Max Verstappen on formula ykkösten uusi maailmanmestari

Max Verstappen juhli ensimmäistä maailmanmestaruuttaan. KUVA: Max Verstappen/Instagram

Formula ykkösten dramaattinen kausi sai arvoisensa päätöksen, kun mestaruustaisto ratkaistiin vasta viimeisen osakilpailun viimeisellä kierroksella. Max Verstappen kruunattiin lopulta voittajaksi tiukkojen ohitusten, kyseenalaisten tuomaripäätösten, turva-auton sekä rengaspelin värittämässä kisassa. Uransa viimeisen F1-kilpailun ajanut Kimi Räikkönen joutui lopulta keskeyttämään.

Teksti: Niina Karjalainen

Formula ykkösten kauden viimeinen osakilpailu ajettiin sunnuntai-iltana Abu Dhabissa Yas Marina Circuit -radalla. Lähtöasetelmat kilpailuun olivat tiukat: kuljettajien mestaruustaiston kärjessä Red Bullin Max Verstappen ja Mercedeksen Lewis Hamilton olivat tasapisteissä. Molempien keskeyttäessä Verstappen voittaisi useamman osakilpailuvoiton perusteella. Hamilton totesi jo lauantain aika-ajojen jälkeen, että on parempi lähteä kisaan kakkosruudusta, kun näkee missä vastustaja menee, viitaten Verstappenin ”vaaralliseen” ajotyyliin.

Hamiltonilta vakuuttava lähtö

Jo heti lähdössä nähtiin dramatiikkaa, kun Hamilton sai loistavan lähdön ja pyyhälsi Verstappenin ohi ensimmäiseen mutkaan. Heti seuraavalla suoralla Verstappen pääsi kuitenkin Hamiltonin imusta rinnalle ja lähti ohittamaan mutkan sisäpuolelta jättämättä Hamiltonille yhtään tilaa, joka joutui ajamaan radan ulkopuolelta mutkan suoraksi, palaten takaisin kärkipaikalle. Molemmat tallit kävivät vuoropuhelua tuomariston kanssa, mutta päätös oli, ettei tilanne aiheuta tutkintaa.

Kärjessä Hamilton ajoi perä perään kisan nopeimpia kierroksia keskikovalla renkaalla ja teki eroa pehmeällä renkaalla ajavaan Verstappeniin. Kaksikko oli muista kuljettajista selvästi karussa, ja kolmantena oleva Red Bullin Sergio Perez jäi joka kierroksella lisää. Mercedeksen Valtteri Bottas oli pudonnut jo kahdeksannelle sijalle, eikä pystynyt auttamaan tallitoveriaan kärkitaistossa.

Kierroksella 14 Verstappen tuli vaihtamaan kovat renkaat alle ja Hamilton peesasi kierrosta myöhemmin. Pysähdysten jälkeen kisaa hetkellisesti johtavan Perezin ainut tehtävä oli pitää Hamilton takanaan mahdollisimman pitkään. Perez teki työtä käskettyä ja kiemurteli Hamiltonin edessä eron Verstappeniin 1,3 sekuntiin. Verstappen ja Red Bull -tiimi kehui kilpaa radiossa Perezin ajoa ”eläimelliseksi”.

Kisa näytti jo ratkenneen

Verstappen ei kuitenkaan saanut kavennettua eroa, päinvastoin. Mercedeksen vauhti tuntui sinetöivän voiton ja maailmanmestaruuden Hamiltonille. Verstappenilla ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin yrittää päästä taisteluun mukaan rengaspelillä.

Viisi kierrosta ennen ruutulippua tapahtuu se ainut mahdollinen skenaario, mikä saattoi muuttaa tilanteen. Nicolas Latifi ajoi rajusti seinään ja turva-auto tulee radalle. Verstappen tulee välittömästi varikolle vaihtamaan pehmeät renkaat. Hamilton kyseli tiimiradiossa epäilevästi, miksi he eivät käyttäneet myös tilannetta hyödyksi, mutta talli perusteli rataposition häviämisen eli Verstappenin ohittamisen isommaksi riskiksi.

Sitten alkoi viisi kierrosta kestävä tuomarishow. Kärjessä olleen Hamiltonin ja toisena olleen Verstappenin välissä oli viisi kierroksella ohitettavaa hitaampaa autoa. Ensiksi tuomaristo ilmoitti, että he eivät saa tulla turva-auton ohi omille paikoilleen, mutta sitten kuitenkin puolitoista kierrosta ennen maalia heidät päästettiin ohi.

Kierros ennen ruutulippua turva-auto tuli sisään, ja viimeisen kierroksen trilleri alkoi, Verstappen tuoreilla pehmeillä renkailla vastaan Hamilton kuluneilla kovilla renkailla. Hamilton yritti hämätä lähtökiihdytyksellä, mutta ei pystynyt pitämään Verstappenia takanaan. Hollantilainen tuli suoraimulla jopa helponnäköisesti ohi. Hamilton yritti vielä ohitusta, mutta ei pystynyt hyökkäämään mutkissa tarvittavalla intensiteetillä. Verstappen ajoi ensimmäisenä ruutulipulle ja näin ollen kirjoitti nimensä historian kirjoihin

 

”Rakastan heitä!”

Verstappen on toisen sukupolven F1-kuljettaja, mutta hänestä tuli ensimmäinen hollantilainen lajin maailmanmestari. 

”Uskomatonta! Koko kisan yritin taistella ja mahdollisuus, jonka sain viimeisellä kierroksella oli uskomaton, vihdoin hieman onnea minulle. Tämä vuosi on ollut mieletön, kiitän kaikkia faneja täällä ja kotona sekä tiimiä. Rakastan heitä ja haluan työskennellä heidän kanssaan loppuelämäni,” kommentoi Verstappen onnellisena kisan jälkeen. 

”Onnittelut Maxille! Teimme koko vuoden hyvää työtä tiimin kanssa, jokainen mies ja nainen. Annoimme kaikkemme, etenkin loppukaudesta. Katsotaan ensi kautta myöhemmin, olemme edelleen pandemian keskellä ja toivon, että kaikki saavat viettää rauhallista ja turvallista joulun aikaa perheidensä kanssa,” päätti Hamilton.

Kilpailun jälkeen Mercedes teki vielä protesteja lajin sääntökirjaan vedoten, mutta tuomaristo pysyi päätöksessään. 

Yleisön äänestämä Päivän kuski -titteli meni itseoikeutetusti uransa päättävälle Kimi Räikköselle. Räikkönen aloitti eläkepäivänsä ennenaikaisesti, kun Alfa Romeon jarrut pettivät kesken kisan ja hän joutui ajamaan auton tallin uumeniin. Ennen kilpailua formula ykkösten organisaatio kunnioitti Räikkösen ennätyksellistä uraa lahjoittamalla legendalle seinän kokoisen taideteoksen tämän mestaruusvuodesta. 

Valtteri Bottaksen päätöskisa Mercedeksellä oli haastava, lopputuloksena kuudes sija. Kuljettajien mestaruustaistossa Bottas oli kuitenkin kolmannella sijalla ja Mercedes voitti tallien välisen mestaruuden. Ensi kaudella Bottas jatkaa ainoana suomalaisena formula ykkösissä Alfa Romeon ratissa.