahansa, tai elit sä sitten minkälaista elämää tahansa, tietyt asiat koskettaa meitä kaikkia. Mun pyrkimys on puhua niistä jutuista, joten jos katsoo mun maahanmuuttajataustaa, niin se ei oikeastaan ole vaikuttanut mun musiikkiin tai siihen miten mä sitä teen.

Jodahe myös kertoi, miksi hän esiintyy omalla etunimellään artistinimen sijaan.

– Siinä ei ole mitään pahaa, että jengillä on artistinimet. Mutta syy sille, miksen mä ole lähtenyt keksimään itselleni sellaista itselleni, oli puhtaasti sen takia, että jos jengi kuuntelee Jodahea, niin ne myös tietää kuka Jodahe on. Ei ole olemassa mitään artisti-Jodahea, on vaan Jodahe. Se on se mitä mä ennen kaikkea haluan mun musalla välittää.

Herätyskellot soivat jo ensimmäisen keikan jälkeen

Jodahe on vetänyt jo kymmeniä keikkoja uransa aikana. Hänen ensimmäinen keikkansa oli kaksi vuotta sitten Helsingin Taiteiden yössä, eikä se kuulemma mennyt järin vakuuttavasti. Jodahen mielestä kyseessä oli hänen surkein keikkansa.

– Rehellisesti… Mä muistan mun ihan ensimmäisen keikan. Se oli vuonna 2017 stadissa, Kolmen sepän patsaalla, ja oli Taiteiden yö. Mua oltiin pyydetty vetämään yksi biisi siinä lavalla. Mä muistan miten ennen sitä mä olin niin hypeissä siitä, ja niin varma itsestäni. Mä kelasin, että mä oon paras artisti mitä koko maan päällä on. Ja kun mä menin sinne lavalle, mä jäädyn ihan täysin…

– Se oli mulle herätys siitä, kuinka mä oon vasta ihan alussa, kuinka mä en osaa mitään, ja kuinka mä en tiedä mitään. Se oli oikeastaan paskin keikka, mitä mulla on koskaan ollut.

Jodahe ei kuitenkaan jäänyt tuleen makaamaan, vaan nosti leuan rinnasta ja lähti parantamaan. Jodahe esiintyi useilla kymmenillä pikkukeikoilla tulevan vuoden aikana, jonka jälkeen hän teki läpimurtonsa Turun jäähallissa.

https://www.instagram.com/p/B19TePQHWG6/

– Puolitoista vuotta siitä [ensimmäisestä keikasta] eteenpäin, 2018 Maata näkyvissä -festareilla Turussa, mä pääsin vetämään yhden biisin mun tutun, Roisi-Ronin (nykyisin Roni Samuel) kanssa. Siellä oli joku 7,500 ihmistä paikalla ja mä pääsin sinne vetämään Näkymättömän, jonka mä olin tehnyt ihan pari viikkoa ennen sitä keikkaa. Mä muistan menneeni sinne lavalle, mutta sitten mä en tiedä mitä tapahtui. Mä en muista siitä keikasta mitään, paitsi ne hetket mitä mä oon nähnyt videolta jälkeenpäin.

– Nyt kun mä katson sitä videota, mietin vain kuinka sairasta se oli, miten yleisö lähti siihen niin hyvin messiin. Se fiilis ja se energia ylipäätään oli ihan älytön. Se oli ehkä mun paras keikka ikinä. Ja se video oli aika paljolti myös se, mikä toi mulle sen levytys-diilin [325 Medialta].

Jodahe haluaa rikkoa omatkin tavoitteensa

Kysyin Jodahelta haastattelun lopussa myös hänen tulevaisuutensa tavoitteista. Jodahe, joka kehitti kilpailukykyään harrastamalla pitkään jalkapalloa, ei halua tyytyä nykyisiin haaveisiinsa, vaan saavuttaa jotain entistä isompaa.

Viiden vuoden päästä Jodahe toivoo tekevänsä musiikkia ammatikseen. Hän haluaa myös jättää jälkensä suomalaisen musiikkiskenen historiaan, jakaen uusia ilmiöitä ja ajatuksia myös tulevaisuuden nuorille artisteille.

– Mä näen itseni viiden vuoden päästä niin, että mun asema ja profiili Suomen musaskenessä on semi-vankka. Niin, että jengi tietää kuka mä olen, tietää mihin mä pystyn ja tietää mitä multa tulisi odottaa.

– Mä haluan olla niin iso kun mä voin, mutta en vain sen takia että musta tulisi feimi tai muuta. Mä oon älyttömän kilpailuhenkinen, ja se paistaa. Mä haluan olla paras siinä mitä mä teen, ja mä haluan olla ennen kaikkea parempi Mä.

– Mä haluun viiden vuoden päästä nähdä sen, etten mä ole vain niin iso mitä mä nyt pystyn kuvittelemaan, vaan sen yli. Haluan tehdä niin paljon keikkoja, että tätä voi tehdä ammatikseen. Mun tavoite on tehdä jotain täysin uutta Suomen musaskenessä. Haluan aloittaa ja jättää mun oman jäljen tähän Suomen musaskeneen. Meidän kaikkien kuuluu saada ja samalla myös antaa.

Toimittaja: Eetu Ikola
Kuvat: Joanna Suomalainen