Syntynyt ajamaan – Max Verstappenin matka F1-maailmanmestariksi

Uravalinta oli selvä kauan ennen debyyttiä Formula 1 -sarjassa. Ennen ensimmäistä kisaa, voittoa ja jo pojan syntymästä lähtien kirjoitettiin artikkeleita, joiden mukaan Max Emilian Verstappenista tulisi F1-maailmanmestari. Taustalla vaikutti yhtä äkkipikainen isä Jos Verstappen, joka muun muassa jätti 15-vuotiaan pojan huoltoasemalle rangaistuksena kartingkisassa kolaroinnista.

Teksti: Kalle Rautalinko

Max Emilian Verstappen syntyi 30 syyskuuta 1997 Hasseltissa, Belgiassa. Kilpa-ajo on hänen DNA:ssaan, sillä isä Jos Verstappen on entinen F1-kuljettaja ja äiti Sophie Kumpen menestyksekäs ex-kartingkuljettaja, joka ajoi urallaan samassa tallissa F1-legenda Jenson Buttonin kanssa. 

Maxin kartingura alkoi neljävuotiaana. Vuonna 2005 hän osallistui uransa ensimmäiseen mestaruussarjaan, jossa hän voitti kaikki 21 osakilpailua. Vuonna 2013 voitettuaan Belgian KZ mestaruussarjan ja likimain kaiken, mitä kartingilla oli tarjottavana, Max siirtyi formula-autoilun pariin. 

Kilpailudebyyttinsä hän teki vuonna 2014 Florida Winter Seriesissä. Ei mennyt kauan, kun F3-talli Van Amersfoort huomasi Verstappenin potentiaalin ja nappasi hänet talliinsa. Vain 16-vuotias Max ajoi F3-sarjassa voittaen 10 kisaa ja sijoittuen mestaruussarjassa kolmanneksi. Siirto ykkösiin oli tässä kohtaa vain ajan kysymys. 

F1-ura saa alkunsa

Vuonna 2014, juuri täytettyään 17 vuotta, Max Verstappen pääsi ensimmäistä kertaa Formula 1- auton rattiin. Hän osallistui Japanin osakilpailun ensimmäisiin vapaisiin harjoituksiin Scuderia Toro Rosson autolla, ja hänestä tuli kaikkien aikojen nuorin F1-kisaviikonloppuun osallistunut kuljettaja. 

Kaudeksi 2015 Max sai vakituisen paikan Scuderia Toro Rossolta. Vuoden 2015 Australian osakilpailussa hänestä tuli kaikkien aikojen nuorin F1-kuljettaja, 17 vuotiaana ja 166 päivän ikäisenä. 

Debyytissään nuori Verstappen yllätti kaikki ajamalla aika-ajoissa sijalle 12. Ensimmäisessä kisassaan hän oli jo ajamassa pisteille, mutta joutui keskeyttämään moottoririkon takia. Vaikka kisadebyytti päättyi katkerasti, tiesivät kaikki, että kyseessä on merkittävä nuori kuljettaja. 

Ensimmäisten F1-pisteiden saamisessa ei mennyt kauaa, sillä ainoastaan kaksi viikkoa myöhemmin Verstappen ajoi Malesian osakilpailussa seitsemänneksi ja teki jälleen F1-historiaa: nyt ennätys oli nuorin pisteille ajanut kuljettaja. Kaudella 2015 Verstappen saavutti 49 MM-pistettä ja oli sarjassa 12:sta. 

Todellinen läpimurto nähtiin kaudella 2016. Ainoastaan neljän ajetun kisan jälkeen nosti Scuderia Toro Rosson sisartalli Red Bull Racing Verstappen juniorin vahvuuteensa. Siirron aiheuttivat Red Bullin tuolloisen kuljettajan Daniil Kvyatin huonot suoritukset, jotka pakottivat johtoportaan järeisiin toimenpiteisiin. 

Max sai mahdollisuuden näyttää taitonsa voittokykyisessä autossa, ja hän ei tuottanut pettymystä. Tulokas ylitti kaikki odotukset kisassa, sillä kukaan ei odottanut nuorukaisen kestävän jättitallin luomaa painetta. Ensimmäisessä kisassaan Red Bull -asussa hän ajoi sensaatiomaiseen voittoon. 

Jättiyllätyksellä Maxista tuli kaikken aikojen nuorin kisavoittaja, palkintosijalla ollut kuljettaja ja kisaa johtanut kuljettaja – kaikki tämä ainoastaan 18 vuoden ja 228 päivän ikäisenä. Verstappen vietti loppukauden Red Bullin riveissä saavuttaen viidennen sijan mestaruussarjassa, yhden voiton ja seitsemän palkintosijaa. 

