World Cup on täysi farssi

World Cup

NHL on markkinoinut World Cupiaan äänekkäästi ja aktiivisesti. Pureudumme nyt tässä artikkelissa siihen, miten turnaus on otettu vastaan, ja miten paljon keskustelua herättäneet yhdistelmäjoukkueet ovat pärjänneet. Myös Leijonien otteet turnauksessa käydään läpi.

Yhdistelmäjoukkueet yllättivät

Turnauksen alkaessa suurin osa jääkiekon seuraajista suhtautui epäilevästi siihen, että mukaan otettiin kaksi yhdistelmäjoukkuetta: Pohjois-Amerikan U23-joukkue, sekä Euroopan yhdistelmäjoukkue, jossa pelaa ainoastaan Euroopan maista koottuja pelaajia pois lukien Tsekki, Suomi, Ruotsi ja Venäjä. Pohjois-Amerikan nuoret kuitenkin löivät luun kurkkuun epäilijöille. He pelasivat erittäin ennakkoluulotonta ja nopeaa jääkiekkoa ja voittivat esimerkiksi alkusarjassa Suomen 4-1. Amerikan nuoret voittivat alkusarjassa myös Ruotsin 4-3 jatkoajalla. Venäjä oli ainoa joukkue, joka onnistui voittamaan Pohjois-Amerikan alkusarjassa. Valitettavasti tämä nuori joukkue ei päässyt alkusarjasta jatkoon, mutta pelaajat todistivat, että he osaavat pelata hyvää ja vauhdikasta jääkiekkoa ja heitä ei pidä aliarvioida.

Monet pitivät Euroopan parhaista pelaajista koottua joukkuetta floppina jo ennen turnauksen alkua. Eurooppa pelasi hyvän alkusarjan voittamalla USA:n 3-0 ja Tshekin 3-2 jatkoajalla. Voitto USA:sta todisti, että kasassa on kova joukkue, joka voi turnauksessa edetä pitkälle. Eurooppa hävisi Kanadalle alkusarjassa 1-4. Joukkue pääsi kuitenkin semifinaaleihin, jossa vastaan asettui Ruotsi. Eurooppa voitti Ruotsin 3-2 jatkoajalla ja eteni paras kolmesta -muotoiseen finaaliin Kanadaa vastaan. Euroopalla on nyt ainutlaatuinen tilaisuus järkyttää jääkiekkomaailmaa voittamalla Kanada finaaleissa.

World Cup on tarkoitus pelata uudelleen jälleen neljän vuoden kuluttua. Nämä yhdistelmäjoukkueet ovat erinomaisilla suorituksillaan todistaneet, että joukkueiden pitäisi olla mukana myös tulevissa World Cup -turnauksissa. Molemmilla on mahdollisuus edetä aina finaaleihin asti, parhaalla mahdollisella suorituksella aina jopa koko turnauksen voittoon.

Leijona ei ärjynyt

Suomen turnaus meni erittäin mollivoittoisesti. Jo Suomen maalieron vilkaiseminen (1 tehtyä, 9 päästettyä) kertoo kaiken oleellisen. Leijonat jäi ensimmäisessä ottelussa täysin Pohjois-Amerikan nuorten jalkoihin. Toinen ottelu Ruotsia vastaan oli jo Suomelta hyvää peliä, mutta maalia eivät Leijonat saaneet millään aikaan. Viimeinen, Suomelle merkityksetön Venäjä-peli oli samanlaista tuskaista puskemista.

Leijonien jokavuotinen mörkö, eli maalinteko, oli jälleen suuri ongelma. Jos tekee vain yhden maalin koko turnauksessa ei tarvitse paljon miettiä miksei ole jatkopeleissä.

Valmennusta on helppo syyttää, mutta pitää kuitenkin muistaa että turnaus on erittäin lyhyt. Jo yksikin tappio voi olla kohtalokas jatkoonpääsyn kannalta, kuten näimme Pohjois-Amerikan nuorten tapauksessa. Suomelle kohtaloksi koitui huono valmistautuminen. Ensimmäisen pelin tappion jälkeen Leijonat pelasi koko ajan veitsi kurkulla ja tämä näkyi pelissä tuskaisena puurtamisena. Jos valmennuksen olisi jossain pitänyt parantaa niin valmistautumisessa peliin. En väitä etteikö Leijonat ollut latautunut ensimmäiseen otteluun, mutta ehkä nuorten pohjoisamerikkalaisten vauhti ja into yllätti silti Suomen, kaikesta valmistautumisesta huolimatta.

