Aikuiset, ottakaa leikkitelineet haltuun!

Kesäisin ei voi olla noteeraamatta aikuisia ihmisiä, jotka roikkuvat, kieppuvat ja tasapainoilevat Helsingin Hernesaaressa sijaitsevilla telineillä. Huomio kiinnittyy heihin väkisinkin – eikös tuo ole lapsille suunnattu leikkipaikka?

Asiasta enemmän selvää ottaessa ilmenee, että kyseessä on ihan tosissaan oikea urheilumuoto ja telineet on rakennettu varta vasten juuri tätä lajia varten. Lajia, joka on nimeltään street workout. Se on yhdistelmä voimistelua ja parkouria, ja sitä voi harrastaa lähes missä vain, iästä tai sukupuolesta riippumatta.

Lajin keskeisiä elementtejä ovat erilaiset käsilläseisonnat, leuanveto, dipit, punnerrukset ja roikunta sekä kaikkien näiden yhdistelmäliikkeet.

Nuo aivan älyttömässä kunnossa olevat urheilijat saavat itsensä yhdellä ponnahduksella ”humanflagiin” eli ihmislippuun, jossa pidetään molemmin käsin pystytangosta kiinni, heittäen koko muu vartalo vaakasuoraan. Ensimmäinen ajatukseni tuon nähdessäni oli, että eihän tuo voi olla edes mahdollista – mitkä rautavatsat heillä oikein onkaan!

Laji on uusi Suomessa, eikä kovin moni tiedä siitä vielä juuri mitään. Harrastajamäärät kasvavat kuitenkin vuosi vuodelta ja perus kuntosaleiluun kyllästyneet punttaajat laajentavat tekemistään näihin kehonpainolla tehtäviin liikkeisiin.

Pari vuotta takaperin olin eräillä urheilumessuilla, ja siellä näitä street workout –harrastajia oli esittelemässä lajiaan messukävijöille. Halukkaat pääsivät osallistumaan leikkimielisiin kilpailuihin. Tämän pisteen ohi ei voinut mennä hidastamatta kävelytahtia – laji on niin vaativan ja kiehtovan näköinen, että omaan tuijotukseen havahtui itsekin. Ja toki, kyllähän noita hyväkroppaisia temppuilijoita tuijottelee ihan mielellään.

Minusta laji on mielenkiintoinen sen erilaisuuden ja monipuolisuuden vuoksi. Se vaatii oikeasti taitoja – kuka tahansa voi heilutella puntteja salilla, mutta harva pystyy oikeasti käyttämään vartaloaan, kuten tässä lajissa.

Aikuisilta ihmisiltä unohtuu helposti leikkimielisyys, ja siksi haastankin kaikki rohkeasti kokeilemaan tätä lajia: menkää ja ottakaa nuo aikuisten leikkitelineet haltuun!

Toimittaja: Lotta Ikonen
Kuva: Jusu Lahti