Valta vaihtui – Vimpelistä Superpesiksen mestari!

Vimpelin Veto kohtasi ratkaisevassa viidennessä finaalissa kotikentällään Sotkamon Jymyn. Saarikentällä lähes 4400 katsojaa seurasi jännittävää pesiskauden huipentumaa. Nyt voit lukea ja nähdä kuvista huikean tunnelman!

Vimpelin Veto voitti kotikentällään ratkaisevassa viidennessä finaalissa Sotkamon Jymyn lukemin 2-0 (5-3, 1-0). Vimpeli oli hävinnyt viisi vuotta putkeen finaaleissa juuri Sotkamolle ja onnistui viimein nappaamaan mestaruuden. Mestaruus oli Vimpelin neljäs. Aikaisemmat mestaruudet olivat vuosilta 1960, 1965 sekä 2010.

Vimpelin sankareiksi nousivat kolme lyötyä juoksua paukuttanut Janne Mäkelä sekä kaksi juoksua lyönyt, vasta 15-vuotias Perttu Ruuska. Erityismaininnan saa myös ulkopelisuorituksestaan Mikko Haukkala. Haukkala pelasti toisella jaksolla varman läpilyönnin hurjalla syöksyllä.

Saarikentän hurmos

Vimpelissä oli valmistauduttu ratkaisevaan finaaliin huolella. Kylä oli talkoovoimin koristeltu ilmapalloilla ja koristenauhoilla sinivalkoiseksi. Ihmiset kerääntyivät jonottamaan Saarikentälle jo tunteja ennen porttien aukeamista. Katsomossa oli täysi hurmos jo tunti ennen ottelun alkua. Molempien joukkueiden fanit antoivat tukensa joukkueelle jo alkulämmittelyn aikana. Viimeistään ottelun alussa Saarikentän katsomot räjähtivät täysin.

Ottelun aikana molempien joukkueiden kannattajat antoivat katsomossa kaikkensa. Omaa joukkuetta kannustettiin, ja vastustajalle annettiin painetta jatkuvasti. Pelaajilla täytyy olla rautaiset hermot, jotta he pystyvät keskittymään omaan suoritukseensa, kun lähes 4400 ihmistä huutaa, taputtaa ja viheltää samanaikaisesti. Käytössä oli myös runsaasti erilaisia ja torvia. Hiljaista hetkeä ei Vimpelin illassa ollut.

Siniset peruukit olivat kova sana Vimpelin fanien keskuudessa

Siniset peruukit olivat kova sana Vimpelin fanien keskuudessa

Sotkamon fanit jaksavat matkustaa

Jymy järjesti ratkaisevaan peliin kannattajilleen bussikyydin Sotkamosta, sekä Etelä-Suomen kannattajille Helsingistä ja Tampereelta. Tunnelma fanibussissa oli menomatkalla odottava ja jännittynyt. Mitä lähemmäksi Vimpeliä päästiin, sitä paremmaksi tunnelma nousi. Sotkamolaisille tärkeä Nälkämaan laulukin kajahti ilmoille.

Sotkamon kannattajat ovat matkustaneet aikaisemminkin joukkueen mukana, ja sen huomasi. Yhteisöllisyys oli käsinkosketeltavan upeaa. Kannatuslaulut olivat jokaiselle tuttuja, ja ne kajahtivat Vimpelin illassa kovaan ääneen. Viimeiseen asti kannustettiin, ja tappion jälkeen jäätiin kiittämään joukkuetta. Vaikka pettymys oli suuri, lopputulosta kunnioitettiin.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jymyn kannattajia oli saapunut paikalle runsaasti, ja heille oli varattu oma katsomonosa.

Jännitystä koko rahalla

Ottelu oli alusta asti äärimmäisen mielenkiintoinen. Tunnetila oli molemmilla joukkueilla huipussaan. Ottelussa nähtiin monia kuumia tilanteita, ja tuomaritkin joutuivat koville. Sotkamon pelinjohtaja Mikko Kuosmanen sai kovasanaisesta palautteesta tuomareilta varoitukseksi keltaisen kortin. Pelillisesti lauantaina nähtiin hyvä ottelu. Läpilyöntejä haettiin ahkerasti, ja muutaman kerran pallo karkasikin aina Savonjokeen asti. Ottelu oli tasainen, mistä kertovat tilastotkin. Kolmostilanteita Vimpelillä oli vain yksi enemmän. Ratkaisevassa roolissa olivat kotiutukset, joissa Vimpeli oli piirun verran parempi. 

Vimpelin pelinjohtaja Sami-Petteri Kivimäki (kesk.) sekä Sotkamon pelinjohtaja Mikko Kuosmanen (oik.) kyseenalaistivat tuomioita

Vimpelin pelinjohtaja Sami-Petteri Kivimäki (kesk.) sekä Sotkamon pelinjohtaja Mikko Kuosmanen (oik.) kyseenalaistivat tuomioita

Ottelun viimeinen sinetti oli Severi Lassilan kädestä lähtenyt kolmas palo. Mestaruus oli ratkennut. Riemu repesi ja ihmiset ryntäsivät välittömästi kentälle juhlimaan pelaajien sekaan. Ilo ja onnellisuus huokui niin pelaajista kuin kannattajista. Odotus oli viimein palkittu ja viiden vuoden finaalitappiot kuitattu. Kultaiset ilmapallot valtaavat taivaan. Tämä jos jokin oli ansaittu mestaruus. 

Teksti: Santeri Tynkkynen

Kuvat: Hanna Matikainen