Korvaajientäyteinen Formula 1 -viikonloppu

 

Bahrainin aavikolla viikonloppuna ajetussa osakilpailussa nähtiin kolme korvaajaa kolmessa eri tallissa George Russell (Mercedes), Jack Aitken (Williams) ja Pietro Fittipaldi (Haas).

Bahrainin Shakirissa ajettiin 4 – 6.12.2020 Formula 1 -osakilpailu jo toiseen kertaan tällä kaudella. Molempina viikonloppuina ajettiin eri osilla rataa. Ensimmäinen osakilpailu ajettiin 27 – 29.11.2020. Ratana käytettiin normaalia 5,417 km:n pituista rataa, jossa on viisitoista mutkaa ja kaksi DRS-aluetta. Kilpailu muistetaan Haas-tiimin ranskalaiskuljettaja Romain Grosjeanin kammottavasta ulosajosta. Ranskalaiskuljettaja osui radan ensimmäisellä kierroksella yhteen Alpha Taurin venäläiskuljettaja Daniil Kvyatin kanssa. Kvyat selvisi tilanteesta ilman vauriota, kun taas Grosjeanin auto osui ratavalliin ja syttyi liekkeihin. Kun ihmeen kaupalla ranskalainen sai ainoastaan palovammoja käsiinsä ja jalkoihinsa. Jälkimmäisessä osakilpailussa ratana toimi 3,543 km:n pituinen rata, jossa on yksitoista mutkaa ja yksi DRS-alue. Lyhyempää ulkokehää käytettiin nyt siis ensimmäisen kerran Formula 1 -osakilpailussa. Aika-ajoissa Valtteri Bottas kellotti myös historian nopeimman kierroksen ajalla 0.53.377.

Williamsilta Lewis Hamiltonia Mercedekselle korvaamaan tullut kaksikymmentäkaksivuotias brittikuljettaja George Russell oli viikonlopun osakilpailussa aivan täysin pitelemätön. Russell oli ensimmäisen ja toisen harjoituksen nopein ja kolmannen harjoituksen toiseksi nopein. Aika-ajoissa hän hävisi Valtteri Bottakselle ainoastaan 0.026 sekuntia ja lähti näin ollen osakilpailuun toisesta ruudusta.Lähdössä Russell ohitti Bottaksen. Ensimmäisen kierroksen jälkeen radalle tuli turva-auto, kun ulos ajoivat monacolainen Charles Leclerc ja hollantilainen Max Verstappen. Tämäkään ei nuorta taituria hetkauttanut. Uusintalähdön britti klaarasi aivan täydellisesti, minkä jälkeen hän repi heti tarvittavan 1,5 sekunnin eron suomalaiseen. Ongelmat alkoivat, kun kierroksella 63 F2-kuljettaja Jack Aitken, joka oli tullut paikkaamaan Russelia Williamsille, ajoi ulos radan viimeisessä mutkassa ja jätti rikkinäisen etusiipensä radalle. Tilanteesta aiheutui turva-auto, jonka aikana Mercedes pysäytti peräkkäin molemmat kuljettajansa. Brittinuorukaisen auton alle laitettiin omia ja Bottaksen renkaita, minkä jälkeen autoon oli pakko vaihtaa seuraavalla kierroksella renkaat tai seurauksena olisi ollut hylkäys osakilpailusta, koska autossa ei saa olla, kuin kuljettajan omia renkaita. Kaiken tämän jälkeen hän joutui uudestaan varikolle vaihtamaan renkaat vielä yhden kerran, koska oikeassa takarenkaassa oli havaittu hidas rengasrikko. Tämän jälkeen hän putosi sijalle 15. Laihaksi lohduksi osakilpailusta jäi yhdeksäs sija ja nopein kierros, 0.55.404. Brittikuljettajalle kilpailusta kauden ensimmäiset kolme pistettä. Täydellisestä viikonlopusta tuli kuitenkin pannukakku, koska talli vei nuorukaisen uran avausvoiton.

Neljäs Fittipaldi F1:ssä tuli korvaamaan Romain Grosjeania Haasille Bahrainin osakilpailuun. Kaksikymmentäneljävuotias brasilialaiskuljettaja Pietro Fittipaldi, joka on ollut Haasin testikuljettaja vuodesta 2019. Aiemmin hän on voittanut muun muassa World Series Formula V8 3.5 -mestaruuden kaudella 2017. Brasilialaiskuljettajan isoisä oli kaksinkertainen Formula 1 -mestari Emerson Fittipaldi. Ensikertalaisen viikonloppu meni Haas-talliin ja Formula 1 -viikonloppuun tutustuessa. Aika-ajoissa hän oli viimeinen eli 20. ja osakilpailussa loppusijoitus oli 17. Ensimmäisissä harjoituksissa autoa huollettiin, joten ajoaika jäi vähiin. Aika-ajoissa ja kilpailussa Fittipaldi suoriutui odotetusti. Hän toi molemmissa auton ehjänä maaliin ja keräsi samalla kokemusta kokonaisesta F1-osakilpailusta. Kilpailun pituus oli poikkeukselliset 87 kierrosta.

Brittiväriä nähtiin myös toisessa tallissa. George Russellia paikkaamaan tullut Jack Aitken ajoi uransa ensimmäisen F1-viikonlopun Bahrainin Shakirissa. Koko kauden tähän asti F2-sarjaa ajanut britti sai tilaisuuden, kun tallin oikea kuljettaja George Russell paikkasi Mercedeksellä seitsemänkertaista mestaria Lewis Hamiltonia. Aitkenin viikonloppu oli kohtalainen. Aika-ajojen 17. ja osakilpailussa sijoitukseksi jäi 16. Aika-ajoissa britti pystyi lyömään suomalsikonkari Kimi Räikkösen Alfa Romeon. Kilpailussa britti teki vain yhden ainoan virheen, ja se tuli kierroksella 63, kun hän pyörähti radan viimeisessä mutkassa rikkoen etusiipensä ja aiheutti näin ollen turva-auton, jonka aikana Mercedes sähläsi voittonsa. Voi olla, että britti nähdään autossa myös tulevana viikonloppuna, jos Mercedes kaipaa Russelia, Hamiltonin korvaajaksi. Tulevaisuuden F1-kuljettajaksikin tituleerattu Aitken antaa jokaisessa ajamassaan osakilpailussa tärkeitä näyttöjä.

 

Toimittaja: Ilmari Saolainen

ilmari.savolainen2@gmail.com

Kuva: Hanna Molari