Muutosten tuulet ja Schumacherin nimi takaisin F1:een

 

Kausi 2020 päättyi lukuisiin jäähyväisiin, kun Sebastian Vettel, Daniel Ricciardo, Carlos Sainz ja ehkä Sergio Perez vaihtavat talleja. Uransa päättäviä tai toistaiseksi päättäviä kuljettajia olivat myös. Romain Grosjean, Kevin Magnussen, Daniil Kvyat. Alexander Albon joutuu ehkä väistymään Sergio Perezin tieltä.

Saksalaiskuljettaja Sebastian Vettelin aikakausi Ferrarilla tuli päätökseen. Vuonna 2015 Ferrarille Red Bullilta siirtynyt saksalainen siirtyy kaudeksi 2021 Racing Pointista nimensä Aston Martiniksi vaihtavaan F1-talliin. Vettelin parhaat kaudet Ferrarilla olivat 2017-2019. Näinä vuosina Vettel taisteli Lewis Hamiltonin kanssa mestaruudesta, kuitenkaan voittamatta tätä. Saksalaisen piti olla se, joka tuo mestaruuden takaisin Italian Maranelloon. Viimeisin mestari italialaistallissa on Suomenoma Kimi Räikkönen. Tuleva talli tulee olemaan uusi ja tuntematon, joten ennustaminen tulevasta kaudesta on vaikeaa. Uskottava on kuitenkin, että Vettel tekee uuden heräämisen vaikean kauden 2020 jälkeen. Saksalaisen tallikaveriksi tulee kanadalainen Lance Stroll, jonka isä omistaa osan Aston Martiniksi muuttuvasta tallista. Nähtäväksijää, tuleeko Vettelistä vain Strollin apupoika.

Tallikavei Leclerc kunnioitti tallikaveriaan spesiaali kypärällä. Kuva: motorsport.com

Iloinen australialaiskuljettaja Daniel Ricciardo siirtyy Renaultilta kaudeksi 2021 McLarenilla Ricciardon viimeiset kaudet ovat olleet tuulisia, koska huippukuskin talli on vaihtunut tiuhaan tahtiin. Ricciardo ajoi Toro Rossolla (nykyisellä Alpha Taurilla) 2012-2013, Red Bullilla 2014-2018, Renaultilla 2019-2020. McLarenille aussi teki kahden vuoden sopimuksen, joka alkaa kaudesta 2021. Sopimus on siis2+1-vuotinen eli kahden kauden jälkeen Ricciardolla on vielä mahdollisuus yhteenlisäkauteen brittitiimissä. McLarenilla hän tulee olemaan tallin ykköskuljettaja, ja tallikaveriksi hän saa kaksi kautta jo McLarenilla ajaneen brittiläisen Lando Norriksen. Kovassa nosteessa ollut talli saa ensi kaudeksi Mercedeksen moottorit ja voi näin ollen yhä kohennella asemiaan tulevalla kaudella.

Daniel Ricciardo. Kuva formula1.com

Seuraava espanjalainen Carlos Sainz tulee ottamaan toisen ajopaikanFerrarilta kaudeksi 2021. Sopimus on yhden kauden mittainen Nopea ja taitava kuljettaja ajoi kaudet 2019-2020 McLarenilla. Vettelin poistuttua tallista espanjalainen ei epäröinyt hetkeäkään, kun punaiset ottivat yhteyttä häneen. Vaikka Ferrarin kausi 2020 oli äärimmäisen vaikea, on silti paikka punaisissa otettava aina vastaan, koska paikan saaminen kertoo arvosta ja arvokkuudesta. Haastetta tiimissä lisää monacolainen superlahjakkuus Charles Leclerc, joka on tunnettu nopeudestaan ja analyyttisyydestään. Ennen pelkkiä mestareita talliinsa haalinut Ferrari on muuttanut lähestymistään kuljettajiensa suhteen viime vuosina. Kumpikaan tallin tulevista kuljettajista ei ole voittanut mestaruuksia vielä F1:ssä. Kakkoskuskin roolin ottava espanjalainen voi tulevalla kaudella nostaa osakkeitaan suuresti. Onko Sainz väärässä paikassa väärään aikaan, vai vetääkö espanjalainen ässän hihasta?

Suurien huhujen keskellä vellova Sergio Perez ajoi uransa parhaan F1-kauden ollen sarjassa upeasti neljäs. Racing Pointilla viime kaudella ajanut meksikolainen on huhuissa menossa hollantilaisen Max Verstappenin tallikaveriksi Red Bullille. Kymmenen vuotta lajissa mukana ollut Perez otti viimein uransa ensimmäisen voiton kaudella 2020 ajetussa osakilpailussa Bahrainin Shakirissa. Kaoottisessa kilpailussa meksikolainen oli jo koko joukon viimeinen, mutta Mercedeksen sähläyksen jälkeen hän kapusi lopulta aina korkeimmalle korokkeelle saakka. Nähtäväksi jää, pystyykö Perez todella antamaan Verstappenille painetta. Kaikki on tällä hetkellä vasta huhupuhetta, mutta sopimuksen pitäisi tulla julki tällä viikolla.

Sergio Perez ensimmäisen voittonsa jälkeen Bahrainissa. Kuva: eurosport.com

Haas päätyi vaihtamaan molemmat kuljettajansa kaudeksi 2021. Kevin Magnussen ja Romain Grosjean edustivat tallia neljän kauden ajan. Uusi kuljettajakaksikko on yhdistelmä uutta ja vanhaa. Mick Schumacher ja kohuja herättänyt Nikita Mazepin nousevat F2-sarjasta ylöspäin. Mick Schumacher voitti sarjan tällä kaudella, kun taas Mazepinin isä tuo talliin huomattavan määrän rahaa. Tuleeko Mick Schumacher nostamaan Schumacherit takaisin sarjan huipulle? Saako nuori kaksikko nostettua Haasia ylös sarjan pohjalta?  

Nikita Mazepin. Kuva: skysports.com

 

Ilmari Savolainen

ilmari.savolainen2@gmail.com