Miesten Superpesis on jälleen neljän joukkueen kauppa

Miesten Superpesiksen mitalipelit ovat käynnissä. Neljän parhaan joukkoon ovat edenneet jälleen kerran Sotkamon Jymy, Vimpelin Veto, Joensuun Maila sekä Kouvolan Pallonlyöjät. Nämä neljä joukkuetta ovat olleet joka kerta neljän parhaan joukossa vuodesta 2016 alkaen.

2010-luku on ollut pesäpallon pääsarjotasolla hyvin yksitoikkoista. Sarjataulukon alapäässä on tapahtunut paljon muutoksia, seuroja on vaihtunut paljon Ykköspesiksen ja Superpesiksen välillä. Sarjataulukon alemmat seurat ovat yllättäneet sekä positiivisessa, että negatiivisessa mielessä.

Mutta mestaruustaisto on aina samojen seurojen välinen. Mestaruustaisto on ollut pitkälti Sotkamon Jymyn ja Vimpelin Vedon välinen taisto, mutta Joensuun Maila ja Kouvolan Pallonlyöjät ovat alkaneet onnistua nostamaan tasoaan ja pelasivatkin 2018 finaaleissa. Joensuu voitti lopulta mestaruuden ja mestari oli ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen jokin muu kuin Sotkamon Jymy tai Vimpelin Veto. Vaikkakin finalistit vaihtuivat, ovat Joensuu ja Kouvola olleet silti vakiojoukkueita välierävaiheessa Sotkamon ja Vimpelin kanssa, Vain Hyvinkään Tahko, Pattijoen Urheilijat ja Jyväskylän Kiri ovat onnistuneet pääsemään 2010-luvulla välierävaiheeseen näiden seurojen lisäksi, joista ainoastaan Pattijoki on onnistunut saalistamaan kaksi pronssimitalia. Vuodesta 2016 alkaen kuitenkin välierävaiheeseen selvinneet joukkueet ovat olleet joka kerta Sotkamon Jymy, Vimpelin Veto, Joensuun Maila sekä Kouvolan Pallonlyöjät,

Superpesis on siis selvästi ollut liikaa samojen joukkueiden hallintaa tämän vuosikymmenen ajan. Samojen joukkueiden menestyksen positiivinen puoli on se, että joukkueiden toiminnasta näkyy hyvin tehty työ menestyksen eteen, sillä ainoastaan Sotkamo on ollut aikaisempina vuosina vakiomenestyjä. Toinen positiivinen puoli on joukkueiden omien kuntien urheilumenestyksen kohottaminen varsinkin pienien kuntien Sotkamon ja Vimpelin osalta.

Negatiivinen puoli samojen joukkueiden menestyksessä on se, että Superpesiksen mielenkiinto valtakunnallisesti alkaa laskea, kun sarja on niin paljon samojen seurojen hallintaa. Pesäpallo on kuitenkin Suomen kansallislaji, jonka kiinnostus on muutenkin laskussa.

Kiinnostavuuden eteen on kuitenkin tehty hyvää työtä muilla tavoin, esimerkiksi otteluita on siirretty pelaamaan ulkomaille, joka tuo lajille kansainvälistä näkyvyyttä. Vahva usko on kuitenkin, että lähivuosina muut joukkueet alkavat onnistua. Kouvolan Pallonlyöjät ovat on ollut parhaiten menestyneiden joukossa, muttei vielä ole onnistunut yltämään mestaruuteen asti, Mikäli seura jatkaa hyvää toimintaa niin uskon, että mestaruus voitetaan sielläkin suunnalla.  Myös Hyvinkään Tahkon toiminta on positiivisessa suunnassa Tahko menestyi alkukesästä hyvin, mutta menestys ei riittänyt lopulta mitalipeleihin asti. Hyvinkään A-juniorit pelaavat kuitenkin finaalissa ja joukkueessa pelaa useampi jo edustuksessa hyvää vastuuta saanutta potentiaalista pelaajaa