Kommentti: Tuomaristofarssi pilasi draamantäyteisen F1-kauden

 

FIA vastaa tuomaripäätöksistä Formula 1:ssä (Kuva: formula1.com)

Upea F1-kausi saatiin päätökseen sunnuntaina, kun Max Verstappen kruunattiin mestariksi. Tiukkaa mestaruustaistoa värittivät useassa kohtaa tuomariston ratkaisut – eivätkä kertaakaan positiivisessa mielessä.

Teksti: Samu Rissanen

Kauden ensimmäinen iso kyseenalainen tilanne Lewis Hamiltonin ja Max Verstappenin välillä nähtiin Ison-Britannian GP:ssä. Verstappen lähti kisaan paalulta ja Hamilton kakkosruudusta. Kotiyleisön edessä ajava Hamilton haki ohitusta aggressiivisesti heti kisan alkumetreillä. Lopulta yritykset johtivat siihen, että Hamilton ja Verstappen osuivat toisiinsa. Hamilton tunki Verstappenin rinnalle sisäkautta, autot osuivat toisiinsa, ja Verstappen sinkoutui aitoja kohti 51 G:n voimalla.

Tuomaristo mietti sopivaa ratkaisua tilanteeseen hyvän tovin, ja lopulta ratkaisu tuli: 10 sekunnin aikasakko Hamiltonille. Ratkaisu nostatti kulmakarvoja formulafanien keskuudessa ympäri maailmaa. 10 sekuntia siitä, että kolaroi mestaruudesta taistelevan kuljettajan kanssa hyvin vaarallisella tavalla, kuulostaa melko pieneltä rangaistukselta. Hidastukset osoittivat, että Hamiltonilla olisi ollut kolaritilanteessa lisää tilaa oikealla. Senkin takia vain 10 sekuntia oli hyvin yllättävä ratkaisu tuomaristolta. Varikon läpiajorangaistus tai 10 sekunnin stop and go -rangaistus olisi ollut monen mielestä oikeutetumpi.

Seuraavan kerran Hamilton ja Verstappen löysivät toisensa kolarin merkeissä Monzassa, Italian GP:ssä. Hamilton tuli varikolta takaisin radalle Verstappenin ollessa hiukan hänen takanaan. Verstappenin vauhti oli kuitenkin sen verran kova, että hän tuli mutkaan Hamiltonin rinnalle. Hamilton tuli mutkaan ensimmäisenä ja ajoi normaalia ajolinjaa, jonka myötä Verstappen ajautui radan ulkopuolelle. Verstappen ei kuitenkaan tyylilleen ominaisesti antanut milliäkään periksi. Lopputulos oli, että Verstappenin auto pomppasi “kanttarin” kautta Hamiltonin päälle vaarallisen näköisesti.

Molemmat kuljettajat keskeyttivät kolarin myötä, joten tuomaristolla ei ollut kiirettä antaa rangaistuksia. Kilpailun jälkeen tuli päätös, että Verstappen saa 3 ruudun lähtörangaistuksen seuraavaan osakilpailuun. 3 ruudun lähtörangaistus ei ollut suoranaisesti farssi, sillä jos jompaakumpaa pitäisi syyttää ja rangaista kolarista, olisi se Verstappen. Rangaistus tuntui silti melko rajulta. Molemmat olisivat voineet hoitaa tilanteen paremmin. Hamilton olisi voinut jättää enemmän tilaa, kun hän huomasi Verstappenin tulevan rinnalleen. Verstappen olisi puolestaan voinut hidastaa ja perääntyä tilanteesta, sillä hän tuli mutkaan toisena.

Seuraavat kaksi kuukautta mestaruuskandidaattien välillä menivät rauhallisissa merkeissä, kunnes kaksikko löysi toisensa Interlagosissa, Brasiliassa. Kierroksella 48 Hamilton haki ohitusta Verstappenista DRS-alueella. Kaksikko oli rinta rinnan mutkaan tultaessa. Verstappen ei kuitenkaan edes yrittänyt pysyä radalla nähtyään Hamiltonin rinnallaan, vaan ajatti Hamiltonin tylysti radan ulkopuolelle. 

