Philippe Coutinho ja Valioliiga – kuin luotuja toisilleen

Philippe Coutinho siirtyi Barcelonasta lainalle Aston Villaan tammikuussa. Kuva: avfc.co.uk

Philippe Coutinho palasi Valioliigaan näytöstyyliin viime lauantaina. Brasilialainen tuli kentälle 68. minuutilla ja alusti Aston Villan 1-2-kavennuksen sekä viimeisteli itse 2-2-tasoituksen Manchester Unitedia vastaan. Loistava Villa-debyytti oli kaivattu viime vuodet vaikeuksissa olleelle Coutinholle. Valioliiga-asiantuntija Mika Kottilan mukaan Coutinho kuuluu Valioliigaan.

Teksti: Samu Rissanen

Philippe Coutinho on aina ollut lahjakas pelaaja. Hänen ammattilaisuransa jalkapalloilijana alkoi Vasco da Gamassa vuonna 2008. Rio de Janeirossa vietettyjen vuosien jälkeen Coutinho pelasi Internazionalessa ja Espanyolissa muutaman kauden, mutta peliesitykset eivät olleet häikäiseviä. Tämän jälkeen Coutinhon urassa tapahtui kuitenkin merkittävä käänne.

Hänen läpimurtonsa tuli Liverpoolissa, kun hän siirtyi sinne Internazionalesta 13 miljoonalla eurolla tammikuussa 2013. Liverpool-debyytti nähtiin 11. helmikuuta, kun Liverpool kohtasi West Bromwich Albionin. Tuosta ottelusta tuli 0-2-tappio, mutta debyyttikausi “The Redsin” paidassa oli silti vakuuttava. 13 otteluun syntyi tehot 3+7, ja Liverpoolilla oli seuraava supertähtensä.

Coutinhon paras kausi oli 2016-2017. Tuolla kaudella Coutinho pelasi 36 ottelua, ja teki niissä 14 maalia ja antoi kymmenen maalisyöttöä. Tuo kausi jäi lopulta brassin viimeiseksi kokonaiseksi Liverpoolissa. Barcelona havitteli Coutinhoa jo kesällä, mutta silloin hän jäi vielä Liverpooliin. Kaudella 2017-2018 Coutinho jatkoi siitä mihin jäi viime kaudella. Mestarien liigan lohkovaiheessa Coutinho teki viiteen otteluun saman verran maaleja.

“Barcelonassa oli jo paljon Coutinhon kaltaisia pelaajia”

Siinä vaiheessa Barcelona halusi Coutinhon itselleen hinnalla millä hyvänsä. He iskivät pöytään huikaisevat 135 miljoonaa euroa, ja Coutinho muutti vuoden 2018 alkajaisiksi Katalonian pääkaupunkiin.

Alku Barcelonassa oli ideaali. 22 ottelussa Coutinho teki yhdeksän maalia ja syötti seitsemän. Tahti oli siis samaa kuin aiemmilla kausilla Liverpoolissa, ja kaikki näytti sujuvan toivotusti niin Barcelonan kuin Coutinhonkin kannalta. Seuraava kausi oli kuitenkin suuri pettymys.

Kaudella 2018-2019 Coutinho pelasi “Blaugranalle” 54 ottelua. Mikäli tahti olisi ollut edelliskausien tapaista, maaleja olisi syntynyt yli 20 ja syöttöjä yli 15. Todellisuus oli kuitenkin kaukana tästä. Maaleja tuli 11 ja syöttöjä vaivaiset 5.

Coutinhon aika Barcelonassa oli pettymys. Kuva: Samu Rissanen

Viasatin jalkapalloasiantuntija Mika Kottilan mukaan Coutinhon ongelmat Barcelonassa johtuiva roolituksesta.

“Coutinho on erittäin luova pelaaja. Hänen vahvuuksiaan ovat pallollinen osaaminen, murtautuminen tiloihin, sekä 1 vs 1 -pelaaminen. Ongelmana Barcelonassa oli se, että siellä oli jo paljon Coutinhon kaltaisia pelaajia. Näin ollen hän ei saanut samanlaista roolia mihin oli tottunut, ja se varmasti vaikutti osaltaan hänen ongelmiinsa siellä.”

