Kolumni: Iso osa jääkiekosta tulee perustaidoista

 

Mitä nykyajan kiekkoilijalta vaaditaan? Ehdottomasti monipuolisuutta. Mitä monipuolisempi pelaaja on, sitä parempi mahdollisuus hänellä on edetä urallaan.

Monipuolisuudella tarkoitetaan yleistä urheilullisuutta, johon kuuluu koordinaatio, yleinen lihasvoima, nopeus jäällä kuin sen kuivalla, liikkuvuus, yleinen kehon hallinta. Kaikki nämä ovat tukena kaukalossa tapahtuvaan suoritukseen. Kentällä monipuolisuudella tarkoitetaan  että pelaaja on hyödyllinen molemmissa päissä. Jääkiekko on lajina kehittynyt viime vuosina niin paljon, ettei välttämättä voi puhua edes samasta lajista nykypäivänä. Pelillisesti laji on muuttunut nopeammaksi , sekä pelaajien vaatimukset ovat muuttuneet. 

 

Luistelun tekniikka on uusi innovaatio

Jääkiekon kehittyminen nopeammaksi peliksi on myös vaatinut pelaajien luistelutaidot korkeammalle tasolle. Vasta viime vuosina muotiin tullut luistelu valmennus on auttanut monia pelaajia huipulla kun myös huipulle päästäkseen. Jääkiekkoilijat ovat saaneet paljon apua terän käyttöön sekä vartalon hallintaan mm. taitoluistelu valmentajilta, alamäkiluistelijoilta sekä pikaluistelijoita. 

 

Luistelutaito on ehdottomasti yksi suurista tekijöistä joka sitten erottaa hyvät pelaajat erinomaisista. Se miten pysyy terän päällä, tasapaino, oman kehon hallinta. Oma työ jääkiekon parissa on luistelutaidon kehittäminen ja pelaajan oman vartalon hallinta. Painostan takaperin luistelua sekä peliasennon tärkeyttä. Käydään pelaajan kanssa henkilökohtaisesti heikkoudet, mitä lähdetään työstämään. Unohtamatta vahvuuksia joita sitten tuetaan erilaisten harjoitteiden avulla.  

 

Vaihtelua luistelu treenin sisältöön

Yleisesti luistelu treeneistä tulee mieleen perus viiva luistelu sekä ympyrä luisteluharjoitteet. Pelinomaista luistelua joukkueharjoituksissa tehdään enemmän kuin perus luistelutaitoa. Jäällä tällöin on älytön määrä pelaajia ja on vaikeaa keskittyä kaikkiin yhdenaikaisesti. Harvoin on tietotaitoa seuran sisällä jakaa kaikille tasapuolisesti.

 

Kiekkoilijat usein käyvät vapaa-ajallaan yksityis valmennuksissa jos ei  seuralla ole tarjota yksilökohtaista luistelu valmennusta. Tavoitteena olisi saada mahdollisimman monelle pelaajalle mahdollisuus kehittyä luistelijana. 

Omaan työhön kuuluu pelaajien yleinen kehittäminen. Se että valmentaja pystyy tuomaan pelaajasta uusia hyviä puolia ja tämän kautta motivoi pelaajia tekemään enemmän töitä.

 

Teksti: Daniela Kälviläinen