Max Verstappenille toinen perättäinen maailmanmestaruus Suzukan GP:n sekoilujen jälkeen

F1:sten mestaruuden ratkaissut Suzukan GP oli tapahtumarikas. Draamalta ja sekoilulta ei vältytty.

Teksti: Henri Hokkanen

Kisa alkoi Suomen aikaan kello kahdeksan aamulla. Kilpailua ehdittiin ajaa vain kolme kierrosta, kun punainen lippu heilui ja kisa keskeytettiin kovan sateen johdosta. Todettiin, että kilpailu ei olisi turvallista niissä olosuhteissa.

Muutaman tunnin odottelun jälkeen rata oli taas siinä kunnossa, että sillä uskalsi ajaa kilpaa. Startti oli kärkikaksikon kesken jännittävä, kun Ferrarin Charles Leclerc sai hyvän lähdön ja oli kiilata ohi Max Verstappenin ensimmäisessä mutkassa. Verstappen piti kuitenkin pintansa ja jätti rohkeasti jarrutuksen myöhäiseen märällä kelillä, eikä päästänyt Leclerciä ohi. 

Ensimmäisten kierroksien aikana toinen Ferrarikuski Carlos Sainz spinnasi ulos radalta ja joutui keskeyttämään. Neljännestä paikasta käytiin myös todella kovaa kamppailua, kun Esteban Ocon puolusti paikkaansa Lewis Hamiltonilta lähes koko kilpailun ajan. Ranskalaiskuski piti kuitenkin sinnikkäästi paikkansa.

Taistelu toisesta sijasta venyi viimeiselle kierrokselle asti

Verstappen kaasutteli uusintalähdön jälkeen kuitenkin muilta karkuun, ja ajoi toisena olevaan Leclerciin valtavan eron. Kisan aikana oli puhetta, että kilpailusta ei täysiä pisteitä voi jakaa. Täysi kisamitta ei täyttyisi, kun kilpailu jouduttiin keskeyttämään ja kierrosmäärät vaihtuivat kelloa vastaan ajamiseen.

Verstappenin tallikaveri Sergio Perez oli kisassa kolmantena ja ajoi Ferrari kuskin kiinni. Kun kellossa oli viisi minuuttia jäljellä, yritti Perez tehdä kaikkensa jotta hän pääsisi ohi, mikä toisi Red Bullille kaksoisvoiton. 

Ferrarin vauhti oli kadoksissa pitkään kilpailun edetessä ja Leclerc joutui taistelemaan paikastaan kynsin ja hampain. Aivan kisan viimeisissä mutkissa Leclerc sortui ajovirheeseen ison paineen alla, ja joutui ajamaan radan viimeisen mutkan läpi.

Ratkaisu tuli yllätyksenä – myös mestarille itselleen

Kisan jälkeen kesken haastatteluiden Leclercille ilmoitettiin viiden sekunnin aikarangaistus, joka pudotti hänet kolmanneksi. Samassa hetkessä haastattelija pyysi kisan voittajan Max Verstappenin takaisin haastatteluun ja onnitteli häntä toisesta maailmanmestaruudesta.

Paikalla olleet katsojat ja Verstappen itsekään ei ollu uskoa tätä todeksi, kun kaikki luulivat että kisassa ei täyttä pistepottia jaettaisi. 

Toisin kuitenkin kävi. FIA:n sääntöjen mukaan  täydet pisteet voidaan jakaa, kun kisa pystytään viemään loppuun kierrosmääristä huolimatta. Kisasta ehdittiin ajaa 29 kierrosta, kun täysi kilpailumitta olisi ollut 53 kierrosta. 

Jäähdyttelyhuoneessa hämmennys jatkui,  ja Perez kysyi Verstappenilta “oletko oikeasti mestari?”

Mihin Verstappen vastasi varman oloisena, että  “en ole.”

FIA:n henkilö vahvisti Verstappenille jäähdyttelyhuoneessa, että hän olisi kaksinkertainen  maailmanmestari ja oli varma tiedostaan.

Max Verstappen juhli mestaruuttaan Suzukassa. (Kuva: Instagram redbullracing)

F1-kalenterissa on vielä neljä kilpailua jäljellä, ja kausi jatkuu Yhdysvalloissa kahden viikon päästä.

Lähteet: Iltasanomat, MTV3.