Onko urheilussa keskeisintä ulkonäkö vai suoritus?

Hiihtäjä Marit Björgen avautui tuoreessa elämänkerrassaan kritiikistä, jota hän on saanut vartalostaan.  Kuva: Instagram: mabjoerg

Maailma on muuttunut vuosi vuodelta enemmän vartalo- ja ulkonäkökeskeisemmäksi. Tämä näkyy jo kestävyysurheilussa, jossa ulkonäöllä, painolla tai rakenteella ole mitään merkitystä, vaan itse urheilusuoritus ratkaisee. Jopa huippu-urheilijat kärsivät nykyään ulkonäköön liittyvistä itsetunto-ongelmista.

Teksti: Laura Santikko 

Eri urheilulajeissa oletaan olevan erilaisia vartalon prototyyppejä. Millainen kestävyysurheilija on tai saa olla rakenteeltaan? 

Norjalainen huippuhiihtäjä Marit Björgen kertoo uunituoreessa elämäkerrassaan saamistaan kritiikeistä liian lihaksikasta vartaloaan kohtaan. Samanlaisia ulkonäkökeskeisiä kritiikkejä on kohdannut myös suomalainen hiihtäjätähti Krista Pärmäkoski

Pärmäkoski on kertonut negatiivista kommenteista, joita hän on saanut vartalostaan. Maallikoiden mielestä Pärmäkoski on “liian iso” hiihtäjäksi. 

Mistä löytyvät ne mitat, joista voisi katsoa, oletko oikean kokoinen ollaksesi hiihtäjä? 

“Peitä itseäsi enemmän” 

Marit Björgenia ei tunneta vain kovista urheilusuorituksista, vaan myös erittäin lihaksikkaasta vartalosta. Norjalainen hiihtäjä on saanut maansa hiihtoliitolta jopa kehotuksia käyttää käsivarsia peittävämpiä kilpailuasuja, jotta dopingspekulaatiot mediassa vältettäisiin.

Hiihdossa avaintekijä on kestävyys, ei ulkonäkö tai vartalon rakenne. Nykypäivänä jokaisella lajilla on oma prototyyppi vartalon mallista, jonka urheilijan olisi omattava. 

Välillä jopa tuntuu, että ulkonäköön tai kilpailuasuun kiinnitetään enemmän huomiota kuin itse kilpailusuoritukseen. Sosiaalisessa mediassa kommentoidaan kilpailuasuja sekä urheilijoiden vartaloita. Herää kysymys, kilpaillaanko kestävyysurheilussa enemmän siitä, kuka täyttää parhaiten ihanteellisen urheilijan vartalon prototyypin vai siitä, kuka tekee parhaimman suorituksen. 

On uskomatonta, että 8-kertainen olympiavoittaja Björgen joutuu median riepoteltavaksi liian lihaksikkaasta ja “miehekkäästä” vartalostaan, ja kertoo tämän tuntuvan kiusaamiselta. 

Kun tilanne aiheuttaa itsetunto-ongelmia jopa huippu-urheilijalle, mitä se aiheuttaa nuorelle aloittavalle urheilijalle? Vaatimukset tietynlaisesta urheilijan vartalosta voivat jopa nostaa nuoren kynnystä aloittaa urheilu.

Urheilijat pyritään jaottelemaan tiettyihin, yleisesti hyväksyttäviin muotteihin. Erilaisuus ei selvästikään ole rikkaus.