Ballon d’Or 2021 – kuka vie maailman parhaan pelaajan palkinnon?

Pariisissa jaetaan 29. marraskuuta maailman parhaan jalkapalloilijan palkinto, Ballon d’Or. Samassa seremoniassa jaetaan Naisten Ballon d’Or, parhaan alle 21-vuotiaan pelaajan palkinto Kopa Trophy sekä parhaalle maalivahdille annettava Yashin Trophy.

Teksti: Samu Rissanen

HEO:n urheilutoimitus ennakoi, ketkä ovat suurimpia suosikkeja voittamaan nämä jalkapallomaailman himoitut palkinnot.

Miesten Ballon d’Or

Lionel Messi (Barcelona/PSG)

Lionel “Leo” Messi on vahvin kandidaatti voittamaan Ballon d’Orin eli Kultaisen pallon tänäkin vuonna. Messi on tänä vuonna voittanut Espanjan cupin eli Copa del Reyn sekä Copa Américan. Messi oli merkittävä tekijä sekä Barcelonan Copa del Reyn voitossa että Argentiinan Copa América menestyksessä. 

Copa del Reyssä Messi iski tehot 3+1,  ja kaksi maaleista tuli finaalissa Barcan voittaessa Athletic Bilbaon 4-0. Copa Américassa Messin tehot olivat 4+5. Messi voitti itse mestaruuden lisäksi parhaan maalintekijän sekä parhaan pelaajan palkinnot. Koko vuonna Messi on tehnyt 38 ja syöttänyt 14 maalia lisäksi.

Voiko mikään sitten estää Messiä voittamasta Ballon d’Oria urallaan jo seitsemättä kertaa? Messi siirtyi kesällä Ranskaan Paris Saint-Germainin riveihin vietettyään edelliset 16 vuotta Katalonian pääkaupungissa Barcelonassa. 

Ura Pariisissa ei ole alkanut lennokkaasti. Messi on tehnyt ainoastaan yhden maalin PSG-paidassa viiteen otteluun. Jos heikko vire jatkuu, saattaa Kultainen pallo vielä livetä argentiinalaisen hyppysistä. Jos Messi kuitenkin löytää Barcelonassa nähdyn vireen, palkinto tulee lähes satavarmasti hänelle.

Lionel Messi, Ballon d’Orin edellinen voittaja vuodelta 2019 (Kuva: ChampionsLeague, Twitter)

Robert Lewandowski (Bayern München)

Bayernin maalikone Robert Lewandowski on Messin todennäköisin haastaja. Puolalainen on tänä vuonna tehnyt tehot 50+8. Palkintokaappiin on kertynyt Bundesliigan, seurajoukkueiden maailmanmestaruuden ja DFL-Supercupin pokaalit. Tehot ja saavutukset ovat upeita, sitä ei voi kukaan kiistää. Voi silti olla, etteivät ne riitä, sillä vastassa on Messi.

Jos Lewandowski ei voita Ballon d’Oria tänä vuonna, voi hyvinkin olla, että sen voitto jää 33-vuotiaalle puolalaiselle ikuiseksi haaveeksi. Se olisi sääli, sillä “Lewa” ehdottomasti ansaitsisi palkintonsa uransa parhaista vuosistaan. 

Vuonna 2020 hän olisi mitä todennäköisimmin voittanut palkinnon, mutta korona keskeytti liigat ympäri maailmaa. Lopulta tuli päätös, ettei Kultaista palloa jaettaisi sen vuoden osalta. Tällä hetkellä spekuloidaan, että myös viime vuoden palkinto saatettaisiin jakaa tämän vuoden seremoniassa. Toivottavasti näin olisi, sillä Lewandowski ansaitsee Ballon d’Orinsa, etenkin jos Messi vie sen vuoden 2021 osalta.

