Espoolainen edustusjalkapallo on siirtymässä parempaan suuntaan

Espoolaisen jalkapallon edustusseura, FC Honka on kokenut kovia viime vuosien aikana. Nyt Honka näyttää ottavan uuden askeleen eteenpäin. 

Espoolaista jalkapalloa edustava FC Honka kumosi HJK lauantaina 3-1 tuloksin, ja tunnelma Tapiolan urheilupuistossa todisti espoolaisten innon jalkapalloa kohden. Fanit lauloivat lähes koko ottelun ajan vaikka vettä satoi ja päätykatsomot olivat autiot. Vaikka Hongan stadion onkin avoin, niin yleisön mölinä ja kannustus kuului ympäri stadionin, sekä sen ulkopuolelta asti kuuli yleisön riemun.

Espoo on väkiluvultaan Suomen toisiksi suurin kunta, mutta ihmiset ovat jakautuneet laajasti Espoon alueelle. Espooseen saapuvat asukkaat tulevat ympäri Suomea, maaseuduilta ja muilta kunnilta, joka on vaikuttanut yksittäisten edustusseurojen kannatusyhteisöön. Espoolaisen urheilun kannatus on jakautunut eikä yhdelle seuralle löydy yhteistä välimaastoa. Tämä vaikuttaa vetovoimaan, on vaikea motivoida katsojia peleihin.

Raha on myös suuri vaikuttaja espoolaisiin seuroihin, sillä seurojen taloudellinen avustus on heikossa tilassa, niin on myös vaikea toimia suurella asteikolla. Ilman taloudellista avustusta seurojen edistymiseen, silloin vaihtoehtoja on hyvin vähän. 

Honka on pelannut hyvän kauden ja toive olisi vielä parempaan ensi kaudella. Hongan viisi viimeistä ottelua HJK:ta vastaan ovat olleet makoisat, kolme voittoa, yksi tasapeli ja yksi häviö. Tästä fanit nauttivat, kun Metroderbystä on kyse ja vastustajana on kuitenkin Suomen suurin jalkapalloseura. 

Fanit nauttivat lauantain päivän ottelusta, he elivät pelin hengessä, huutelivat ärräpäitä ja kaikkea muuta, jotka kuuluvat urheilufanien tehtäviin. Ottelusta sai myös toisen näkökulman, kuinka espoolainen edustusjalkapallo on tekemässä paluutaan. Espoon kaupunginhallitus hyväksyi Tapiolan jalkapallostadionin rakennuttamisen ja se on myös tuonut hyviä uutisia espoolaisen jalkapallon suhteen. 

Honka on pelannut pelinsä ei niin vakuuttavalla areenalla. Areena muistuttaa rakennustyömaan telineitä ja yleisöä ei ole saapunut otteluihin, sillä päätykatsomot ovat ulkoistumapaikkoja. Uuden stadionin rakentaminen antaisi uudenlaisen kokemuksen katsojille ja vakuuttavamman kuvan seurasta.

Espoon kaupungin osallistuminen FC Hongan tilojen parantamiseen antaa uskoa, että seuraa ei jätetä taloudellisesti pihalle Espoon muista toiminnoista. Tämä voi olla espoolaisen edustusjalkapallon murto suomalaisen jalkapallon tulevaisuuteen.