Säännöllisiä radiolähetyksiä on tehty jo sata vuotta

Ensimmäinen Suomessa tehty radiolähetys kuultiin sata vuotta sitten Tampereelta, ja radio on ollut mukana kaikissa lähihistorian suurissa käänteissä.

Teksti: Wiljami Raatikainen. Kuva: SA-kuvapankki

3NB Tampere oli ensimmäinen Suomessa toiminut yleisradioasema, joka oli toiminnassa vuosina 1923–1930 Tampereella. Ensimmäinen radiolähetys lähetettiin 1.11.1923. Sen lähetti radioamatööri ja sähköinsinööri Arvi Hauvonen

Lähetyksissä kuultiin puhetta, äänilevyjä ja livemusiikkia, sillä viereisestä ravintolasta oli vedetty mikrofonijohdot radioasemalle, joka toimi samassa rakennuksessa. Kesällä 1924 radiossa luettiin myös Pariisin olympialaisten kisatuloksia. Varsinaisia radioita ei vielä  ollut, vaan radiota kuunneltiin “kidekoneilla” joista ääni välittyi kuulokkeita pitkin.

Radion yleistyminen

 Vuoden 1924 huhtikuussa asema siirtyi Tampereen Radioyhdistyksen haltuun ja sen nimeksi muuttui Tampereen Radio. Se lähetti ohjelmaa aina vuoteen 1934 asti, jolloin asema yhtyi Yleisradioon. Yleisradio eli Yle perustettiin vasta reilu kolme vuotta 3NB Tampereen perustamisen jälkeen, 9.9.1926.

Lähetykset olivat aluksi AM-lähetyksiä, kunnes nykyisinkin käytettävää ULA (FM)-verkostoa alettiin rakentamaan 1956. Arvi Hauvonen toimi myöhemmin pitkään Lahden radioaseman johtajana.  Radiolähetykset olivat kauan suoria, sillä äänen taltioiminen keksittiin vasta 1934.

Radiolähetysten seuraaminen kasvoi kovaa vauhtia 1930-luvulla, sillä radiot olivat yleistyneet niin, että ihan tavallisetkin kotitaloudet saivat niitä ostettua. 1930- luvulla äänen taltioinnin keksimisen jälkeen yleistyivät myös kuunnelmat, jotka nousivatkin suureen kansan suosioon. Suosituin kuunnelma 30-luvulla oli Suomisen perhe, jota tehtiin lopulta 400 jaksoa.

Radiolla oli myös suuri vaikutus ihmisten tiedonsaantiin. Radiosta saattoi kuulla suoria reportaaseja, joilla tieto tavoitti ihmiset nopeammin kuin lehdestä lukien.

Sota-aikaan radiolla oli suuri merkitys tiedonsiirron kannalta, muun muassa siviilit saivat tietoja rintamalinjoista sekä sotilaat kotipaikoistaan. Sotien jälkeen radiosta alettiin lähettää enemmän musiikkia, kuunnelmia ja reportaaseja.

Radiotoiminnan kaupallistuminen

Radiotoiminta kaupallistui vasta 1985, jolloin valtioneuvosto myönsi ensimmäiset toimiluvat. Heti vuonna 1985 Suomeen perustettiin 18 paikallisradioasemaa, joista puolet on vieläkin toiminnassa.

Radiotoiminnan kaupallistuttua radiossa alkoi soimaan monipuolisemmin erilaista musiikkia. Esimerkiksi rock- ja pop-musiikkia kuultiin aiemmin vain pari tuntia viikossa.

Nykyään radiossa toimii noin 50 eri kaupallista kanavaa ja useita ei kaupallisia kanavia. Kanava siis löytyy lähes jokaiseen musiikkimakuun.

Kaupallinen radio on nykyäänkin suuri bisnes, sillä kaupallisten radiokanavien yhteenlaskettu vuotuinen liikevaihto huitelee noin 60 miljoonan euron paikkeilla. Kaiken kaikkiaan, radiolla on ollut suuri merkitys teknologian ja ihmiskunnan kehityksessä.

Lähteet: Yleisradio, Wikipedia