Valtteri Bottaksen uusi alku Alfa Romeolla – vai ovatko parhaat päivät jo takana päin?

Valtteri Bottas on tulevalla Formula 1 -kaudella ainoa suomalaisajaja kyseisessä sarjassa. Viimeksi formuloiden kuninkuusluokassa nähtiin yksi suomalainen kaudella 2011 Heikki Kovalaisen ajaessa Lotuksella. 

Teksti: Jaakko Servo 

Nastolasta kotoisin oleva Bottas ehti Edustaa Mercedeksen tallia viiden kauden ajan Lewis Hamiltonin kakkoskuljettajana. Nyt hän on ensimmäistä kertaa urallaan F1:ssä selvä ykköskuljettaja. 

Alfa Romeon toinen kuljettaja on kiinalainen Zhou Guanyu. Bottas ottaakin paikan tallista eläköityneeltä formulalegenda Kimi Räikköseltä. Bottaksen tarkkaa sopimuksen pituutta ei ole kerrottu. Bottas on kuitenkin sanonut MTV Urheilun haastattelussa ajavansa ainakin kolme vuotta Alfa Romeon tallissa. 

Bottaksella tuttu tallipäällikkö Alfa Romeolla

Alfa Romeolla Bottas pääsee tutun miehen alaisuuteen. Frederic Vasseur on Bottaksen tuleva tallipäällikkö ja tuttu jo hänen F3-ajoiltaan.

“On hyvin tärkeää, että meillä on hyvä suhde ja ymmärrämme toisiamme täysin. Jos olemme tunteneet Bottaksen kanssa jo junioriajoista lähtien, niin sanoja ei juuri tarvita. Tiedämme. mitä hän odottaa autolta”, Vasseur kommentoi Motorsportille.

Vasseur ylistääkin Bottasta. Ja kertoo olevansa vakuuttunut siitä, että Bottas tulee ensi kaudella loistamaan.

“Hän ajoi loistavia kilpailuja viime kaudella. Hän oli joinakin viikonloppuina jopa Lewis Hamiltonia nopeampi. Osa hänen suorituksistaan oli uskomattomia menneellä kaudella. Toivon, että pystymme auttamaan häntä.”

Vasseur kertoo Autosportille Bottaksen vakuuttuneen Alfa Romeon projektista uusien, ensi kaudella voimaan tulevien sääntömuutosten myötä. 

“Olen varma, että Valtteri ottaa täällä johtajan roolin. Mercedeksellä hän oli aina Hamiltonin varjossa. Meillä ei ole johtavaa kuskia, mutta kokemuksen puolesta hän tulee olemaan meille se. Uskon, että tästä tulee hänelle tilaisuus näyttää tallille suuntaa. Uskon myös, että hän on odottanut tällaista tilaisuutta.”   

Valtteri Bottas aloitti F1-uransa Williamsilla. Bottas kommentoi Beyond the grid -podcastissa päätöstään siirtyä Alfa Romeolle eikä takaisin Williamsille. 

“Yritin kerätä mahdollisimman paljon informaatiota molemmilta osapuolilta. Samalla yritin tietysti seurata myös omaa vaistoani ja päädyin lopulta tähän. Päätös ei ollut helppo. Williamsin kehitys on ollut nousujohteista viime aikoina, heidän tulevaisuutensa näyttää valoisalta. Minusta vain tuntui, että Alfa oli se oikea valinta minulle. Oli myös kiva siirtyä talliin ilman Mercedeksen voimanlähdettä, ilman mitään kytköksiä. Nyt pääsen kokeilemaan jotain täysin uutta.”

Bottas on silmin nähden ollut helpottunut siirrostaan Alfa Romeon talliin monivuotisella sopimuksella.
Kuva: Valtteri Bottas Facebook

“Bottaksen parhaat päivät F1:ssä ovat takana päin”

Iltalehden F1-toimittaja Janne Palomäki ei odota Alfa Romeolta taikka Bottakselta ensi kaudella isoja tuloksia. Alfa Romeon suunta on Palomäen mukaan alaspäin.

Palomäki sanoo, että Alfa Romeon tallissa Bottas ei tule maailmanmestaruutta juhlimaan.

 “Mutta osakilpailuvoitto on hyvin mahdollista, esimerkiksi Sotshin kilpailussa Valtterilla on tähän hyvät mahdollisuudet”, Palomäki kertoo Iltalehden IL-TV:ssä. 

Nähtäväksi jää, mitä Bottaksen aika Alfa Romeolla tuo tullessaan. Ja yltääkö suomalainen vielä palkintokorokkeelle urallaan F1:ssä.