Verstappen jatkoi kasvuaan kuljettajana kausi kaudelta, keräten malttia ja kokemusta voittojen ja palkintosijojen myötä. Hän on aikuistunut, sillä se aggressiivinen nuori poika, joka teki debyyttinsä vuonna 2015, muuttui kausi kaudelta maltillisemmaksi ja rauhallisemmaksi nuoreksi mieheksi menettämättä vauhtiaan radalla. 

Kausina 2017-2021 Verstappen keräsi 19 voittoa, 53 palkintosijaa ja 13 paalupaikkaa ja voitti kuljettajien mestaruuden vuonna 2021. 

Suhde isään: kovaa kuria ja kiitosta

Maxin isä, Jos Verstappen oli Formula 1 -urallaan todella nopea kuljettaja. Urallaan Jos saavutti silti ainoastaan kaksi palkintosijaa erinäisistä syistä. Kun Jos Verstappen päätti ajouransa vuonna 2003, hän pyhitti kaiken aikansa Maxin kilpailu-uralle.

Samoin kuin Max, Jos on myös luonteeltaan erittäin äkkipikainen. Maxin suhde isäänsä on silti hyvällä pohjalla, ja sen huomaa siitä, miten hän puhuu isästään. Max on hyvin avoimesti puhunut myös isänsä ankarasta kurista. 

Vuonna 2012 Jos jätti 15-vuotiaan Maxin hänet bensa-asemalle rangaistuksena siitä, että poika oli kolaroinut ja joutunut keskeyttämään kartingin mestaruussarjan kisan toisella kierroksella. 

“Minun olisi pitänyt voittaa se kisa helposti. Menetin sijani ensimmäisellä kierroksella ja halusin sen takaisin. Yritin ohitusta nopeaan mutkaan, toinen kuljettaja ei nähnyt minua ja osuimme toisiimme”, Max kertoi brittilehti The Sunille.

“Isäni teki hirvittävästi töitä sinä viikonloppuna, ja minä heitin sen kaiken menemään.”

“Me emme puhuneet kuuteen tai seitsemään päivään. Tiesin mitä olin tekemässä. Koen, että se auttoi ja muovasi häntä”, Jos Verstappen kommentoi asiaa The Sunille 

Max on kiittänyt isäänsä lukuisia kertoja sanoen “ilman häntä en olisi täällä”. 

Suomalainen F1-ikoni Mika Salo on myös kommentoinut Jos Verstappenin ankaraa kuria Formula ykkösten Beyond The Grid -podcastissa. Salo kehui Josin tapaa kasvattaa Maxia sanoen, että “moottoriurheiluvanhempien tulisi ottaa esimerkkiä Josista”. 

“Hän on vaaraksi muille kuljettajille”

Max Verstappenin matka Formula 1-sarjan maailmanmestariksi on kaikesta huolimatta on ollut kaikkea muuta kuin helppo. Vuosien varrella hän on saanut runsaasti kritiikkiä kuljettajilta, medialta ja tallipäälliköiltä – sekä vastustajien että omiltaan. 

Kauden 2018 alku oli mutkikas, sillä ensimmäisessä kuudessa kisassa hän oli jokaisessa osallinen vähintään yhdessä tapahtumassa. Äkkipikaiset ja lapselliset ratkaisut radalla johtivat yhteentörmäyksiin. 

Tuolloin Verstappen oli mestaruussarjassa kuudentena ja 37 pistettä tallikaverinsa Daniel Ricciardon takana. Red Bullin tallipäällikkö Christian Horner sanoi Monacon osakilpailun jälkeen, että Maxin on pakko lopettaa turhien virheiden tekeminen ja hänen tulisi ottaa esimerkkiä tallikaveristaan. 

Seitsenkertainen F1-maailmanmestari Lewis Hamilton on useaan otteeseen kritisoinut Verstappenia ja sanonut, että hän on vaaraksi muille kuljettajille. Max on kuitenkin ottanut opikseen kritiikistä, sillä törmäilyt ovat vähentyneet huomattavasti vuosien varrella. 

Verstappen on edelleen yhtä aggressiivinen kuin aiemmin, mutta virheet ja kolarit muiden kuljettajien kanssa ovat vähentyneet. Samalla hän onnistui saavuttamaan lapsuuden unelmansa, F1-kuljettajien maailmanmestaruuden.

Lähteet: The Sun, The Race, driverdb.com, formula1.com, redbull.com