FC Hongan on oltava parempi ensi kaudella

Viime kautensa Suomen kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla pelanneen FC Hongan kausi päättyi pettymykseen. Kakkosen eteläisen lohkon murskavoiton jälkeen pelatut karsinnat eivät menneet suunnitellusti. Kokkolan Pallo-Veikot vei Ykkösen sarjapaikan Hongan nenän edestä. Nyt ensi kaudelle on vain yksi kristallinkirkas tavoite.

– No onhan se sellainen juttu, että meidän on noustava.

Näin toteaa Hongan päävalmentaja Juho Rantala. Espoolaisilla oli viime kaudella todella kova joukkue kakkosdivariin. Mahdollisesti liigatasoa. Nyt se lähtee kauteen hyvin samantyyppisellä joukkueella. Päävalmentaja Rantala myös toivoo, että joukkue ei paljon muuttuisi.

IMG_4521

– Joukkueen rakentaminen on hyvällä mallilla. Muutama ulkomaalaispelaaja ei ole vielä liittynyt harjoitusvahvuuteen. Toivon että joukkue ei hirveästi muuttuisi, mutta ainahan muutosta jonkin verran tulee. Try-out pelaajia meillä ei ole, mutta halpa maaleja tekevä hyökkääjä olisi tietenkin kiva saada, Rantala kertoo hieman virnistäen.

Tällä hän viittaa viime kaudella vaivanneeseen viimeistelyn ontumiseen. Hongalla ei ollut selvää ykkösmaalintekijää, joka tekisi maaleja kovalla prosentilla. Maaleja espoolaiset kyllä tekivät, mutta moni peleistä päättyi yhden tai kahden maalin voittoon. Hongan pääkäskijä myöntää, että dominointiin nähden maaleja olisi pitänyt tulla enemmän.

– Pelaajat sanoivat muutaman pelin jälkeen, että oli aika helppo peli vaikka voitettiin 1-0 tai 2-0. Totesin siihen, että miksei sitten voitettu isommalla erolla. Mielestäni pelin ollessa helppo sen on oltava koko ajan hallinnassa ja voiton on tultava vaikka 4-0.

Voitto on jalkapallossa monesti hyvin pienestä kiinni. Yhdellä maalilla johtaessa maailman paraskin seurajoukkue voi menettää johdon, vaikka peli olisi täysin hallinnassa.

– Muutaman kerran kaudella johtaessamme maalilla saattoi vastustajalla olla todella hyvä paikka tasoittaa. Harvoin onneksi niistä maaleja tuli.

Ennen viime kautta Rantala naulasi tavoitteeksi nousta kolmessa vuodessa liigaan. Tämä on kova tavoite, koska kakkosesta nouseminen on jo työn ja tuskan takana. Edellisten karsintojen häviävänä osapuolena on tietysti helppo kritisoida nousukarsintoja. Ylivoimaisena lohkonsa voittajana oli kuitenkin absurdia nähdä Hongan nousun jäävän kiinni yhdestä ottelusta. Myös Rantalalla on antaa palautetta raa`asta tavasta ratkaista nousija.

– Moni sanoo että systeemi on tiedossa, mutta onhan tuollaiseen vaikea valmistautua. Vastustajakin taitaa selvitä tänäkin vuonna vasta viimeisen pelin jälkeen.

Edellisen kauden dominanssi on varmasti pelaajilla myös muistissa. Siinä saattaa piillä yksi uhkakuva, joka voi pilata Espoon jalkapalloylpeyden kauden. Nuoren joukkueen keskittyminen on saatava pidettyä yhdessä pelissä kerrallaan. Ajatusten harhaillessa liian pitkälle tulevaisuuteen voi pelintaso laskea ikävin seurauksin.

– Viime kaudella ei näkynyt asenneongelmaa missään vaiheessa. Taso pidetään korkealla, kun treeneissä tehdään kaikki niin hyvin kuin mahdollista. Käytännön toteutus on tietenkin eri asia ja ehkä meidän pitää kiristää ruuvia, jotta voittava taso pidetään.
Teksti ja Kuvat: Mikko Kärkäs