“Tiukkaa vääntöä ja tasaisempia kisoja” – näistä lähtökohdista F1-kauteen 2022

Tällä kaudella yhä useammat kuljettajat taistelevat voitoista Verstappenin ja Hamiltonin lisäksi. Kuva: F1.com

F1-kaudelle 2022 löytyy useita mielenkiintoisia pointteja. Miten Valtteri Bottas pärjää Alfa Romeon ratissa ja kuinka hänen paikkansa Mercedekseltä ottanut George Russell suoriutuu? Entä kuinka paljon täksi kaudeksi uudistuneet autot muuttavat asetelmia? F1-fani Eetu Moisio vastaa kuumimpiin kysymyksiin tulevan kauden alla.

Teksti: Samu Rissanen

Tulevan kauden suurin puheenaihe on uudet autot. Uusien autojen myötä kilpailuista pitäisi tulla tasaisempia ja parempia. Uskotko, että yhä useammat tallit ja kuljettajat voivat taistella voitoista ja jopa mestaruudesta, vai löytyvätkö samat nimet kärjestä

“Uskon, että ensi kaudella nähdään tiukkaa vääntöä ja tasaisempia kisoja, eli useampi kuljettaja tulee taistelemaan osakilpailujen voitoista. Mercedes ja Red Bull ovat varmasti edelleen kaksi parasta tallia, mutta ero muihin ei ole niin suuri kuin edellisellä kaudella. Yleensä kun Formuloissa nähdään uusi auto, niin yksi talli menestyy odotettua paremmin. Mielenkiintoista nähdä, nouseeko esimerkiksi Ferrari tai McLaren ensi kaudella kärkikamppailuun, sillä molemmilla talleilla on hyvät lähtökohdat siihen.”

Valtteri Bottas siirtyi täksi kaudeksi viiden Mercedes-vuoden jälkeen Alfa Romeolle. Miten odotat Bottaksen suoriutuvan uudessa tallissaan?

“Uskon, että maiseman vaihtaminen tekee Bottakselle hyvää. Tulevalla kaudella hän pääsee aloittamaan niin sanotusti puhtaalta pöydältä. Hänen ei tarvitse keskittyä enää Lewis Hamiltonin auttamiseen, vaan hän pääsee kisaamaan vain ja ainoastaan itselleen. Alfa Romeolla ajaessa ei myöskään ole paineita, että jokaisena viikonloppuna pitäisi olla palkintokorokkeella. Bottas nähdään varmasti pistesijoilla useaan otteeseen.”

Entä hänen tallikaverinsa, tulevan kauden ainut tulokaskuski Guanyu Zhou?

“Vaikea ennustaa, miten Zhou tulee suoriutumaan.  F2:ssa hän on pärjännyt ihan kiitettävästi, mutta loikka F2:sta F1:seen on aina iso. Saa nähdä, tuleeko hän pärjäämään F1-tasolla, sillä monen mielestä hänen nousemisensa Antonio Giovinazzin tilalle oli kyseenalainen päätös Alfa Romeolta. Zhou toki tuo rahaa Alfa Romeolle, mutta nähtäväksi jää, riittävätkö kiinalaisen ajotaidot.”

George Russell otti Bottaksen paikan Mercedekseltä täksi kaudeksi. Uskotko Russellin haastavan Hamiltonia tosissaan, vai tuleeko hänestä Bottaksen tavoin niin sanottu kakkoskuski?

“Kaksikon välinen tilanne tulee määräytymään alkukauden perusteella. Mikäli Hamilton sijoittuu Russellin edelle ensimmäisissä kisoissa, saa hän taas ykköskuskin roolin. Russell on nuori kuljettaja, joten hänellä on aikaa kehittyä ja taistella maailmanmestaruudesta myöhemmin. Hamiltonin ura on loppuvaiheilla, joten hänelle kelpaa ainoastaan maailmanmestaruus. Toisaalta jos Russell on alkukaudesta selkeästi nopeampi kuljettaja, niin silloin ei olisi mitään syytä, miksi Russell ei olisi Mercedeksen uusi ykköskuski.”

Kaudelle on suunniteltu 23 kilpailua. Esimerkiksi Australian, Kanadan ja Japanin GP:t tekevät paluun kilpailukalenteriin. Uskotko kauden menevän suunnitellusti läpi, vai sotkeeko korona taas suunnitelmia?

“Toivottavasti kausi saadaan vietyä turvallisesti läpi, mutta en usko, että koronan vaikutuksilta vältytään täysin. Ensi kaudelle on otettu ennätysmäärä kilpailuja mukaan. Tämä johtuu luultavasti siitä, että tarvittaessa on mahdollista jättää kilpailuja välistä pois.”

Kauden alkuun on vielä hyvä tovi, mutta jos nyt pitäisi veikata, niin kuka tulee olemaan maailmanmestari niin kuljettajissa kuin talleissa?

“Hamilton palaa vuoden tauon jälkeen mestariksi, ja Mercedes ottaa yhdeksännen valmistajien mestaruuden putkeen.”