Musta ori laukkaa jälleen – Ferrari on palaamassa moottoriurheilun huipulle

Formula 1 – sarjassa on tapahtumassa viimein vallankumous. Ferrari on kuronut eron Mercedekseen kiinni.

Ennen Singaporen GP:tä alkutahdit olivat selvät. Aerodynamiikkalla pröystäilevät Mercedes ja Red Bull johtaisivat joukkoa kapealla katuradalla. Kaksi edellistä kilpailua voittanut Ferrari ei tulisi yksinään moottorinsa voimalla haastamaan ennakkosuosikkeja Singaporen haasteellisissa olosuhteissa. Lauantain harjoituksissa radalla kuitenkin riehui punainen myrsky. Kolmatta voittoa putkeen metsästävä Charles Leclerc ajoi nopeiten monien yllätykseksi. Todellinen vauhti mitattaisiin kuitenkin vasta muutama tunti myöhemmin aika-ajoissa.

Mercedes piti selvästikkin Ferrarin nopeutta silmänlumeena, sillä ”hopeanuolet” lähettivät kuljettajansa radalle kovemmalla rengasseoksella. Mercedes kuitenkin huomasi italialaistallin vauhdin ja joutui antamaan kaikkensa paalupaikkataistelussa. Se ei kuitenkaan riittänyt. Nuori Leclerc nappasi kolmannen peräkkäisen paalunsa Lewis Hamiltonin nenän edestä. Monacolainen teki nopeimmalla kierroksellaan kolme virhettä ja oli silti selvästi nopein. Myrskyvaroitus läheni Maranellosta päin.

Ferrarit lähtivät osakilpailuun sijoilta 1. ja 3.

Kilpailu itsessään oli erikoinen. Singaporen katuradalla on lähes mahdoton ohittaa ja troopppiset olosuhteet lämmittävät radan pintaa kuluttaen renkaita nopeasti. Joukkoa johtanut Leclerc teki päätöksen ajaa erittäin hitaasti säästääkseen renkaita mahdollisimman pitkään. Tallien kilpailuvauhdista oli siis mahdotonta tehdä arviota sillä kilvanajoa ei ollut. Voitto lankeaisi kuljettajalle, jota taktiikka suosisi. Tällä kertaa hevosenkenkä lankesi Sebastian Vettelille.

Saksalainen oli ensimmäinen varikolla käynyt kuljettaja huipputalleista ja pystyi näin ajamaan yli sekunnin nopeammin kuin johtaja Leclerc. Nuorukainen vaihtoi renkaat liian myöhään, Vettel ohitti hänet ja ajoi kilpailun voittoon tasaisella suorituksella. Mercedes sössi kilpailunsa pitämällä Hamiltonia radalla liian kauan. Hamilton putosi palkintopallin ulkopuolelle ja olisi tippunut enemmänkin ellei talli olisi käskenyt toista kuljettajaa Valtteri Bottasta hidastamaan vauhtiaan, jotta pysähdyksen tehtyään britti palaisi radalle suomalaisen edelle.

Singaporen GP:n top 10

Viikonlopun tärkeimmät huomiot kohdistuvat silti aika-ajoon. Ferrari osoitti pystyvänsä kilpailemaan Mercedeksen kanssa myös mutkikkaalla radalla. Kesätauolla tehdyt muutokset ovat kuroneet eron kärkitallien välillä lähes olemattomiin. Italialaistalli nappasi kolme voittoa putkeen ensimmäistä kertaa sitten 2008. Mestaruus on lähes mahdottomuus kuluvaa kautta ajatellen, mutta pohja on paikallaan ensi kaudeksi. Musta ori on päässyt jälleen laukkaan. Aika näyttää kompastuuko se jalkoihinsa vai onko se valmis nousemaan takaisin moottoriurheilun huipulle.

 

Nooa Ruuth