Henkilökuva: Robert Ivanov – matka divarista Puolaan

Ruskisoldat, Daddy Longlegs, Robert Ivanov. Huuhkajienkin paidassa debyyttinsä tehnyt Ivanov siirtyi Esport Hongasta, Puolan pääsarjassa pelaavaan Warta Poznaniin. Tavoitteena pelata Euroopan top-5 sarjoissa.

Helsingin Kontulassa kasvanut Robert Ivanov aloitti jalkapallon nelivuotiaana kotikylän omassa joukkueessa FC Konnussa vuonna 1998. Vuonna 2003 nuori pojankloppi siirtyi FC Konnusta HJK:n 94-syntyneiden edustusjoukkueeseen, josta matka jatkui reilun kolmen vuoden jälkeen HJK West:iin. Parin vuoden jälkeen kyseinen joukkue hajosi ja taas matka jatkui. Tällä kertaa tie vei FC Viikinkien B-junioreiden kautta PK-35 A-junioreihin, josta matka jatkui vielä LPS:n A-junioreihin ennen miesten sarjoihin siirtymistä. Vuonna 2013 Ivanov siirtyi miesten kolmosessa pelaavaan FC Myllypuroon.

 

Ensiaskeleet miesten sarjoissa

Ura miesten sarjoissa alkoi varsin menestyksekkäästi. FC Myllypuro nousi divaritason ylöspäin häviämättä otteluakaan. Seuraava kausi meni Robertin osalta hieman vaikeimmissa olosuhteissa, kun mies aloitti asepalveluksen parolannummella. Treenit jäi lähes täysin väliin ja ainoastaan peleihin oli aikaa. Kahden FC Myllypurossa vietetyn kauden jälkeen Ivanov pelasi vuoden verran FC Viikingeissä, jonka jälkeen vuonna 2016 osoitteeksi tuli Esport Honka.

Kuva: Robert Ivanovin kotialbumi

Ivanovin ensimmäinen kausi Hongassa sai satumaisen lopun. Esport Honka nousi sarjaporrasta ylöspäin kakkosesta ykköseen, kun he kaatoivat nousukarsinnoissa OPS:n kaksiosaisessa ottelusarjassa. Tapiolassa pelattu ensimmäinen osaottelu päättyi lukemiin 2-2, joten Honka tarvitsi toisesta osaottelusta voiton, tai suurinumeroisen tasapelin. Oulussa pelattu toinen osaottelu oli alusta loppuun hyvin kiihkeä. Ottelun 72. peliminuutilla Honka antoi kulmapotkun, jonka jälkitilanteesta pallo osui OPS:n pelaajan käteen rangaistusalueen sisällä. Tuomari näki virheen ja pallo 11-metriin. Rangaistuspotkua asettui antamaan kylmähermoinen herrasmies nimeltä Robert Ivanov.

Nousu panoksena ja mitä tekeekään nuori itsevarma keskuspuolustaja? Pallo maalin vasempaan laitaan ja kädet kattoon. Ottelu päättyi lukemiin 1-2 Hongalle ja nousujuhlat alkoivat. 

Mieheltä itseltään kysyttäessä lempimuistoa Hongan paidassa nousee kyseinen ottelu esille ensimmäisenä.

– Henkilökohtaisesti upein hetki on varmaankin nousu Ykköseen, kun sai tehdä sen ns ratkaisevan maalin ja näyttää, että homma luonnistuu meikäläiseltä tiukassa paikassa. Muuten niitä uskomattomia hetkiä on niin paljon että vaikeeta valita, Ivanov kommentoi.

Kaudelle 2017 Honka vaihtoi valmentajaansa. Juho Rantala siirtyi HJK:n organisaatioon ja tilalle palkattiin Vesa Vasara. Ensimmäinen kausi Vasaran komennuksessa päättyi edeltävän kauden tavoin nousuun. Suora nousu meni niukasti TPS:lle, joten Honka jälleen karsimaan. Tällä kertaa nousukarsinnoissa vastaan asettui Helsingin IFK. Ensimmäinen osaottelu Tapiolassa päättyi lukemiin 0-0 ja toinen osaottelu Helsingissä lukemiin 1-1. Nousu Veikkausliigaan varmistui siis vierasmaalisäännön turvin. Edellisen kerran Honka pelasi Veikkausliigaa 2014 kaudella.

Miehen liittyessä Honkaan kaudella 2016 ei Veikkausliiga ollut vielä mielessä.

– En silloin kun tulin Honkaan hirveästi miettinyt Veikkausliigassa pelaamisesta. yritin vain vakiinnuttaa mestan pelaavassa kokoonpanossa ja nousta Ykköseen. Niin sanotusti päivä kerrallaan mentiin silloin alkuun, Roba toteaa

 

Veikkausliiga vuodet

Roban vuodet veikkausliigassa oli monella tapaa hyvin menestyksekkäitä, vaikka pokaalit jäivätkin uupumaan. Ensimmäisellä Veikkausliiga kaudellaan Roba valittiin mm. kaksi kertaa Veikkausliigan kuukauden joukkueeseen. Maalejakin nähtiin kolme kappaletta yhden maalisyötön lisäksi. Honka jäi niukasti sarjassa neljänneksi, eikä paikkaa europeleihin saatu. Kuitenkin upean suorittamisen johdosta Ivanov palkittiin, kun hän pääsi Tammikuussa 2019 Huuhkajien matkaan Qatarin leirille. Mies pääsi pelaamaan kahdessa ottelussa. Paikka Huuhkajissa onkin yksi miehen lempi muistoista/hetkistä jalkapalloilijana.

