Ykkösen kierrosraportti: AC Oulu nousi takaisin piikkipaikalla

Miesten Ykkösessä pelattiin sunnuntaina täysi kuuden ottelun kierros. AC Oulu palasi voittokantaan ja nousi samalla sarjakärkeen kaatamalla kärkiottelussa KTP:n. Putoamistaistelu tiivistyi AC Kajaanin kärsittyä kotitappion VPS:lle 0-2 ja Gnistanin napatessa kotipisteen EIF:ää vastaan. 

Nousutaistelu

Taistelu Veikkausliigapaikasta kaudelle 2021 jatkuu tiiviinä. AC Oulu haki Kotkasta todella arvokkaan vierasvoiton 2-1 lukemin. Ottelun alkutahdit iski 18.minuutilla KTP:n Antti Mäkijärvi fantastisella kaukolaukauksella. Aivan puoliajan lopussa Oululla oli hyvä sauma tasoittaa, mutta Rafinha epäonnistui rangaistuspotkussaan. Toiselle nelivitoselle ACO tuli kovalla sykkeellä ja he iskivät reiluun kymmeneen minuuttiin kaksi maalia. Ensin Loorents Hertsi tasoitti ottelun ja hetki tästä Aapo Heikkilä vei vieraat johtoon todella komealla laukauksella yläriman kautta. Oululaiset hallitsi ottelun loppuun asti ja he pystyivät tyrehdyttämään KTP:n hyökkäyspelaamisen liki kokonaan. 

Elokuussa Kokkolassa Jaro löi KPV:n 0-4 lukemin, mutta tällä kertaa tahti oli eri Pietarsaaressa. Oulun ja KTP:n kanssa nousutaistelussa mukana oleva Jaro kärsi kauden ensimmäisen kotitappion. Ottelun ainoa maali nähtiin 76.minuutilla, kun Aleksi Pahkasalo pääsi iskemään kauden kuudennen osuman.

Tappio oli todella kirvelevä Jarolle ja sen myötä joukkue tippui sarjassa kolmanneksi. Sarjakärki Oulu on pisteen Jaron ja KTP:n edellä, mutta Kotkalaiset ovat pelanneet yhden ottelun vähemmän.

Putoamistaistelu

Ykkösen putoamistaistelu näyttää keskittyvän kahteen joukkueeseen. MYPA sekä SJK Akatemia näyttävät putoavan Kakkoseen ja heidän mahdollisuudet sarjapaikan uusimiseen ovat häviävän pienet. MYPA:lla on matkaa 10 pistettä säilyjän paikalle sekä SJK Akatemialla 7 pistettä. Molemmat joukkueet myös kärsivät eilen tappion keskikastin joukkueille. SJK Akatemia hävisi MP:lle vieraissa lukemin 1-2 ja MYPA kärsi ruman 1-5 -kotitappion MuSalle.

Putoamistaistelun pihvi tulee loppukauden aikana olemaan taistelu viimeisestä säilyjän paikasta. AC Kajaani sekä Gnistan ovat tasapisteissä neljä kierrosta ennen loppua. Kajaanilla on kuitenkin vielä yksi ottelu rästissä, joten etulyöntiasema on siinä mielessä heillä. 

Eilisellä kierroksella Kajaani kärsi 0-2 kotitappion VPS:lle. Ottelun maalit nähtiiin ensimmäisen puoliajan aikana, kun Eetu Rissanen sekä Sebastian Strandvall iskivät maalit mieheen. VPS:llä on voiton myötä vielä ohuen ohuet nousumahdollisuudet. Joukkue on kahdeksan pistettä karsijanpaikalla olevan KTP:n takana.

Gnistanin ja EIF:n eilisestä kamppailusta ei draamaa puuttunut. Avauspuoliajan loppuhetkille odoteltiin kamppailun avausmaalia. Ilmari Hiedan sivuvapaapotku toi kaaoksen EIF:n maalille, josta pallo lopulta pomppi maaliin EIF-puolustaja William Lindqvistin kautta. 52.minuutilla EIF sai rangaistuspotkun, jonka Xhevdet Gela laittoi sisään. EIF:n onni tasatilanteessa ei kauaa kestänyt, vaan Hidetoshi Wakui siirsi Gnistanin johtoon heti seuraavasta hyökkäyksestä. Gnistan näytti menevän menojaan Lucas Moraisin iskettyä pelin jo 3-1:een. 

EIF pääsi reilu kymmenen minuuttia ennen loppua peliin mukaan, kun Antti Ulmanen pääsi kaventamaan ottelun 3-2:een. Lopussa Gnistan tuntui menevän täydelliseen paniikkiin ja tasoitusmaali tuntui olevan vain ajan kysymys. Lisäajalla EIF saikin hyvästä paikasta vaparin, jonka Xhevdet Gela laukoi alanurkkaan ohi Tomi Maanojan. Lopputulos 3-3, joka varmasti tuntuu tappiolta Gnistanille. Voitolla joukkue olisi noussut ensimmäistä kertaa kauden aikana putoamisviivan yläpuolelle.

 

Ykkönen jatkuu tulevana lauantaina (10.10.) täydellä kierroksella.

 

Juuso Malinen