“Jalkapallo nousi täysin uudelle tasolle Helsingissä” – Stadin derby jakaa mielipiteet

Kuva: Elias Lahtinen

Kuva: Elias Lahtinen

Tänä perjantaina pelataan kiihkeä Helsingin paikalliskamppailu HIFK vastaan HJK. Kävimme Helsingin kaduilla kysymässä ihmisiltä muutamia kysymyksiä liittyen tapahtumaan.

Kysymys tulevan kamppailun voittajasta jakoi mielipiteet vastaajien kesken. HJK:lla on ottelussa isot panokset, ja pelaajat janoavat varmasti voittoa pitääkseen mestaruushaaveensa elossa. HIFK puolestaan taistelee sarjapaikastaan Veikkausliigassa.

  • HJK voittaa, koska sen on pakko voittaa voittaakseen mestaruuden.

Keskustelua ovat herättäneet fanien väliset tappelut ja ottelutapahtuman väkivaltaisuus. Onko Stadin derby väkivaltainen tapahtuma? Ottelu synnyttää kannattajissa paljon tunteita, mikä näkyy katsomossa ja kaduilla.

  • Ainakin siinä on enemmän tunnelmaa kuin muissa otteluissa. Tästä syystä katsomossa nähdään enemmän ylilyöntejä kuin “normaaleissa” Veikkausliigan peleissä. Olen ollut HJK:lla töissä, ja olen ollut korjaamassa katsomoiden vaurioita derbyjen jälkeen.

  • Peleihin tulee perheitä ja naisia, jotka eivät halua olla mukana millään tavalla. En kuitenkaan koe tapahtumaa vaarallisena.

Stadin derby on tuonut paljon suomalaiselle jalkapallolle. Tapahtuman mediahuomio ei ole jäänyt vastaajilta huomaamatta.

  • Jalkapallo nousi täysin uudelle tasolle Helsingissä Stadin derbyn myötä. FC Honka ei koskaan saanut samanlaista tunnetta aikaan. Derby tuo näkyvyyttä, uskottavuutta ja sponsoreita.

Paikalliskamppailu on toki myös ollut paljon esillä negatiivisten tapahtumien vuoksi. Stadionin ulkopuolella tapahtuvat kannattajien mahdolliset selkkaukset huolestuttavat hieman vastaajia.

  • Ryhmien väliset kähinät. Joudun miettimään, miten menen katsomaan ottelua 9-vuotiaiden lasten kanssa, koska en halua joutua sinne, missä tapahtuu.

Derbyissä käytetyt soihdut ovat herättäneet paljon mielipiteitä puolesta ja vastaan. Kuuluvatko soihdut katsomoihin?

  • Ei

  • En sano, ettei niitä pitäisi olla. Ne ovat hienoja ja tuovat hyvän tunnelman, mutta aiheuttavat tietynlaisen vaaramomentin riehakkaiden kannattajien hallussa.

 

Rasmus Turtia (Kuva: Milja Putkonen)

Rasmus Turtia (Kuva: Milja Putkonen)

Riku Hellanto (Kuva: Julia Sivén)

Riku Hellanto (Kuva: Julia Sivén)