JYPILLE VOITTO JUHLAOTTELUSSA – TARKKI NOLLASI ÄSSÄT

30-vuotista liigataivaltaan juhlistava JYP avasi voittotilinsä kauden ensimmäisessä kotiottelussaan lauantaina Jyväskylän Hippoksella.

Vuodesta 1985 yhtäjaksoisesti Liigassa pelanneen JYPin taivalta juhlistettiin ennen taistoa kaupunginjohtajan puheella, ja Jyväskylän oopperakuoron Finlandialla.

Retropaidoissa avauserän pelannut hurrikaanimiehistö väänsi tasaisen taiston itselleen lukemin 2-0. Juhlaottelua oli todistamassa vain 3155 katsojaa.

Hippoksella nähtiin kauden ajankohtaan nähden hyvätasoinen kamppailu pisteistä. Ottelu oli fyyysinen ja vauhdikas. Molempien joukkueiden kokoonpanoissa on tapahtunut paljon muutoksia viime kauteen verrattuna. Pelaajien otteista näkyi, että kausi on vasta alussa. arsinkin Ässien kiekollinen pelaaminen haki vielä itseään.

Mitään maalijuhlia ei nähty. Tästä pitivät huolen hyvin pelanneet maalivahdit. Ässien italialaiselle Andreas Bernardille kirjattiiin 28 torjuntaa. Nollapelin pelannut JYPin Tuomas Tarkki venyi kiekon eteen 30 kertaa.

Toisessa erässä JYP otti ohjat käsiinsä. Vahva suunnanmuutospeli sekä kova ja fyysinen karvauspeli olivat myrkkyä porilaisille. Joukkueiden väliset erot yksilötaidossa alkoivat näkyä.

Ottelussa nähtiin vain yksi pelitilannemaali. Toista erää oli jäljellä vain kymmenen sekuntia, kun JYP-pakki Valtteri Kemiläinen pomputteli kiekon maaliin aivan Ässä-maalin edustalta. Kemiläinen on iskenyt maalin molemmissa tämän kauden liigaotteluissa ja on kauden kahdessa pelissä tuplannut liigauransa maalisaldon.

Päätöserässä JYP puolusti kurinalaisesti. Erän lopussa Ässät haki vimmatusti tasoitusta, mutta JYP-puolustus kesti varmasti pelaneen Tarkin johdolla. Lopullisen niitin tyhjään maaliin iski Joonas Nättinen kahdeksan sekuntia ennen päätössummeria. Maali oli 24-vuotiaalle sentterille uran ensimmäinen SM-liigassa.

– Niinhän sitä sanotaan, että harvoin se ensimmäinen on kovin nätti, Nättinen myhäili.

Kauden alun CHL-otteluissa Nättinen heilutti maaliverkkoa kolmesti. Pohjois-Amerikan ja Ruotsin kaukaloista seitsemän vuoden tauon jälkeen Jyväskylään palannut Nättinen oli tyytyväinen saatuaan maalitilin auki myös Liigasssa.

– Ei siitä nyt vielä mitään paineita ehtinyt tulla, mutta hyvä näin. Oli hienoa päästä sinetöimään voitto, kolme pistettä joukkueelle on tietysti se tärkein asia, Nättinen totesi.

Nättisen harteillle on ennen kaden alkua soviteltu joukkeen ykkösentterin viittaa.

– Ei me roolituksesta ihan hirveästi olla puhuttu. Minulle kelpaa ihan mikä vaan. Tottakai se on kunnianosoitus, jos sellaiset saappaat saan. Meillä on niin hyvä joukkue, että ratkaisijoita löytyy kyllä joka ketjusta, Nättinen kertoi.

Nättinen on pelannut ykkösketjussa Petr Hubacekin ja Tuomas Pihlmanin keskellä. Paikka on ollut Nättiselle mieluinen.

– Mahtava siinä on pelata. Hubacek on sellainen polkukone, että se pystyy luomaan painetta ihan uskomattomissa tilanteissa. Hubacek on niin nopea pelaaja, että siihen joutuu vähän totuttelemaan. Pihlmania ei tarvitse kuin ruokkia, niin se laittaa kiekkoa laatikkoon, Nättinen myhäili.

JYPin päävalmentaja Marko Virtanen oli iloinen joukkueensa avausvoitosta.

− Viimeinen erä on aina omanlaisensa, kun tiedetään että voitto pitäisi ottaa ja kaveri painaa päälle minkä kerkeää. Ei ollut helppo ilta tänään, mutta olen äärimmäisen tyytyväinen, että saimme kauden ensimmäisen voittomme. Se aina vapauttaa tunnelmaa kopissa. Tarkki toimi viimeisenä lukkona. Erityismaininta on paikallaan aina kun pitää nollan.

Vierasjoukkueen päävalmentaja Pekka Rautakallio näki positiivisia asioita joukkueensa pelissä .

− Pelillisesti eiliseen otteluun verrattuna meidän viisi vastaan viisi-pelaaminen parani tänään selvästi. Tiesimme mihin tulimme tänään ja pystyimme vastaamaan peliin aika pitkälti aivan oikealla tavalla. Se ei tänäänkään riittänyt voittoon, mutta olemme menossa oikeaan suuntaan.

Ässät on hävinnyt molemmat ottelunsa. Patalauma ei ole onnistunut vielä maalinteossa.

JYPistä täksi kaudeksi Ässiin siirtyneellä puolustaja Mikko Viitasella riittää kuitenkin uskoa.

– Jos sen haluaa niin ajatella, niin kyllä meillä on maalinteko-ongelma. Itse näkisin sen kuitenkin niin, että meillä on hyvä työmoraali joukkueessa.

– Kyllä meillä paikkoja on ollut, palkintoa ei vaan niistä olla vielä saatu. Uskotaan vaan siihen, että kun tehdään näin hommia, niin kyllä se palkinto sieltä tulee, Viitanen summasi.

Porissa Isomäen jäähalli on remontissa ja Ässät pelaa kauden kymmenen ensimmäistä peliä vieraissa.

– En tiedä vaikuttaako se mitenkään asiaan. Harjoituslosuhteet ovat askeettisemmat, kuin mihin ollaan totuttu. Olemme nyt vähän enemmän tien päällä. Viitanen päätti.

Ässä-koutsi Rautakallio analysoi joukkueensa maalinteko-ongelmia.

− Pelillisesti eiliseen verrattuna meiltä selkeä tason nosto. Meillä oli ottelun alkupuolella kaksi vastaan yksi -tilanteita. Puolittaisia tilanteita, joita emme osanneet vielä hyödyntää. Meillä oli tarpeellinen määrä maalintekopaikkoja, mutta kun Liiga on niin tasaisen hyvä. Maalinteko vaatii määrätynlaisen päättäväisyyden.

Ässien vieraskiertue jatkuu tiistaina Tampereella Ilvestä vastaan..
JYPin vieraaksi saapuu torstaina  SaiPa.

Teksti: Jukka Kanninen

Lue myös: Tuomarit saivat jälleen kehuja!