Veikkausliigan vuoden pelaaja siirtyy Etelä-Koreaan: ”Pelitapa sopii hänelle kuin nenä päähän”

 

Veikkausliigan vuoden pelaajaksi valittu 25-vuotias Urho Nissilä siirtyy KuPSista Etelä-Korean liigan Suwon FC:hen. Siirto eksoottiseen Etelä-Korean liigaan saattoi tulla monille yllätyksenä. Nissilä debytoi Suomen A-maajoukkueessa syyskuussa 2021 ja on sen jälkeen saanut useampia näytönpaikkoja hyvien esitysten vuoksi. Juniorivalmentaja Markus Räsänen kuvailee Nissilän olevan periksiantamaton ihminen.

Kuva Jaakko Stenroos/AOP

Teksti: Niko Liikkanen

Viime kausi oli 25-vuotiaalle Nissilälle erinomainen. Valinta Veikkausliigan vuoden pelaajaksi ja debytointi Suomen A-maajoukkueessa. Nissilä teki 25 Veikkausliiga Ottelussa kahdeksan maalia ja syötti kahdeksan. Nissilä pelasi myös seitsemän Konferenssiliigaan ottelua. 

Nissilä aloitti jalkapallon seurassa vasta kymmenvuotiaana Ketut-96 joukkueessa. Nissilän ensimmäinen valmentaja Seppo Olkkonen kommentoi HS:lle Nissilän olevan täysin valmis nappulapelaaja, kun hän tuli joukkueeseen. Puolisen vuotta tämän jälkeen Nissilä siirtyi pelaamaan Kuopion Palloseuran ikäluokan edustusjoukkueeseen. 

Lapsuus vanhoillislestadiolaisuus perheessä

Jalkapallojoukkueeseen pääseminen ei ollut Nissilälle itsestäänselvyys, sillä Nissilä kasvoi vanhoillislestadiolais yhteisössä. Vanhoillislestadiolaisuus on luterilaisen kirkon piirissä toimiva herätysliike. Nissilän yksinhuoltajaäiti huolehti seitsemästä lapsesta, joille oli tiukat säännöt. Nissilän äiti ei halunnut Urhon aloittavan jalkapalloa. Joukkueurheilu oli kiellettyä, mutta Nissilän äiti antoi luvan lopulta liittyä joukkueeseen. 

Nissilän isosisko Erika Mäntylä kommentoi HS:lle yhteisössä olevan hiljaista painetta. 

”Yhteisössä ajatellaan, että hyvä vanhempi pitää lapsensa poissa sellaisista harrastuksista. Vaakakupissa on ollut toisella puolella yhteisön paine ja toisella puolella lapsen hyvinvointi.”

Mäntylä sanoi myös Nissilän kokevan jalkapallokentällä olon kotoisaksi. Mäntylä muistelee, miten yhtenä kesänä hän haki alle kymmenvuotiasta Urhoa joka päivä kentältä kotiin  syömään, kun hän oli siellä päivät pitkät potkimassa.

”Ulkopuolisuuden kokemus on ollut hänelle musertavaa. Jalkapallon pelaaminen oli väärin. Hän oli aika yksin yhteisössä”. Mäntylä kertoI HS:lle

Markus Räsänen valmensi Nissilää pitkään KuPSin junioreissa ennen miesten joukkuetta ja on seurannut Nissilän uraa läheltä useamman vuoden ajan. 

Räsänen kommentoi Floppitaululle Nissilän uraa ja kasvutarinaa.

”Siinäkin on varmasti ollut haasteita enemmän henkisellä puolella. tuli paine kotoa, että pitäisi uskontoa noudattaa tarkasti. Monia keskusteluita käytiin vanhempien kanssa ja yritettiin saada Urhoa aina pienin askelin enemmän mukaan. Toisinpäin ajateltuna, kun oli paljon sisaruksia, sai sieltä paljon kannustusta, vaikka äiti ei ollut aina samaa mieltä kaikesta”.

Pienikokoisuus tuotti haasteita Nissilälle

”Urho on periksiantamaton ja vahva luonne. Usko omiin vahvuuksiin, tekemiseen ja motivaatio oppia olivat vahvoja”, Räsänen kertoo.

Nissilällä oli haasteena nuorempana pienikokoisuus, joten pelityyliä piti muokata kokoon sopivaksi. 

”Urho oli pienikokoinen ja joutui kentällä painimaan isompia vastaan. Hänen kanssaan on käyty monia keskusteluita, että kun jaksaa tehdä hommia, niin se palkitsee. Isompikokoisena joitain asioita olisi pystynyt tekemään fyysisyyden kautta toisin. Piti opetella pelaamaan vähäisillä kosketuksilla palloon tasolla, jota huipulla pelaaminen vaatisi. Pelityyli muotoutui ajan kanssa”.

Maajoukkuekutsuja ja siirto Etelä-Koreaan

Nissilä debytoi Suomen A-maajoukkueessa syyskuussa harjoitusottelussa Walesia vastaan. Tämän jälkeen Nissilä on pelannut jokaisessa Suomen ottelussa. Nissilän hyvät otteet ja maajoukkuekutsu eivät tulleet Räsäselle yllätyksenä.

“Urho on pelannut kymppipaikkaa ja ylempää keskikenttää, joista tehojen myötä on tullut maajoukkuekutsu. Ensimmäinen peli avauksessa Ranskaa vastaan kuvasi hyvin Urhon luonnetta. Kaikesta ohjauksesta ja puhumisesta kentällä näki, että Urho ei mennyt sinne vaan pelailemaan”. 

Nissilä siirtyy pelaamaan Etelä-Koreaan K League 1 -sarjaan. Sarjakausi starttaa helmikuun loppupuolella. Räsänen uskoo sarjan sopivan Nissilälle, eikä usko siirrolla olevan vaikutusta maajoukkueessa pelaamiseen.

”Vähän eksoottisempi sarja, niin ensimmäinen ajatus oli, että oho: mielenkiintoinen ratkaisu. Tarkemmin ajatellen siirto ei ole huono hänelle. Etelä-Korean sarja on kuitenkin ihan hyvä liiga ja pelitavallisesti se sopii hänelle varmaan kuin nenä päähän. Heidänkään paras osa peliä ei ole fyysisyys, vaan pallonhallintapeli. Tämän kautta, kun rupesi miettimään, ei ole varmasti huono ratkaisu. En usko sillä olevan vaikutusta maajoukkueeseen, sillä maajoukkuepelaajia pelaa Yhdysvalloissakin”.