18-vuotias suomalaislupaus debytoi Italian pääsarjassa Serie A:ssa – “Ei ole tavanomaista, että nuori pelaaja nousee näin nopeasti edustusjoukkueeseen”

Suomen jalkapallon lupaavimpiin pelaajiin kuuluva Niklas Pyyhtiä teki Serie A- debyyttinsä maanantai-iltana Bolognan ja Napolin välisessä ottelussa. Kuka on tämä monelle vielä tuntematon suomalaislupaus?

Teksti: Eetu Moisio

Kuva: Esporthonka.com

Kaksi vuotta sitten 16-vuotias Niklas Pyyhtiä debytoi Veikkausliigassa kasvattajaseuransa Turun Palloseuran riveissä. Ensimmäisellä Veikkausliigakaudellaan Pyyhtiä pelasi TPS:n paidassa 16 ottelua ja teki näissä yhden maalin. 

Vuoden 2021 tammikuussa nuori keskikenttäpelaaja siirtyi Turusta lainasopimuksella Espooseen, FC Honkaan. Lainapesti jäi lyhyeksi, sillä Hongan seurajohto päätti lunastaa lainasopimuksessa olleen ostopykälän jo ennen Veikkausliigakauden alkua. Hongan urheilutoimenjohtajan Hexi Artevan mukaan heillä oli koko ajan tarkoituksena hankkia Pyyhtiä vakituisella siirrolla.

“Pyyhtiä on hyvänkokoinen pelaaja ja kypsä ikäisekseen. Häneltä löytyy paljon pelinäkemystä, ja lisäksi hänellä on erittäin vahva vasen jalka. Lainan aikana haluttiin vain varmistua näistä asioista. Koko ajan oli tarkoituksena lunastaa ostopykälä”, Arteva sanoo.

Yhden kauden Espoossa viettänyt Pyyhtiä murtautui nopeasti Hongan avauskokoonpanoon, ja hänestä muodostui kauden aikana yksi joukkueen avainpelaajista. Kauden aikana Pyyhtiä pelasi Hongan paidassa yhteensä 26 ottelua. Hän teki keskikentän paikalta neljä maalia ja tarjoili kolme maalisyöttöä.

“Pelaajan nouseminen avauskokoonpanoon on monen asian summa. Pyyhtiä on henkisesti vahva ja määrätietoinen pelaaja. Hän tulee urheiluperheestä, mikä tietenkin auttaa. Isä pelasi jalkapalloa, ja hänen veljensä pelaa jääkiekkoa TPS:ssä. Iso etu Pyyhtiälle tuli vielä siitä, että Jerry Voutilainen loukkaantui kauden alussa samalta pelipaikalta, mikä avasi tilaa Pyyhtiälle”, Arteva kertoo.

“Yhteydenottoja tuli 15-20”

Vakuuttavaa kautta Hongassa pelannut Pyyhtiä siirtyi elokuussa Italiaan, Bolognan alle 19-vuotiaiden joukkueeseen. Kuluvalla kaudella Pyyhtiä on pelannut pääosin Italian nuorten sarjaa, Campionato Primavera 1:stä. 

Pyyhtiän ollessa vielä Hongassa lukuisat seurat olivat kiinnostuneita hänestä. Artevan mukaan sekä Pyyhtiä että seura vakuuttuivat siitä, että kaikkien kiinnostuneiden seurojen joukosta juuri italialainen Bologna oli oikea osoite nuorelle keskikenttäpelaajalle.

“Meille tuli yhteydenottoja noin 15-20, ja vakavampia keskusteluja kävimme 3-4 seuran kanssa. Bologna osoitti, että he todellakin haluavat Pyyhtiän ja heillä oli selkeä suunnitelma hänen kohdalleen. Bologna oli juuri lainannut pelaajan Pyyhtiän pelipaikalta Tanskan Superliigaan. Näin he osoittivat, että Pyyhtiälle löytyy pelipaikka seurasta.”

“Italia ei ole helpoin paikka nuorelle pelaajalle”

Maanantai-iltana 18-vuotias Pyyhtiä debytoi Serie A:ssa Bolognan edustusjoukkueen paidassa. Napolia vastaan pelatussa ottelussa Bolognan vaihtopenkki koostui laajalti nuorista pelaajista, lukuisten poissaolojen takia. 

Pitkään Pyyhtiän uraa seurannut selostaja ja urheilutoimittaja Velja Engström oli tyytyväinen Pyyhtiän debyyttiin Serie A:ssa. 

“Pyyhtiä pelasi hyvin. Hän ei ollut yhtään hermostunut, mitä usein voidaan odottaa 18-vuotiaalta pelaajalta debyytissään. Pyyhtiä pelasi hyvin omaa peliään ja sai syötöt perille. Hän edisti joukkueen pelaamista tappioasemassa.” 

Pyyhtiä vaihdettiin kentälle ottelun loppupuolella, ja peliaikaa hänelle kertyi 18 minuuttia. Vähäisestä peliajasta huolimatta Pyyhtiä pääsi hyvin peliin sisälle. Hänellä oli 27 kosketusta palloon ja syöttöprosentti oli 83, 20:llä onnistuneella syötöllä.

“Italia ei ole helpoin paikka nuorelle pelaajalle. Serie A:han tulee paljon italialaisia pelaajia nuorisopuolelta. Pelaajat viettävät usein ensiksi pari vuotta Campionato Primavera -sarjassa, joka vastaa Suomessa A-junioreita. Tämän jälkeen tehdään sopimus edustusjoukkueeseen, josta lähdetään yleensä lainalle Serie B:hen.”

 “Ei ole tavanomaista, että nuori pelaaja pääsee näin nopeasti edustusjoukkueeseen. Tietenkin ulkomaalaisilla voi olla vähän erilainen tie, ja Pyyhtiästä maksettiin iso summa”, Engström arvioi nuoren suomalaisen nopeaa nousua Serie A:han. 

Engström on seurannut Pyyhtiän uraa jo TPS-ajoilta lähtien. Hänen mukaansa Pyyhtiää ei vielä tulla näkemään säännöllisesti Bolognan avauskokoonpanossa, mutta kolmen vuoden aikavälillä suomalaisella on hyvät mahdollisuudet murtautua kunnolla edustusjoukkueeseen. 

“Seurasin Pyyhtiän pelaamista paljon TPS:ssä ja satuin muuttamaan hänen kanssaan samaan aikaan Espooseen, jolloin seurasin paljon myös Hongan pelejä. Häntä ei aluksi kaavailtu avaukseen, mutta peliesitykset olivat sellaisia, että häntä ei vain voinut jättää avauksen ulkopuolelle. Olen jutellut bolognalaisten toimittajien kanssa, ja Pyyhtiää pidetään siellä tietynlaisena keskikentän moottorina.”

“Edustusjoukkueessa on kovia keskikenttäpelaajia erityisesti kasipaikalla, jossa Pyyhtiä viihtyy parhaiten. Napoli-pelissä hän kuitenkin tuli vaihdosta sisään kutospaikalle. Tällä paikalla voi olla peliaikaa tarjolla.” 

Pyyhtiällä on paljon potentiaalia menestyä, ja hänet voidaan tulevaisuudessa nähdä jopa Huuhkajien keskikentällä.