– Jalkapalloilijana upein hetki on varmaankin se kun Markku soitti ja kyseli maajoukkueen matkaan. Se oli aika surrealistinen tilanne vaikka siitä oli ollutkin puhetta mediassa yms, kommentoi Roba, Roba kommentoi.

Kuva: Robert Ivanovin kotialbumi

Toisella Veikkausliiga kaudellaan Ivanov oli eittämättä yksi koko liigan parhaista keskuspuolustajista. Mies pelasi yhtä ottelua lukuunottamatta jokaisessa ottelussa täydet 90 minuuttia suorittamisen ollessa hyvin tasaista ja itsevarmaa. Myös toisella kaudella hän pääsi kertaalleen Veikkausliigan kuukauden joukkueeseen.

Kokonaisuudessaan ennen ulkomaille siirtymistä Ivanov pelasi Hongan riveissä 146 ottelua tehden 18 maalia ja antaen 4 maalisyöttöä. Veikkausliigassa otteluita tilille kertyi kahden ja puolen kauden aikana 62.

 

Vihdoin ansaittu siirto ulkomaille

Veikkausliiga kausi 2020 alkoi Ivanovin sekä koko Hongan puolustuksen osalta erittäin vahvasti. Honka päästi ensimmäisessä 11 ottelussa, vain viisi maalia, joka oli siihen mennessä Veikkausliigan vähiten. Näiden 11 ottelun jälkeen Robaan ja Honkaan oltiin yhteydessä Puolan pääsarjassa pelaavasta Warta Poznanista. Warta oli kiinnostunut ostamaan Roban itselleen. Roban unelmana oli pelata ulkomailla, joten siirtoa ei kahdesti tarvinnut miettiä. Kysyessäni mieheltä itseltään oliko siirto Wartaan heti selvä kommentoi hän asiaa seuraavasti.

– Aikalailla oli, Warta toimi tosi ammattimaisesti ja osoitti tosi voimakkaasti halua saada mut ja jalkapalloilijana sä et oikein enempää toivo kun on ulkomaista kyse. Tottakai paino vaakakupissa se että Hongassa on mahdollisuus taistella vielä mestaruudesta mutta mun iässä ja tapauksessa jos ulkomailta kysellään vakavissaan niin on tartuttava siihen mahikseen.

Roba on nyt asunut Puolassa reilun kuukauden ja elämä Poznanissa on maistunut.

– Elämä on maistunut hyvältä, Poznan on tosi kaunis kaupunki ja paljon kauniita vanhoja rakennuksia jotka henk.koht on tosi mielenkiintoista. Joukkue on ottanut hyvin vastaan ja innolla odotellaan debyyttiä, Ivanov toteaa.

 

Muuta Robert Ivanovista

Pääsin kysymään Robalta useita kysymyksiä, joihin mies vastasi erittäin mielellään. Kysyin mm. lapsuuden idolia, unelmaa jalkapalloilijana ja Vesa Vasaran vaikutuksesta häneen jalkapalloilijana. Mies vastasi kysymyksiin seuraavasti.

Lempi jalkapalloilija lapsena?

– Zidane oli nuorempana ykkösäijä. Vanhempana on alkanut, ehkä kattoo vähän eri tavalla futaajia, mutta Arshavin oli Arsussa pelatessaan kans yks lemppareista. Tällä hetkellä Thiago Alcantara on seksikkyydellään vallottanu sydämen.

Isoin unelma tällä hetkellä?

– Isoin unelma on vakiinnuttaa paikka maajoukkueessa ja pelata Top5 sarjoissa. Englanti ykkösenä.

Miten koet Vesa Vasaran vaikuttaneen sun uraan jalkapalloilijana?

– Vesku on yksi suurimmista tekijöistä siihen missä oon nyt. Vesseli autto mua ymmärtää pelistä erilaisia ulottovuuksia ja se miten pelaan topparina nykyään on paljon Veskun ansiota. Se on antanu mun pelaa mun vahvuuksilla ja antanu jossain määrin vapauksia näyttää mun luovuutta. Ja tottakai valinnut mut pelaa monta vuotta niin ei oo epäilystäkään siitä, että Vesku ois yks isoimmista vaikuttajista mun uraan.

Kirsikkana kakun päälle kysyin mieheltä olisiko hänet vielä joskus mahdollista nähdä Hongan paidassa.

Ehdottomasti on mahdollista, toivon mukaan kun oon tehnyt mittavan uran ulkomailla niin voin tulla viimeset vuodet Honkaan nauttimaan stadionista ja huippufaneista vikan kerran.

 

Kirjoittanut: Osku Vuolle

osku.vuolle@hotmail.fi