Nuori kiekkolupaus palaa Suomalaisiin kaukaloihin

 

Aapeli Räsänen, 22, on varmasti tuttu nimi monelle joka on seurannut nuorten leijonien maailmanmestaruuskilpailuja. Tamperelais lähtöisessä hyökkääjällä on upea ura edessä sekä takana. Muutama vuosi rapakon toisella puolella, sekä nyt paluu takaisin Suomeen on ehdottomasti uran kohokohtia. Tuleva kausi KalPassa tulee olemaan mielenkiintoinen kaikin puolin.

Pelaajauransa Räsänen aloitti kotiseudultaan Tampereelta. Tappara on kasvattiseura, josta sitten kaikki alkoi. Hän pelasi Tapparassa kausilla 2011-2016. 

 

-Kaikki lähti ennen joukkueessa pelattaessa, pienenä leikin kiekkojen ja mailan kanssa ennen kuin opin edes kävelemään. Muistan kun äiti antoi pallon ja kauhan jolla sit pystyi “pelaamaan” vaikka istualteen, Räsänen naurahtaa.

 

Pikkuveljen syntyessä ja isän ollen isyyslomalla Räsäsen perhe kävi parhaimmillaan 3 kertaa päivässä ulkojäillä, siinä pääsi sitten kehittymään kaikin puolin kiekkoilijaksi jo hyvin nuorena.

 

Motivaatiota treenaamiseen esikuvalta

Kaikilla nuorilla urheilijoilla on oma esikuva. Jollakin se on Teemu Selänne, toisilla Saku Koivu. Mutta Räsäsellä yllättäen se onkin oman kasvattajaseuran legenda, Ville Nieminen.

 

-Pienestä lähtien esikuvana on toiminut Ville Nieminen. Vähän vanhempana pääsikin tutustumaan Villeen henkilökohtaisesti joka oli todella hieno asia. Nieminen on todella samanhenkinen kuin minä ja sain lisää motivaatiota hänen puheistaan ja tsempeistä.

“Kaikki jotka tekee kovaa duunia ja haluavat menestyä, menestyvät” Räsänen muistelee Niemisen sanoja.

 

Hyökkääjä nousi Tapparan nuorten SM-liigajoukkueeseen jo kaudeksi 2014–2015. Samalla kaudella Räsänen oli Suomen maajoukkueen mukana Euroopan nuorten olympiafestivaaleilla ja hän oli turnauksessa sekä paras maalintekijä että pistemies.

 

Hyökkääjä ei osannut kuvitella että hänestä olisi tullut Euroopan nuorten olympiafestivaaleilla paras maalintekijä tai pistemies.

-No ei osannut odottaa. Oli hieno kokemus kaikin puolin. 

 

Kolmesti maailmanmestaruuskilpailuissa pelannut hyökkääjä joukkueessa ja tuotti U20 kisoissa aikamoisia lukuja taulukkoon (kuuteen otteluun 2+4=6 sekä viiteen otteluun 4+0=4). 

Kaudella 2015-2016 Räsänen pelasi U18 joukkueessa ja seitsemään peliin toteutti tehot 3+6=9. 

-Muistan oman ensimmäisen maajoukkue turnauksen joka oli U16 finnair turnaus. Oli älyttömän hieno fiilis päästä pelaamaan maajoukkue pelipaidassa. Tuli jopa kylmät väreet siniviivalla seistessä kun Suomen kansallislaulu soi, Räsänen muistelee turnauksia hyvin lämmöllä, Räsänen muistelee.

Myös vuoden 2018 Pikku Leijonien kokoonpanosta löytyi myös paikka Tamperelais lähtöiselle hyökkääjälle. Hyvin suunnitellut kokoonpanot ovat myös avain suomalaiseen menestykseen.

-Ketju kavereina toimi Rasmus Kupari sekä Jere Innala, paljon vaihteli ketjut tilanteesta sekä otteluista riippuen. 

 

Tämänhetkiset ketju kaverinsa eivät kauheasti poikkea pikkuleijona aikojen ketju kavereihin sillä uusilta löytyy samantyylisiä peli piirteitä.  

-Pitkälti samanlaisia pelaajia, hyvin nopeita sekä taitavia molemmat.