Tuomaristo tutki tilannetta muutaman kierroksen ajan, mutta lopulta rangaistuksia ei tullut. Hamiltonin tiimiradiossa kuultu sarkastiseen sävyyn heitetty kommentti “Of course, man” kuvasti tilannetta hyvin. Verstappenin olisi ehdottomasti pitänyt saada tilanteesta rangaistus – etenkin kun samantyyppisistä tilanteista on aiemmin jaettu sanktioita. Lopulta Hamilton pääsi Verstappenin ohi, joten rangaistusten jättämättä jako ei lopulta ratkaissut mitään. Lopputulos ei kuitenkaan poista sitä, että tuomaristo teki väärän ratkaisun.

“Sopiiko rangaistus sinulle?”

Kauden isoin tuomarifarssi nähtiin historian ensimmäisessä Saudi-Arabian GP:ssä. Kaikki alkoi kymmenennellä kierroksella, kun Haas-kuski Mick Schumacher menetti autonsa hallinnan ja täräytti kovaa aitoja päin. Tilanteesta tuli keltaiset liput, ja mersukaksikko Hamilton ja Valtteri Bottas meni varikolle. Monien yllätykseksi Verstappen ei kuitenkaan tullut varikolle ja siirtyi kilpailun johtoon. Kolmea kierrosta myöhemmin tulivat punaiset liput, ja kilpailu keskeytettiin. Tämän myötä Verstappen pystyi vaihtamaan renkaansa ja pysymään kilpailun johdossa. 

Päätös punaisista lipuista oli oikea, mutta miksi se tuli vasta kolme kierrosta kolarin jälkeen? Kaikki näkivät, että Schumacherin autosta irtosi paljon romua ja oli selvää, että siivoamisessa kestäisi kauan. Miksei punaisia lippuja laitettu heti voimaan, kun kolari tapahtui?

Suurin tuomarifarssi nähtiin kuitenkin uusintalähdössä ja sen jälkipyykissä. Hamilton otti loistavan lähdön ja oli puolikkaan autonmitan Verstappenia edellä ensimmäiseen mutkaan mennessä. Verstappen ajoi kuitenkin mutkan melkein suoraksi ja palasi radalle käytännössä poikittain Hamiltonin eteen. Verstappen pysyi kilpailun johdossa, mutta Hamilton putosi kolmanneksi Esteban Oconin taakse. Samassa yhteydessä neljä kuljettaa kolaroi, ja toinen punainen lippu oli tosiasia. Verstappenille tuli tilanteesta rangaistus kuten kuuluikin – mutta tapa, jolla se tuli, oli täysi vitsi.

Punaisten lippujen aikana lähetyksessä kuultiin, kun kilpailunjohtaja Michael Masi keskusteli mahdollisesta rangaistuksesta Red Bullin tiimipäällikkö Christian Hornerin kanssa. Masi tarjosi Hornerille ratkaisua, jossa Verstappen putoaisi kolmanteen ruutuun Oconin ja Hamiltonin taakse. Horner totesi, että hän tarvitsee hetken mietintäaikaa. 

Rangaistusten jakoa ei yksinkertaisesti voi tehdä niin, että kysytään, sopisiko rangaistus sen saajalle. Kuvitelkaa nyt, jos esimerkiksi jalkapallo-ottelussa tuomari sanoisi pelaajalle, että “saat tästä rikkeestä nyt keltaisen kortin, sopiiko tämä?”. Täysi vitsi.

Saudi-Arabian kiistanalaiset tilanteet eivät kuitenkaan loppuneet siihen. Kierroksella 37 kaksikko Hamilton-Verstappenin otti taas yhteen. Hamilton oli toistamiseen Verstappenia edellä ykkösmutkaan tultaessa. Verstappen ajoi mutkan suoraksi ja hyötyi siitä selvästi. Saman kierroksen loppupuolella Verstappen sai tiedon talliltaan, että hänen pitää päästää Hamilton ohitseen. 

