Kolumni: FC Barcelonan naiset – maailman parhaita, mutta lähes tuntemattomia

Barcelona juhlimassa Lieke Martensin avausmaalia Real Madridia vastaan. Kuva: FCB Femení Twitter

FCB Femení on tällä hetkellä maailman paras naisten jalkapallojoukkue. Silti se jää vähälle huomiolle, eikä iso osa futisfaneista tiedä seurasta tai sen pelaajista juuri mitään.

Teksti: Samu Rissanen

Ai niin, ei tiedä, koska kyseessä on naisjalkapalloseura. Naisten futikseen kokonaisuutena kiinnitetään aivan liian vähän huomiota. Paras – tai pahin – esimerkki on FCB Femení.

Kaikki jalkapalloa seuraavat tietävät, että Chelsea voitti Mestarien liigan finaalin vuosimallia 2021 Porton illassa toukokuun lopulla. Erittäin harvat kuitenkaan tietävät, että Chelsea olisi voinut voittaa historialliset kaksi mestaruutta, kun Chelsea FC Women kohtasi FCB Femenín kaksi viikkoa aikaisemmin Gamla Ullevilla. 

Barcelona oli kuitenkin Göteborgissa parempi lukemin 4-0. Tylyt lukemat kuvaavat ottelua hyvin: Chelsea oli vailla mahdollisuuksia alusta alkaen. Ensimmäinen maali tuli jo 32 sekunnin jälkeen, ja neljään maaliin aikaa kului vain 36 minuuttia. Tuolla dominoivalla esityksellä Barcelona kruunasi kautensa ja voitti Mestarien liigan ensimmäistä kertaa historiassaan.

Menestystä kotimaassa

Mestarien liigan lisäksi viime kaudelta jäi FCB Femenílle käteen Primera Iberdrolan eli Espanjan liigan sekä Copa de la Reinan eli Espanjan cupin voitot. Kaikki pokaaleista tulivat tuttuun Barcelonan tyyliin, puhtaalla dominoinnilla. 

Espanjan pääsarjassa Barcelona varmisti voiton jo toukokuun alussa, kun jäljellä oli vielä kahdeksan ottelukierrosta. Kauden aikana Barcelona keräsi 99 pistettä 102 mahdollisesta. Ainut pistemenetys tuli Atlético Madridille mestaruuden jo varmistuttua. 

Maaleja kauden aikana syntyi häkellyttävät 167. Se on kymmenen maalia enemmän kuin viisi pisteiden valossa heikointa seuraa eli Santa Teresa, Logroño, Espanyol, Deportivo La Coruña ja Eibar tekivät yhteensä. Kauteen mahtui muun muassa kaksi 9-0 voittoa, ja päätöskierroksella Eibar kaatui Estadi Johan Cruyffilla 9-1. 

Naisissa tasoerot ovat selvästi isommat kuin miehissä, mutta näin suuri ylivoima on naistenkin puolella poikkeuksellista. Copa de la Reina ei ollut Primera Iberdrolan tapaan suoranaista ilotulitusta, mutta pokaali tuli Barcelonalle helpohkoilla 4-1, 4-0 ja 4-2-voitoilla.

Vaikka naisjalkapallo ei ole isossa suosiossa maailmalla, riittää FCB Femeníllä yhä enemmän myös mieskannattajia. Kuva: Nita Lappalainen

Täksi kaudeksi päävalmentaja vaihtui Lluís Cortésista Jonatan Giráldeziin, mutta tahti on ollut yhtä kova, ellei jopa kovempi. Primera Iberdrolassa Barcelona on ottanut 14 ottelusta yhtä monta voittoa . Maaleja on kertynyt 79, ja päästettyjä maaleja on vain neljä kesähankinta Irene Paredesin loistaessa puolustuksessa. 

Mestarien liigan lohkovaihe sujui myös täydellisesti, kun Barcelona otti kuusi voittoa kuudesta mahdollisesta. Kausi alkoi myrskyvaroituksella, kun yksi mestarisuosikeista eli Arsenal matkasi Barcelonan vieraaksi. Katalaanijätti ei jättänyt Arsenalille mitään saumaa ja voitti ottelun 4-1.

Jos kyseessä olisivat olleet Barcelonan miehet, uutiset olisivat täynnä Barcelonan hehkutusta. Nyt kuitenkin vain muutamat lehdet raportoivat Barcelonan – siis FCB Femenín – uskomattomasta vireestä. Se kertoo kaiken tarvittavan naisjalkapallon arvostuksesta – tai enemmänkin sen puutteesta.