Barcelona-fani Vili uskoo Coutinhon ongelmiin liittyvän useita muitakin tekijöitä kuin samankaltaiset pelaajat.

“Uskon, että Coutinhon suurimpina ongelmina olivat suuren siirtosumman tuomat paineet ja useat valmentajat. Kun pelaajasta maksetaan yli 100 miljoonaa, niin siinä tulee automaattisesti paineita. Luulen, että paineet kasvoivat Coutinhon kohdalla liian suuriksi ja tuli yliyrittämistä. Siltä se ainakin näytti minulle.”

“Coutinholla oli Barca-urallaan neljä eri valmentajaa. Kaikilla heistä oli vähän eri näkemyksiä miten Coutinhoa tulisi käyttää. Yksi halusi peluuttaa häntä vasemmalla laidalla, toinen keskikentällä. Eräs koki, että Coutinhon kuuluisi aina avata, ja toiselle hän oli enemmän rotaatiopelaaja. Coutinho ei koskaan sopeutunut eri valmentajien pelisuunnitelmiin, ja se oli osasyy hänen heikkoihin suorituksiin Barcelonassa.”

Barcelonan ratkaisu Coutinhon alavireeseen oli lähettää hänet lainalle Bayern Müncheniin löytämään virettään ja hankkimaan itseluottamustaan takaisin. Ajanjakso Münchenissä olikin onnistunut. Vaikka peli ei ollut koko aikaa säkenöivää, nähtiin ajoittain vanhaa, loistavaa Coutinhoa. Lainan jälkeen hän palasi takaisin Barcelonaan kovin odotuksin ja toivein. 

Coutinho ei kuitenkaan onnistunut lunastamaan odotuksia. Alkukausi oli heikkoa suorittamista brassilta, ja sen myötä hän joutui istumaan ison osan kaudesta penkillä. Koko kauden aikana pelejä kertyi vain 14. 

Barcelona katseli Coutinhon suorituksia tuon kauden jälkeen vielä puoli vuotta. Sen jälkeen löytyi ratkaisu, joka tyydytti kaikkia osapuolia.

Barcelonasta Birminghamiin

Valioliigaseura Aston Villa oli kiinnostunut Coutinhon palveluksista. Coutinho siirtyi Villaan loppukauden mittaisella lainalla. Ensimmäinen ottelu oli Manchester Unitedia vastaan. Siinä Coutinho iski yhden maalin ja alusti toisen, vaikkei hänelle lopulta siitä syöttöpistettä kirjattukaan virallisiin tilastoihin.

Vaikka debyytti oli vakuuttava, Mika Kottila ei halua vetää suurempia johtopäätöksiä yhdestä pelistä.

“Vaikka esitys Unitedia vastaan oli hyvä, se oli vain reilu vartti. Vielä on vaikea sanoa, miten Coutinho tulee suoriutumaan Aston Villassa, aika näyttää sen. Coutinho ei ole tällä hetkellä missään nimessä parhaassa pelikunnossa, sillä Barcelonassa tuli sen verran vähän vastuuta. Sitten kun Coutinho pelaa 90 minuuttia viikosta toiseen, voidaan tosissaan sanoa, mikä on miehen vire.”

Coutinhon tulevaisuuden Kottila näkee kuitenkin Valioliigapiireissä.

“Kyllä Coutinho kuuluu Valioliigaan. Liverpool-aikoina nähtiin, että Coutinho loistaa Englannin kentillä. Vaikka esimerkiksi kauden laina Bayernissa oli ihan hyvä, ei se ollut samaa tasoa, mitä Liverpoolissa nähtiin. Valioliigassa ei ole monia Coutinhon tyyppisiä pelaajia ja sen myötä hän saa luonnollisesti hyvin vastuuta. Sen takia Valioliiga sopii hänelle.”

“Jos Coutinho jatkaa hyviä esityksiään ja toimii Villan enkelinä, niin on luultavaa, että Villa käyttää osto-optionsa häneen”, Kottila arvioi Coutinhon tulevaisuudesta.

Lähteet: transfermarkt.com