Takasuoralla Verstappen hidasti merkittävästi vauhtiaan, jotta Hamilton voisi mennä ohi. Tieto ei kuitenkaan ollut tavoittanut Hamiltonia, ja hämmentynyt britti täräytti Verstappenin perään. Hamilton syytti Verstappenia, että hollantilainen olisi juuri jarruttanut, jonka takia Hamilton osui häneen. Verstappen luonnollisesti syytti Hamiltonia ja ihmetteli, miksei britti mennyt ohi.

Verstappen ja Hamilton osuivat toisiinsa Saudi-Arabian GP:ssä (Kuva: formula1.com)

Viisi kierrosta myöhemmin Hamilton meni Verstappenista ohi samaisella takasuoralla, mutta Verstappen painoi takaisin ohi pääsuoralla. Heti tämän tilanteen jälkeen Verstappenille langetettiin viiden sekunnin sakko kierroksen 37 ykkösmutkan tapahtumasta. Seuraavalla kierroksella Verstappen vielä päästi Hamiltonin ohitseen.

Miksi sekä aikasakko että Hamiltonin ohi päästäminen? Eikö jompikumpi olisi riittänyt? Kilpailun jälkeen Verstappen sai vielä kymmenen sekunnin aikasakon kolaroinnistaan. Rangaistus ei vaikuttanut lopputuloksiin, mutta oliko rangaistus edes aiheellinen? Sekä Hamilton että Verstappen olisivat voineet hoitaa tilanteen paljon paremmin. Historian ensimmäinen Saudi-Arabian GP ei jättänyt ketään kylmäksi, mutta oli sääli, että tuomaristo nousi niin isoon rooliin.

Viihdearvot vastaan urheilullisuus

Ikään kuin aikaisemmat tilanteet eivät olisi riittäneet, piti tuomarien lopulta ratkaista mestaruuskin. Hamilton dominoi Abu Dhabin GP:tä täysin aina alusta kierrokselle 53 saakka. Silloin Williams-kuski Nicholas Latifi menetti autonsa hallinnan ja täräytti aitoja päin. Tilanteesta tuli turva-auto.

Suurin draama nähtiin vasta viimeistä edellisellä kierroksella. Hamiltonin ja Verstappenin välissä oli viisi kierroksella ohitettua kuskia. FIA:n säännöt sanovat, että kaikkien kierroksella ohitettujen autojen pitäisi ajaa samalle kierrokselle kilpailun johtajan kanssa turva-auton alaisuudessa. Tällä kertaa vain juuri ne Hamiltonin ja Verstappenin välissä olleet autot palasivat samalle kierrokselle. Eivät ne, jotka olivat Verstappenin takana. Kilpailua ei olisi sääntöjen mukaan saanut jatkaa niin kauan kun kaikki autot eivät olleet samalla kierroksella.

Nyt säännöt kuitenkin heitettiin romukoppaan. Viimeinen kierros ajettiin kilpaa, ja pehmeillä renkailla ajanut Verstappen ohitti seitsenkertaisen maailmanmestarin helposti. Näin ollen Verstappen voitti osakilpailun ja samalla maailmanmestaruuden. Mikäli sääntöjä olisi noudatettu, olisi maaliin ajettu turva-auton perässä ja Hamilton olisi voittanut historiallisen kahdeksannen maailmanmestaruutensa. Tällä kertaa viihdearvot menivät urheilullisten arvojen edelle. Mestaruus ratkesi siis selvään tuomarivirheeseen. Upea F1-kausi sai häpeällisen lopun. 

Kokonaisuutena Hamiltonin ja Verstappenin taistelu radalla oli uskomattoman viihdyttävää seurattavaa. Pisteet molemmille upeista suorituksista kauden mittaan, vaikka välillä onkin menty yli rajojen. Tuomaristolle pisteitä ei heru: auktoriteetin puutetta ja vääriä päätöksiä. Toivottavasti asiat korjaantuvat ensi kaudeksi, mutta tällä kaudella FIA:n toiminta oli täysin ala-arvoista.