Kolumni: Muutosten aika on nyt – “Isojen kaukaloiden aika on ohi”

Jääkiekon Liigassa on ollut viime aikoina puhetta isojen kaukaloiden muuttamisesta enemmän NHL:n tapaisiin pienempiin kaukaloihin.

Helsingin jäähalli, 60,08×27,67

Liigan kaukaloiden koko tuli ensi kertaa puheeksi epäonnistuneiden World Cup -kisojen jälkeen vuonna 2016. Kisat pelattiin Pohjois-Amerikassa, joissa Suomi teki turnauksessa yhden maalin ja jäi lohkonsa viimeiseksi. Tuolloin spekuloitiin olisiko parempi harjoitella ja pelata jo nuoruudessa pienemmässä kaukalossa, jotta pärjättäisiin maailman tähtiä vastaan. Myös kun alle kaksikymppisten suurin osa otteluista ja arvokisoista käydään Pohjois-Amerikan puolella, niin kaukaloiden muuttaminen Suomessa kuulostaisi oikealta ratkaisulta.

Normaalisti Suomessa pelataan 60×30 metriä olevissa kaukalossa, vaikka tietenkin koot vaihtelevat paikkakunnittain, kun taas Pohjois-Amerikan puolella kaukaloiden mitat ovat 61×26. Myös hyökkäys- ja puolustuspäät ovat Pohjois-Amerikan puolella yli kaksi metriä pidemmät, jolloin keskialueen “trap”-kiekkoa on vaikeampi pelata ja näin pelistä saadaan entistä nopeampaa ja viihdyttävämpää.

Viimeisimmät muutokset tapahtuivat vuonna 2015, jolloin Liigajoukkueiden halleihin piti rakennuttaa jousto- eli turvakaukalot. Ne tulivat pakollisiksi jokaiseen halliin, jossa Liigajoukkue pelaisi. Joustokaukaukaloiden etu on, että laita antaa periksi taklaustilanteissa. Tämä toi lisää turvallisuutta ja on selvästi vähentänyt pelaajien loukkaantumisia.

Liigan pelaajilta saadaan jakavia mielipiteitä, kun kysytään kaukaloiden koosta. Osa pelaajista ei halua miettiä asiaa, koska tämä ei omaan tekemiseen vaikuta ja osa pelaajista ottaisi pienemmät kaukalot vastaan ilo mielin. Liigassa pelaavan TPS:n kapteeni Lauri Korpikoski olisi valmis muutokseen.

– Ehkä itse olen vähän puolueellinen vastaamaan, mutta ehkä isoimman kaukalon aika on ohi. Tietenkin hyviä ideoita hybridi kaukalosta on ollut, että tarviiko olla yhtä kapea kuin NHL:ssä, mutta ehkä jotain siitä väliltä olisi myös hyvä, Korpikoski totesi haastattelussaan.

Muutos parempaan

Vaikka projekti kaikkien kaukaloiden muuttamiseksi pienempään kestäisi kauan, olisi muutos kuitenkin järkevä. Lajina jääkiekko tunnetaan maailman nopeimpana pallolajina. Pienen kaukalon muodossa uskoisin, että jääkiekosta saataisiin enemmän irti, mikä on hyvin näkynyt myös NHL:ssä. Suurimpana ongelmana eurooppalaisille ovat juuri Pohjois-Amerikan puolella pelattavat arvokisat, kun pelaajat eivät ole tottuneet pelaamaan pienemmässä kaukalossa, on tekeminen vaikeaa. Kun jääkiekkoilija haluaa nousta Euroopasta maailman suurimpaan liigaan pelaamaan, on muutos tässä kohtaa erittäin iso. Tämän myötä monen urheilijan haave jää saavuttamatta.

Suomesta nousee tällä hetkellä yhä enemmän pelaajia Pohjois-Amerikan puolelle, osa heistä kulkee kuitenkin eri reitin. Osa haluaa lähteä pelaamaan Amerikan juniorisarjoihin, jolloin tottuu heti pienempään kaukaloon ja aivan erilaiseen pelityyliin mitä Suomessa pelataan. Osa sen sijaan haluaa käydä kiekkokoulun Suomessa ja oppia joukkuepelin, sekä puolustuksen tärkeyden ennen siirtymistä jenkkeihin. Joissain tapauksissa uuden pelitavan opetteleminen ottaa oman aikansa, jolloin haetaan vauhtia AHL:stä eli farmisarjasta. Näistäkin syistä olisi helpompaa, kun pystyisi koko uransa ajan harjoittelemaan samanlaisessa kaukaloissa, kuin tulevaisuudessa haluaisi pelata. Tämä näkyy myös valmentajissa, NHL:ssä on ollut ainoastaan yksi suomalainen päävalmentaja, Alpo Suhonen. Nyt huhujen kohteena on Leijonissa hienoa työtä tehnyt Jukka Jalonen, mutta kun ei ole valmennuskokemusta pienemmässä kaukalossa on pääsy vaikeaa, varsinkin jos suhteita Pohjois-Amerikan puolelta ei löydy.

Suomessa Liigan yleisökeskiarvot ovat laskussa, kun taas NHL:n seuranta on nousussa. Siihen on tietysti monia syitä, kuten televisiointi, joka on parantunut huomattavasti, kun NHL-pelejä näkee jo ilta-aikaan Suomessa. Kuitenkin suurimpana syynä näen sen, että Suomessa peli ei vain ole niin viihdyttävää. Pelataan klassista “trap”-kiekkoa, eli tukitaan keskialue, jolloin pelinopeus tippuu. Tästäkin on pyritty pääsemään eroon, mutta suurimmalta osalta joukkueista sitä kuitenkin näkee aivan liian paljon. Kuten Liigassa pelaava Tappara on ottanut siitä pelityylin. Eikä siitä syyttäminen, sillä menestystä on tullut, mutta yleisön ja pelinopeuden kannalta tämä on valitettavaa. NHL:ssä “trap”-kiekkoa ei tunneta, mikä tuokin lajin ominaispiirteet näkyviin: peli on nopeaa ja etenee päästä päähän.

Tänä vuonna Suomen Liigaan tuli ensimmäisenä pääsarjana maailmassa käyttöön älykiekko, jolla saadaan mittavat tiedot peleistä ja tapahtumista. Tässäkin Suomi toimii edelläkävijänä, joten miksi ei tehtäisi muutosta kaukaloiden koosta ensimmäisenä maana Euroopassa.

Kaikin puolin olisi siis paras tapa tuoda pienemmät kaukalot ei vain Suomeen, vaan myös koko Eurooppaan. Näin saataisiin kilpailullisuutta ylöspäin ja lajin viihdearvo nousuun. Suomessa on myös halleja, jotka voidaan jo säätää NHL mittoihin, esimerkiksi Helsingin Hartwall Areenan kaukalon kokoa voidaan muuttaa. Eikö olisi helpompaa, jos jokainen kaukalo olisi saman kokoinen. Näin myös voisimme kehittää ja opettaa Pohjois-Amerikkalaisille omia tapojamme. Tämä kuitenkin saattaisi kestää, mutta varjopuolia muutokselle en näe.

Jussi Saha