Jorginho (Chelsea)

Kesällä monet olivat sitä mieltä, että Jorginhon pitäisi ehdottomasti voittaa Ballon d’Or. Olihan hän juuri ollut voittamassa EM-kultaa, ja pari kuukautta aiemmin Mestarien liigaa. Elokuussa tuli vielä UEFA Super Cupin voitto ja UEFAn viime kauden parhaan pelaajan palkinto. Tehot ovat vain 5+2, mutta ne eivät ole Jorginhon kannalta oleellisia, sillä hänen roolinsa on toimia enemmänkin pelinrakentajana niin Italian kuin Chelsean paidassa.

Tällä hetkellä Jorginho ei ole kuitenkaan enää niin kovassa huudossa kuin kesällä. Hänellä on kuitenkin kaikki mahdollisuudet voittaa palkinto. Saavutukset tältä vuodelta ovat niin vakuuttavat, että Jorginhoa ei yksinkertaisesti ei voi jättää laskuista pois. 

Nähtäväksi jää, tuleeko Jorginhosta vasta kuudes keskikenttäpelaaja tällä vuosituhannella, joka voittaa Ballon d’Orin.

N’Golo Kanté (Chelsea)

Kantén saavutukset ovat melko samanlaisia kuin Jorginhon. Kanté oli isossa roolissa Chelsean Mestarien liigan voitossa, ja pelasi Super Cupin finaalissa 65 minuuttia, kunnes Jorginho tuli hänen tilalleen.

Erottavia tekijöitä ovat Kantén loukkaantumiset ja menestys maajoukkueessa. Kanté on tänä vuonna kärsinyt kolme pientä loukkaantumista, jotka ovat pitäneet ranskalaisen sivussa pelikentiltä melkein kaksi kuukautta. Loukkaantumisten lisäksi Kanté sairastui syyskuun lopulla koronaan. 

EM-kisoissa Kanté itse ei pelannut huonosti, mutta se ei paljoa lohduta, sillä Ranska putosi jo ensimmäisellä pudotuspelikierroksella. Jos Ballon d’Or menee jollekin Chelsea-pelaajalle on se kaikella todennäköisyydellä Jorginho eikä Kanté.

Karim Benzema (Real Madrid)

Vielä muutama kuukausi sitten kukaan ei puhunut Karim Benzemasta keskusteltaessa mahdollisista Ballon d’Or -voittajista. Viime viikkojen ja kuukausien temput ovat kuitenkin nostaneet Benzeman kärkikamppailuun, ja se on täysin ansaittua. Benzeman alkuvuosikin oli hyvvä, mutta etenkin kesän aikana ja sen jälkeen ranskalainen on noussut valokeilaan.

Ranskan EM-kisat olivat pettymys, sillä joukkue putosi Sveitsille neljännesvälierissä. Benzema esiintyi kuitenkin kisoissa edukseen tehden neljä maalia neljään otteluun. Siitä Benzeman huikea vire oikeastaan alkoi. Alkukausi La Ligassa on ollut murhaavaa tahtia. Kahdeksaan otteluun on syntynyt tehot 9+7. 

Juuri tällä hetkellä Benzema on maailman paras pelaaja. Viime aikojen loistava vire tuskin riittää tuomaan Ballon d’Oria Benzemalle, mutta Top 3 -sijoitus on ehdottomasti mahdollinen elämänsä vireessä olevalle ranskalaiselle.

Karim Benzema on löytänyt maagisen vireen. Viimeisimpänä meriittinä on Kansojen liigan voitto. (Kuva: karimbenzema, Instagram)

Naisten Ballon d’Or

Miesten palkinnon tavoin Naisten Ballon d’Or jaettiin edellisen kerran 2019. Silloin sen voitti Yhdysvaltoja ja Seattle Reigniä edustava Megan Rapinoe. Tänä vuonna Rapinoe ei kuitenkaan mahtunut edes 20 parhaan joukkoon. Vahvimmat suosikit voittajiksi ovat Alexia Putellas (Barcelona), Sam Kerr (Chelsea) ja Jennifer Hermoso (Barcelona).

Alexia on ylivoimaisesti suurin suosikki, sillä hän on iskenyt tänä vuonna huikeat tehot 31+21. Alexian saavutuksia ovat Primera Iberdrolan, Copa de la Reinan sekä Naisten Mestarien liigan voitot. Hän myös voitti elokuussa UEFAn viime kauden parhaan pelaajan palkinnon ja toivoo lisäävänsä Ballon d’Orin palkintokaappiinsa.