Alexia, maailman paras

Viimeisin esimerkki arvostuksen puutteesta nähtiin 29. marraskuuta, kun Pariisissa jaettiin maailman parhaiden pelaajien palkinnot, Ballon d’Orit. Naisten pystin pokkasi Barcelonan kapteeni Alexia Putellas

Reaktioita Alexian voittoon oli monenlaisia. Jonkin verran näkyi “Täysin ansaittu”- ja “Onnea”-tyylisiä kommentteja. Valitettavan iso osa reaktioista oli tasoa “Kuka?” tai “Ei kiinnosta”. 

Kun ajattelee Alexian pelityyliä, on vaikea määrittää samantyylistä pelaajaa miesten puolelta, mutta lähimpänä voisi olla kenties kaikkien aikojen paras pelaaja Lionel Messi. Jos Messi voittaisi Ballon d’Orin, kuten hän tekikin, ei “Kuka?”- tai “Ei kiinnosta” -kommentteja näkyisi missään.

Alexia Putellas voitti vuoden 2021 Ballon d’Orin. Kuva: Alexia Putellas Twitter

Alexian lahjakkuus huomattiin jo nuorena. Hän aloitti pelaamisen Sabadellissa, jossa hän pelasi vain 7-vuotiaana 11-12-vuotiaita vastaan.

Lahjakkuudesta huolimatta tie maailman parhaaksi ei ole ollut helppo. 17-vuotias Alexia siirtyi 2011-2012 kaudeksi Levanten riveihin. Pelillisesti kausi oli loistava. Alexia iski 15 maalia 34 peliin ja oli Levanten paras maalintekijä sillä kaudella.

Kentän ulkopuolella Alexia koki kuitenkin tragedian. Hänen isällään oli sydänongelmia, ja muutaman kuukauden hoitojen jälkeen isä menehtyi. Alexian aika Levantessa jäi vain yhteen kauteen, sillä hän koki, että pelaaminen olisi ollut henkisesti liian raskasta isän poismenon jälkeen.

Seuraavana kesänä Alexia sai puhelun Barcelonan silloiselta päävalmentajalta, Xavi Llorensilta. Llorens pyysi Alexiaa liittymään Barcelonaan. Siirto Barcelonaan oli unelmien täyttymys. Se oli ollut Alexian oma haave, mutta myös hänen edesmenneen isänsä toive jo vuosikausien ajan.

27-vuotiaan keskikenttäpelaajan tehot kuluneelta vuodelta ovat maagiset. Maaleja on kertynyt 38 ja maalisyöttöjä 28. Etenkin maalien määrä on huikea, sillä Alexia viettää usein isoja osia pelistä keskikentän pohjalla pelinrakentajan roolissa. 

Jos kuka tahansa pelaaja tekee yli 50 pistettä yhden vuoden aikana, olisi hyvä jokaisen jalkapallofanin tietää, kenestä puhutaan. Aivan sama, onko kyseessä mies- vai naispelaaja. Toivottavasti Alexia ja kaikki muut huippupelaajat saavat tulevaisuudessa arvostusta, jonka he ovat totisesti ansainneet.

Alexiasta tuli Barcelonan kapteeni tämän kauden alussa. Kuva: Nita Lappalainen

Raha ja arvostus kulkevat käsi kädessä

Osaltaan arvostuksen puutteeseen vaikuttaa rahan puute – ja päinvastoin. Alexia kertoi La Vanguardian haastattelussa 3. kesäkuuta 2021, että tällä hetkellä naisjalkapalloilijoiden vähimmäispalkka on alle Espanjan vähimmäispalkan. Tilanteesta kertoo osaltaan myös se, että Primera Iberdrolasta tuli ammattilaissarja vasta tämän kauden alussa. Naisjalkapalloilijat pelaavat huomattavasti huonotasoisemmilla kentillä kuin miehet. Osittain sen takia pelejä ei juuri televisioida, ja myös se vaikuttaa suosion ja fanien määrään. 

Vaikka tilanne on tällä hetkellä vielä kaukana parhaasta mahdollisesta, Alexia uskoo sen paranevan. “Olemme oikealla tiellä, eikä sitä pidä muuttaa. Naisten jalkapallosta on tulossa mittapuu kaikille, ei pelkästään tytöille ja naisille”, Alexia sanoi La Vanguardialle.