Suomesta Yhdysvaltoihin ja sieltä takaisin

Tappara kausien jälkeen Räsänen siirtyi pelaamaan Pohjois-Amerikkaan ensiksi USHL:ään ja sitten yliopistoon.

 

Räsänen toteaa että tavoitteena on ollut päästä pelaamaan juniorikiekkoa USAhan. 

-Olihan se myöskin ollut pitkään mielessä, Hyökkääjä toteaa. 

Halu päästä pelaamaan yliopistotasoista jääkiekkoa vaatii paljon töitä, ja tämä oli “helpoin” reitti päästä sinne. Kesän aikana oli tehty päätös koskien suomalaishyökkääjän pelipaikasta Sioux City Musketeers issa.

 

Kauden pelattuaan Pohjois-Amerikan junioriliigassa, Räsänen siirtyi jo eteenpäin, yliopisto jääkiekkoon. Boston Collegessa tuli pelattua kausina 2017-2020.

-Yliopisto Jääkiekko opetti kurinalaisuuden ja työnteon. Ajankäyttöä oppi siinä samalla. Oli ollut pitkään haaveena, parasta toki se että pysty yhdistämään koulua ja jääkiekkoa. Myös sosiaalinen elämä sai osaa kiireisen jääkiekkoilijan elämästä, kuten opiskelijabileet.

Tulevalla kaudella tapahtuu suuri muutos, sillä Räsänen on Kalpan riveissä. 

 

-Siirto tapahtui uutta steppiä ajatellen. Halusin pelata miesten pelejä, hän kertoo.

KalPa tekee hyvää työtä pelaajien kanssa, että pystyy kehittyä pelaajana ja toivon mukaan tämä johtaa seuraavaan isoon askeleeseen.

 Olen suhteiden kautta saanut hyvää suositusta KalPasta, joten tämä ei ollut vaikea valinta.

 

Liiga podcastissa ollaan haastateltu Aapeli Räsästä jo aikaisemmin. Siellä hän kertoi olevansa luotettava kahden suunnan sentteri. Mitä tämä tarkoittaa ja miten tämän pystyy toteuttamaan?

-Se tarkoittaa sitä että pystyy olemaan tehokas molemmissa päissä. Pystyy nostamaan omasta päästä kiekkoa hyökkäys päätyyn ja on fiksu keskikentällä. Myös se että pystyy tekee maaleja ja ylipäätään osaa lukea peliä. 

Itse hyökkääjä pelaisi omien vahvuuksien kautta, jotka ovat erinomainen kamppailu sekä kiekon ryöstö pelissä. Monipuoli osaajia tarvitaan, jotka osaavat käyttää päätään pelissä, KalPan uusi vahvuus on täydellinen hankinta.

 

Räsänen oli mukana vuoden 2016 varaustilaisuudessa ja olikin varattu Edmonton Oilersiin. Jos tulevalla kaudella tulee kutsu NHL:ään, jääkö KalPa ja Suomi taakse?

-Todennäköisesti joo, tämän hetkistä tilannetta pitää seurailla, mutta tilanteen mukaan, hyökkääjä sanoo.

 

Eurooppalaisen sekä Yhdysvaltalaisen kaukaloissa on hieman eroja, jotka sitten johtaa erityyppiseen peliin. 

-Tottakai kaukalon koko vaikuttaa peliin ja sen tempoon, pienellä kentällä tempo nousee kun taas kiekkokontrolli on isossa kaukalossa A ja O, ja sitä Kalpa painostaa.

Räsänen hieman yllättyneenä, fyysistä peliä suomessa kuitenkin on, mutta paljon on vielä opittavaa Pohjois-Amerikasta. Siellä keskitytään paljon enemmän pieniin asioihin.

Suomessa pelataan kiekon kanssa enemmän, ei syötetä mihin sattuu.

 

Tulevalla kaudella, kuten varmaan jokaisella pelaajalla on tavoitteita kehittyä.

-Haluan yksilönä auttaa joukkuetta. Pelata ehjä kausi, kun edellisillä kausilla on ollut paljon loukkaantumisia sekä toivottavasti saisi nhl sopimuksen.

Joukkueena KalPa lähtee kylmän viileästi tavoittelemaan kannua, minimi tavoite on kuitenkin playoff paikka.

 

Kuvat: Aapeli Räsäsen kotialbumi

Teksti: Daniela Kälviläinen