Hermoso oli yhdessä Alexian kanssa päätekijänä Barcelonan menestyksessä viime kaudella. Hermoson tehot tältä vuodelta ovat 34+9. Hän kärsi kesän aikana valitettavan loukkaantumisen ja palasi pelikentille vasta lokakuun alussa. Loukkaantumisen myötä hän tuskin voittaa Kultaista palloa. 

Kerrin saavutuksia tänä vuonna ovat Naisten Superliigan ja Continental Cupin voitot sekä upeat tehot 32+13. Mestarien liigan finaalissa Kerr jäi kuitenkin statistin rooliin Barcelonan nöyryyttäessä Chelseaa lukemin 4-0. Näin ollen Kerr tuskin saa Ballon d’Oria, vaikka onkin pelannut vahvan vuoden.

Alexia ja UEFAn viime kauden parhaan pelaajan palkinto (Kuva: alexiaputellas, Twitter)

Kopa Trophy

Maailman parhaalle alle 21-vuotiaalle jalkapalloilijalle jaettava Kopa Trophy on nuori palkinto. Se jaettiin ensimmäisen kerran 2018, jolloin sen nappasi Kylian Mbappé. Vuotta myöhemmin sen sai hollantilaispuolustaja Matthijs de Ligt. Tämän vuoden ennakkosuosikkeja ovat Pedri (Barcelona), Jude Bellingham (Borussia Dortmund) ja Jamal Musiala (Bayern München).

Jos muiden palkintojen kohdalla on ollut jotakuinkin selkeä käsitys siitä, kuka ne tulee voittamaan, Kopa Trophy on täysin auki. Kuka tahansa kolmesta voi voittaa palkinnon. 

Pedri on ollut Barcelonan keskikentän valopilkku, ja hän vakuutti myös EM-kisoissa ja olympialaisissa. Bellingham oli Pedrin tavoin vakuuttava kesän EM-kisoissa ja on loistanut Dortmundin keskikentällä. 

Englantilainen Musiala on jäänyt hiukan Pedrin ja Bellinghamin varjoon. Musiala on kuitenkin pelannut upean vuoden Bayernin paidassa, ja hänellä on kaikki mahdollisuudet voittaa pysti Pedrin ja Bellinghamin tavoin.

Yashin Trophy

Yashin Trophy on vielä Kopa Trophyakin tuoreempi palkinto. Se on jaettu vain kerran vuonna 2019, jolloin sen sai Liverpoolin maalivahti Alisson. Tällä kerralla voittajaksi povataan Gianluigi Donnarummaa (AC Milan/PSG), Edouard Mendyä (Chelsea) tai Edersonia (Manchester City).

Jokaisella heistä on ollut vahva vuosi, mutta todennäköisin voittaja on italialainen Donnarumma. Donnarumma on pelannut hyvin myös seurajoukkuetasolla, mutta suurin saavutus löytyy kuitenkin kesän EM-kisoista. Donnarumma päästi koko kisojen aikana vain neljä maalia ja torjui Italialle EM-kultaa rangaistuspotkukilpailussa Englantia vastaan. Näiden suoritusten myötä Donnarumma valittiin turnauksen parhaaksi pelaajaksi. 

Ederson on voittanut tänä vuonna Valioliigan ja sen kultaisen hanskan pidettyään maalinsa puhtaana 19 kertaa viime kauden aikana. Hän myös auttoi Cityä voittamaan Carabao Cupin neljättä vuotta putkeen ja pääsi Mestarien liigan finaaliin. Finaalissa Mendyn edustama Chelsea oli kuitenkin vahvempi lukemin 1-0. Vaikka molemmat maalivahdit ovatkin pelanneet hyvän vuoden ja voittaneet pokaaleja, se tuskin riittää viemään palkintoa Donnarummalta.

Gianluigi Donnarumma torjui Italialle EM-kultaa (Kuva: gigiodonna99, Instagram)