Daniil Tarasov on Liigan parhaiten varjeltu salaisuus

Liiga-kausi on jälleen pyörähtämässä käyntiin, ja mustia hevosia on etsitty joukkueista silmä kovana koko alkusyksyn. Yksi vahvimmista ehdokkaista tekemään räväkkä sisääntulo on Ässien Daniil Tarasov.

Porissa maalivahtipelaamisen taso on ollut viime kausina laskeva. Vielä 2015–16 ja 2016–17 Andreas Bernardin huippusesongit toivat hymyn koko suomalaisen kiekkokansan huulille. Sympaattisesta, suomea sujuvasti puhuvasta italialaisesta ei yksinkertaisesti voinut olla pitämättä. Valitettavasti kaksi seuraavaa kautta sujuivat Bernardilta alavireisemmin ja helmikuussa 2019 tarina Ässissä tuli päätökseensä.

Seuraava yleisön suosikki on nyt hyvinkin saattanut löytyä. 20-vuotias Daniil Tarasov saapui Poriin Venäjältä, jossa hän on dominoinut nuorten sarjoja kovin tilastoin. Salavat Julajev Ufan kasvatti on pelannut loistavia kausia yksi toisensa perään, eikä loppua hurjalle vireelle ole näköpiirissä. Vaikkei Ässien harjoituskausi sujunutkaan täysin suunnitelmien mukaan, vakuutti Tarasov otteillaan välittömästi.

Kuinka kovaa tekijää Tarasovista sitten voidaan realistisesti odottaa? Nuorukaisen kokemus miesten peleistä on kaikesta huolimatta edelleen ohutta. Viime kauden 27 ottelua ovat varmasti arvokkaita, mutta riittävätkö ne kannattelemaan häntäpäässä taistelevia Ässiä? Samanlaisella kokemuksella on varustettu mm. SaiPan Niclas Westerholm. 24 miesten peliä riittivät takaamaan Westerholmille ykkösvahdin paikan, mutta odotukset hänen suhteensa ovat huomattavasti maltillisemmat.

Toiseksi verrokiksi voidaan nimetä Ilveksen 19-vuotias Lukas Dostal. Saapuessaan Tampereelle kesken viime kauden Dostal oli hyvin samanlaisessa tilanteessa kuin Tarasov nyt. Hän oli dominoinut Tsekin juniorisarjoja ja onnistunut hyvin myös aikuisten sarjassa maansa kakkostasolla. Dostal osoittautui kevään aikana todelliseksi tähtihankinnaksi ja oli johtaa Ilveksen suuryllätykseen pudotuspelien ensimmäisissä otteluissa Kärppiä vastaan.

Dostaliin verrattuna Tarasovin tilastot ovat kuitenkin vielä mykistävämmät. Kaudella 2017–18 venäläinen torjui junioriliiga MHL:ssä 40 ottelua 1,85 päästetyn maalin keskiarvolla ja torjuntaprosentilla 92,8. Seuraavana vuonna maan kakkostasolla VHL:ssä torjuntaprosentti pysyi samana, mutta päästetyt maalit laskivat entisestään 1,71:een. VHL-kauteen mahtui jopa kaksi ottelua KHL:ssä – jälleen mainioin tilastoin.

Mikäli siis Lukas Dostal voidaan lukea jo nyt Liiga-maalivahtien eliittiin, ei Daniil Tarasovilta sovi odottaa ainakaan yhtään virkaveljeään vähäisempiä otteita. Kaiken lisäksi Tarasovia hankittiin kirittämään 27-vuotias Sami Aittokallio, joka on esiintynyt viime kausina vakuuttavasti mm. Kärpissä ja Sparta Prahassa. Kilpailutilanne ajaa molempia maalivahteja taatusti eteenpäin.