Mitä jäi käteen Formula 1 -kaudesta 2020?

Jälleen kerran on saatu yksi viihdyttävä Formula 1 -kausi pakettiin ja on aika listata onnistujia ja epäonnistujia. Aikana, jona maailma rypee pandemian kourissa, on uskomatonta kuinka siististi koko karavaani onnistuttiin viemään läpi ilman suurempia ongelmia. 

Viiden kuukauden mittainen rypistys piti sisällään 17 osakilpailua ympäri maailmaa. Sarja teki rohkeita peliliikkeitä kauden mittaan ja kilpailuja ajettiin Euroopassa radoilla, joihin ei normaalisti tulisi mentyä. Lopputuloksena oli yllätyksellisiä kisoja ja runsaasti tapahtumia, vaikkakin voittajaksi useimmiten julistettiin Mercedes ja Lewis Hamilton. Mercedes pokkasi jo seitsemännen valmistajien maailmanmestaruuden peräjälkeen, kuljettajinaan Lewis Hamilton ja Valtteri Bottas. Lukuisia ennätyksiä tälläkin kaudella rikkoneelle Hamiltonille mestaruus oli jo niin ikään seitsemäs. 

Ferrarin täydellinen mahalasku

Maranellon ylpeys oli tällä kaudella suorastaan surullisen huono. Pitkälle saa historian lehtiä käännellä, ennen kuin tulee vastaavanlainen kausi vastaan. Surkein esitys sitten vuoden 1980. Tosin silloin meni vielä heikommin sijoituksen ollessa vasta kymmenes. Ferrarin suurin akilleen kantapää oli moottoritehon puute. Maranellon jättien voimanlähde oli tällä kaudella selkeästi kaikista neljästä moottorivalmistajasta heikoin. Tämän saivat kokea myös asiakastallit Alfa Romeo ja Haas, jotka yhdessä Ferrarin kanssa jumiutuivat monissa kilpailuissa joukon hännille. Ferrari sijoittui tällä kaudella valmistajien MM-pisteissä vasta kuudenneksi. 

Albonin tiimalasista alkaa hiekka käymään vähiin

Daniel Ricciardon lähdettyä Red Bullilta kauden 2018 jälkeen, ollaan itävaltalaistiimissä odoteltu Max Verstappenin kirittäjää kuin kuuta nousevaa. Pierre Gasly kävi viime kaudella yrittämässä, mutta sai kesken kauden kokea alennuksen Red Bullin kakkostiimiin Alpha Taurille, joka tunnettiin silloin vielä Toro Rossona. Tilalle nostettiin englantilaissyntyinen, mutta Thaimaan lipun alla ajava, sympaattinen Alexander Albon. Vauhti oli lupauksia herättävää, mutta kehityskäyrä tyssähti kuin seinään. Vauhti ei ole missään vaiheessa kestänyt vertailua tallikaveriinsa, eikä lukuisat ajovirheet ole ainakaan helpottanut Albonin taivalta. Max Verstappen keräsi yli puolet enemmän pisteitä kuin Albon tällä kaudella (214-105) ja mikäli Red Bull aikoo tulevaisuudessa haastaa Mercedeksen tosissaan sarjan kärjessä, on energiajuomajätin löydettävä toinenkin nopea kaveri Verstappenin rinnalle.

Alexander Albonin tulevaisuus on vielä kysymysmerkki. Kuva: Motorsport Images

Valtteri Bottaksen alamäki

Valtteri Bottas lähti kauteen jälleen kerran tavoitteenaan horjuttaa tallitoveri Lewis Hamilton valtaistuimelta. Kausi lähti heinäkuun alussa hienosti paalupaikalla ja voitolla käyntiin, mutta jälleen kerran kauden edetessä Bottas joutui kerta toisensa jälkeen toteamaan Hamiltonin paremmakseen. Aika-ajoissa suomalaisen vauhti kestää vertailun seitsenkertaiseen mestariin, mutta kisoissa ero repeää liian suureksi. Paalut Hamiltonille 10-5, voitot 11-2 ja MM-pisteet 347-223. Bottaksen joistakin epäonnisista kilpailuista huolimatta selittelyille ei jää sijaa. 

Mclaren – Takavuosien mahtitalli tekee uutta tulemista?

Mclaren, tuo sympaattinen ja perinteinen takavuosien mahtitalli. Mclaren on pakko nostaa tältä kaudelta suurien onnistujien joukkoon, sillä valmistajien MM-pisteissä irtosi hienosti kolmas sija. Se on Wokingissa päämajaansa pitävän brittitallin paras sijoitus sitten kauden 2012. Samaan hengenvetoon voidaan listata onnistujiksi myös tallin kuljettajat. Edelliskauden tapaan Mclarenin puikoissa nähtiin espanjalainen Carlos Sainz ja brittiläinen Lando Norris. Kyseinen kaksikko oli kaikista sarjan talleista ehdottomasti tasaisin ja voisi sanoa, että paras parivaljakko. Vieläkö tästä tahti ensi kaudella kiihtyy, kun Renaultin myllyt vaihtuvat Mercedeksen voimanlähteisiin? 