Kokonaisuutena Leijonien pelistä jäi pettynyt fiilis. Toisaalta Suomen joukkue on nuori ja kokematon ja sen tulevaisuus näyttää valoisalta. Uskon että seuraavan kerran kun maailman parhaat jääkiekkoilijat kohtaavat, näyttävät vanhemmat ja kokeneemmat Leijonat kyntensä.

Onko World Cupista korvaamaan olympialaiset?

World Cupin ajankohta on hieman kyseenalainen. Pelaajat palaavat lomilta takaisin jääkiekon pariin hetkeä ennen turnauksen alkua. Ovatko pelaajat oikeasti parhaassa kunnossa näin alkukaudesta pelattavaan turnaukseen, kun NHL:n runkosarja ei ole vielä edes alkanut? Samaan aikaan World Cupin kanssa pelataan vasta NHL:n harjoituspelejä. Toisaalta pelaajat pääsevät lähtemään turnaukseen terveinä ja levänneinä.

Kun olympialaiset pelataan, NHL on ollut tauolla, jotta kaikki parhaat pelaajat pääsevät mukaan. Olympialaisten alkaessa pelaajilla on jo monia pelejä alla ja he ovat huippukunnossa. Olympialaiset on myös pelattu aina tasaisin neljän vuoden väliajoin. World Cup pelattiin viimeksi 12 vuotta sitten. Se ei mielestäni ansaitse yhtä suurta arvostusta kuin olympialaiset.

Olympialaiset on pelattu säännöllisin väliajoin, ja kaikki urheilijat arvostavat niitä. Urheilijat haluavat saavuttaa urallaan olympiamitalin. Jos NHL ei aio tulevaisuudessa päästää pelaajiaan olympialaisiin, se tulee viemään pohjaa oikeasti maailman kovatasoisimmasta turnauksesta. Pelaajatkaan eivät luultavasti arvosta sitä, että he eivät pääsisi tavoittelemaan mitalia olympialaisista. World Cup ja olympialaiset tulee pitää erillisinä turnauksina. Olympialaisia ei pysty mikään muu turnaus korvaamaan.

Tyhjiä penkkejä ja nyhjäämistä

Miten turnaus otettiin vastaan, ja minkälainen fiilis siitä jäi kokonaisuudessaan? Katsojamäärien perusteella ei mennyt kovin hyvin. Paljon kertoo se, että Kanadan ja Euroopan joukkueiden pelatessa ensimmäistä finaalia ei halli ollut edes loppuunmyyty. Pitää ottaa huomioon, että nyt ollaan kuitenkin lajin kotimaassa, jossa pelataan maailman parhaimpien pelaajien turnausta ja Kanada pelaa tämän turnauksen voitosta.

Suomen ja Ruotsin välisessa ottelussa halli oli hädin tuskin puolillaan ja tunnelma on melkein kaikissa peleissä ollut huono. Varsinkin jos vertaa vaikkapa Vancouverin olympialaisten kisahuumaan on World Cup -otteluiden tunnelma ollut enemmänkin lähellä KalPan Niiralan montun maanantaipelin huumaa, eli todella latteaa.

Yksi World Cupin tärkeimmistä kohteista oli jääkiekon suosion levittäminen Yhdysvalloissa. Tässäkin on epäonnistuttu surkeasti, sillä yksikään ottelu ei ole tähän mennessä ylittänyt edes miljoonan katsojan rajaa, mikä on Yhdysvaltojen kokoisessa maassa todella surkea lukema. Jenkkien joukkueen täydellinen floppi turnauksessa ei ainakaan auttanut asiaa.

Kaikki nämä asiat voisi sivuuttaa jos peli olisi hyvää, mutta kun ei ole ollut. Ensimmäistä finaalia katsoessa tuli ajateltua miksi tälläistä turnausta edes pelataan, kun pelaajiakaan ei tunnu kiinnostavan. Taklauksia ei viety loppuun ja peli oli näpertelyä, kaukana siitä mitä esimerkiksi NHL:n pudotuspeleissä nähdään keväisin. Ei nähty taistelua ja viimeisillä voimilla pelaamista. Nähtiin vain nyhjäämistä ja loukkaantumisten välttelyä. Toki turnaus on tarjonnut myös muutamia viihdyttäviä otteluita, joista positiivisimpana mainittakoon kaikki Pohjois-Amerikan nuorten ottelut. Vaikka turnaus on vielä kesken tulee jälkimaku olemaan siitä karvas. Tällä hetkellä koko World Cup tuntuu vain NHL:n ahneelta rahastukselta eikä huipputurnaukselta.

Teksti: Erik-Kristian Mäki-Fränti, Aki Huuhtola

Kuvat: Laura Nissinen