Kolumni: Suomella on pian kaikki ainekset eurofutiksen huipulle – “Rivelution” on vasta kaiken alku

Suomi on ollut aina valovuosia jäljessä Euroopan suurimpia jalkapallokansoja pelaajakehityksen, sarjatasojen ja jalkapallomarkkinoiden kanssa. Huuhkajien fantastiset otteet Kansojen liigassa ja Euroopan mestaruusturnauksen karsinnoissa voivat kuitenkin tuoda tähän merkittävän muutoksen. Markku Kanervan “Rivelution” on vasta kaiken alku. Suomalaisella jalkapallolla on mahdollisuudet nousta ajan myötä Euroopan huipulle, mutta se vaatii useita oikeita päätöksiä.

Suomen A-maajoukkue on lähellä historiansa ensimmäistä arvokisapaikkaa. Huuhkajat on peitonnut karsinnoissa etelän maineikkaat futisvaltiot Bosnia-Hertsegovinan ja Kreikan, jääden lohkossansa toistaiseksi kakkoseksi ainoastaan Italialle. Kisapaikka on täysin Huuhkajien omissa käsissä, kun sinivalkoisten ykköshaastajaksi on noussut vastaavasti ensimmäistä kisapaikkaansa metsästävä Armenia.

Selviytyminen EM-kisoihin voisi johtaa kehittäviin muutoksiin suomalaisen jalkapallon arjessa.

Palkintorahat tulisi sijoittaa nuoriin

Iltalehti uutisoi hiljattain, että Huuhkajien selviytyminen kesän 2020 EM-kisoihin toisi Suomen Palloliitolle peräti 9,25 miljoonan euron jättipotin. Kansojen liigan lohkovoitosta kuitattiin aiemmin 1,25 miljoonaa euroa. Huuhkajien markkina-arvon nousun ja pelaajien palkitsemisen lisäksi tulot tulisi sijoittaa nuorten jalkapalloilijoiden kehittämiseen ja harjoituskenttien parantamiseen sekä lisäämiseen.

Suomen Palloliittoon kuuluu lähes 1000 jäsenseuraa, ja niissä pelaa yli 140 000 rekisteröityä jalkapalloilijaa. Palloliiton mukaan jalkapalloa harrastaa kuitenkin jopa 500 000 suomalaista joka viikko. Kyseessä on siis Suomen liikuttavin laji, minkä takia siihen tulisi panostaa nyt enemmän kuin koskaan.

Oikeiden resurssien käyttöön saaminen ja muutos koko kansan asenteessa jalkapalloa kohtaan ovat avaintekijöitä kestävälle kehitykselle. Ensimmäinen arvokisapaikka olisi näiden asioiden kannalta elintärkeä saavutus.

Pikkuhuuhkajat esimerkki Suomen potentiaalista

Huuhkajien lisäksi Pikkuhuuhkajat on aloittanutEM-karsintansa vahvasti, nostaen Suomea vahvasti takaisin eurofutiksen kartalle niin sanotusti toisesta aallosta. Pikkuhuuhkajat kaatoi viime kesänä alle 20-vuotiaiden MM-mestaruuttakin juhlineen Ukrainan vieraissa 2-0-lukemin, pelaten Pohjois-Irlannin kanssa tasan ennätysyleisön edessä Oulussa.

Onni Valakarin, William Jääskeläisen ja Benjamin Källmanin kaltaiset lupaukset ovat vankka osoitus siitä, mihin nuoret suomalaiset kykenevät.

Suomalaisten seuramenestys huippusarjoissa myös vaikuttava tekijä

Huuhkajien tähtipelaaja Teemu Pukki on noussut hurjaan suosioon viimeisen vuoden aikana. Viime kaudella Pukki johdatti Norwichin takaisin Valioliigaan Englannin Mestaruussarjasta, nousten saman tien brittifutiksen seuraajien huulille.

29-vuotias kotkalaiskärki voitti Mestaruussarjan vuoden pelaaja -palkinnon, eikä hänen maalitahtinsa ole hidastunut sarjanoususta huolimatta. Viisi maalia ensimmäiseen neljään Valioliiga-otteluunsa paukuttanut Pukki on yksi sarjan kuumimpia nimiä, minkä takia hän on nykyään viikoittain mukana brittilehtien, isojen jalkapallosivustojen sekä vaikuttavien sometilien jutuissa.

Pukki on suomalaisen jalkapallon tärkeimpiä asianajajia ulkomaiden huippusarjoissa, mutta hän ei ole heistä ainut. Bayer Leverkusenin Lukas Hradecky ja Joel Pohjanpalo, sekä Genkin Jere Uronen pelaavat kaikki alkavalla kaudella Mestarien liigassa. Heilläkin on erinomainen tilaisuus nostaa suomalaisen jalkapallon arvoa maailmalla, edistäen Suomen pyrkimyksiä eurofutiksen huipulle seuramenestyksen kautta.