Päättyykö Sergio Perezin tarina uran parhaaseen kauteen?

Formula 1 -sarjassa on tallipaikat ensi kaudeksi vähissä ja niin hullulta kuin se kuulostaakin, niin tämä kaveri on ainakin vielä ilman ajopaikkaa ensi kaudeksi. Kymmenettä kauttaan F1-sarjassa ajava meksikolainen saalisti vihdoin ja viimein uransa avausvoiton kauden toiseksi viimeisessä kilpailussa Sakhirin GP:ssä. Perezin kauteen mahtui voitto mukaan luettuna kaksi vierailua palkintokorokkeella ja MM-sarjan neljäs tila, vaikka häneltä jäi kesällä kaksi kilpailua väliin koronaan sairastumisen takia. 

Lewis Hamilton ja Mercedes ylivoimainen tänäkin vuonna

Onnistujia listatessa ei voi olla hehkuttamatta Mercedeksen ja Lewis Hamiltonin vahvaa suorittamista. Tuo yhdistelmä toimii kaudesta toiseen kuin sveitsiläinen kello konsanaan. Hamilton ei tee virheitä radalla, eikä Mercedes mokaa tallina. Jutun alussa jo mainittiinkin 35-vuotiaan britin rikkoneen useita ennätyksiä tänäkin vuonna. Hamilton teki esimerkiksi Michael Schumacherin rikkomattomana pidetystä voittoennätyksestä (91) paperia ja molemmilla herroilla on tällä hetkellä seitsemän maailmanmestaruutta taskussa. Hallitseva maailmanmestari on vielä ilman sopimusta ensi kaudeksi ja onkin todella mielenkiintoista nähdä, millaisen paperin Mercedeksen tallipäällikkö Toto Wolff saa aikaiseksi väännettyä.

Mercedes dominoi tänäkin vuonna. Kuva: f1.com

Ikimuistoisia hetkiä ja katseet kohti tulevaa

F1-kausi 2020 tarjosi ainakin lajifanaatikkojen silmissä runsaasti ikimuistoisia hetkiä ja kärkitaistossa nähtiin välillä yllättävien käänteiden jälkeen muitakin kuin Mercedeksen autoja. Pierre Gaslyn voisi heittämällä nostaa myös suurien onnistujien joukkoon. Tasainen ja nopea koko kauden ajan ja sykähdyttävä yllätysvoitto Monzan GP:ssä ei jättänyt ketään kylmäksi. Charles Leclerc väläytteli myös sen, minkä heikolla Ferrarillaan kykeni, mutta eiköhän monacolainen vielä tulevaisuudessa nähdä mestaruustaistossa mukana. George Russellia ei sovi myöskään unohtaa. Nuoren brittilupauksen puolesta ei voi kuin vain toivoa, että Williams löytää ajokkiinsa lisää vauhtia ensi kaudeksi. 

Tallipaikkojen osalta nähdään jonkin verran liikehdintää. Carlos Sainz siirtyy Mclarenilta ensi kaudeksi Ferrarille ja Daniel Ricciardo hyppää Renaultilta Sainzin tilalle. Sebastian Vettel puolestaan siirtyy Ferrarilta Aston Martinille, joka vielä tällä kaudella tunnettiin nimellä Racing Point. Haasilla puolestaan puhaltavat ensi kaudella kuskikokoonpanon puolesta täysin uudet tuulet. F2-sarjasta kuninkuusluokkaan nousseet Mick Schumacher ja Nikita Mazepin käskyttävät amerikkalaistallin autoja ensi kaudella. Ensi kauteen lisäväriä tulee myös tuomaan yhden vanhan mestarin paluu. Fernando Alonso tekee uuden tulemisen F1-sarjaan kahden välivuoden jälkeen. 39-vuotias veteraani ajaa ensi kaudella Renaultin väreissä. Suomalaisväristä saadaan ensi kaudellakin vielä nauttia kaksin kappalein, kun Valtteri Bottas jatkaa Mercedeksellä ja Kimi Räikkönen puolestaan Alfa Romeolla. 

Maailma on vielä tälläkin hetkellä pandemian piiskaamassa tilassa, mutta tämänhetkisten suunnitelmien mukaan koneet laitetaan käyntiin seuraavan kerran Australian Melbournessa 19.03 – 21.03.2021.