Espoolainen kiekko tekee uutta tulemistaan – jääkiekkolupaus Emil Oksanen on osa sitä

Espoo Blues, Espoo United ja nyt Kiekko-Espoo. Espoolainen jääkiekko on elänyt 2000-luvulla monia eri vaiheita. Kaudelle 2020-2021 Mestikseen nostettu Kiekko-Espoo tavoittelee tulevalla kaudella uutta nousua suomalaisella kiekkokartalla. 

Satsaukset kauteen ovatkin olleet sen mukaisia, Arto Laatikainen, Kurtis McLean sekä Joonas Kalliola vain muutamia mainitakseni. Kauden 2020-2021 joukkueesta löytyykin yhteensä 1 657:n pelin edestä kokemusta kotimaisesta Liigasta. Kiekko-Espoo onkin yksi ehdottomista ennakkosuosikeista alkaneelle Mestiskaudelle. Katseet Espoossa tällä kaudella kohdistuvat edellä mainittujen lisäksi 22-vuotiaaseen oikealla pelaavaan laitahyökkääjään ja paluunmuuttajaan Emil Oksaseen.

Emil Oksanen #2 Kiekko-Espoo

 

Takaisin kotiin

EPS:n kasvatti Emil Oksanen tekee paluun Espooseen kaudeksi 2020-2021. Juniorimyllyn Espoon Bluesissa läpikäynyt Oksanen tekee paluun kolmen muualla vietetyn vuoden jälkeen. Kauden 2016-2017 jälkeen yksi vuosi kului ensin Kanadan juniorisarja WHL:ssä ja kaksi vuotta sen jälkeen kotimaisessa Liigassa Saipan riveissä. Aikuisten tasolla miehellä alkaa Espoossa toinen kausi. Kaudella 2016-2017 Oksanen pelasi Mestiksessä silloisessa Espoo Unitedissa 46 ottelua tehden tehopisteet 13+6=19. Nyt oli aika palata kotiin espoolaisen kiekkoyleisön eteen:

–  Halusin olla mukana espoolaisen kiekon uudessa nousussa, nyt oli oikea aika palata kotiin, Oksanen sanoo

Emil Oksanen on myös kiekon lisäksi löytänyt muuta ajateltavaa, sillä Oksanen opiskelee parhaillaan yliopistossa Mestiksessä pelaamisen rinnalla.

–  Yliopisto-opinnot ja kiekko ovat tällä hetkellä hyvä yhdistelmä. Kun opinnot nyt tässä nykymaailman tilanteessa ovat paljolti etänä niin opiskelu sujuu hyvin urheilemisen rinnalla.

 

Vaikeudet Lappeenrannassa

Emil Oksanen teki Kanadassa tehdyn visiitin jälkeen päätöksen palata takaisin Suomeen. Erilaisten vaihtoehtojen jälkeen joukkueeksi valikoitui Saipa, jota valmensi silloin Oksaselle A-junioreista tuttu päävalmentaja Tero Lehterä.

–  Kun katsottiin vaihtoehtoja, niin Saipa tuli siinä esille ja siellä oli tuttu valmentaja. Tiesin millainen valmennus ja päivittäinen tekeminen Saipassa oli.

Oksanen teki liigadebyyttinsä Saipan paidassa kauden 2018-2019 avausottelussa Kookoota vastaan. Debyytti sujuikin mallikkaasti, sillä ottelussa syntyi miehen Liigauran ensimmäinen maali. Tämän lisäksi hyökkääjä ratkaisi voittomaalikilpailussa ottelun kahdella onnistuneella rangaistuslaukauksella. Hienosti alkanut kausi kesti lopulta vain 20 ottelun verran, sillä Saipassa tutuksi tulleet loukkaantumiset tulivat riesaksi ensimmäisen kerran syksyllä 2018. Valitettavasti samaa kaavaa noudatteli miehen osalta kausi 2019-2020. Toki pelejä tuli melkein kaksinkertainen määrä 38, mutta sekään ei ollut sitä, mitä Lappeenrannasta oltiin lähdetty hakemaan.

–  Loukkaantumisia oli useampia, sekä pienempiä, että muutama vähän isompi. 

–  Sekä joukkueena, että yksilönä aika Saipassa jäi piippuun. Ei voi olla missään nimessä tyytyväinen aikaan Saipassa, mutta tietysti koitan ottaa sieltä ne positiivisetkin asiat mukaan.

 

Kiekko-Espoo ja Mestis

Mestiskausi on jo Kiekko-Espoon osalta kovaa vauhtia liikkeellä. Kiekko-Espoo aloitti pelinsä vakuuttavasti voittamalla sekä TuTon, että Kiekko-Vantaan maalierolla 10-2. Kiekko-Espoo otti heti luulot pois kauden avauspelissä voittamalla TuTon vieraissa peräti 2-9. Emil Oksanen saalisti kahdessa ensimmäisessä pelissä tehot 0+1. Tehoja on kuitenkin varmasti tulossa miehelle hetkenä minä hyvänsä, sillä Oksanen on ensimmäisten pelien perusteella asetettu suomalaiselle kiekkoväelle Lukosta tutuksi tulleen Kurtis McLeanin rinnalle.

–  McLean on mukava heppu, ja kuten kaikki tietää niin miehellä on pitkä ura takana ja sitä myötä paljon kokemusta. Hän pystyy tuomaan omilla vahvuuksillaan paljon hyvää meidän peliin. Tähän mennessä on ollut todella hauskaa pelata hänen kanssaan. 

Joukkue on Mestikseen todella nimivahva ja se kantaakin ennakkosuosikin viittaa Mestiksessä. Vaikka joukkue on ollut koossa hyvin vähän aikaa niin pelaaminen on toiminut mallikkaasti alusta alkaen ja joukkueesta huokuu tekemisen meininki.

–  Joukkueessa on tällä hetkellä todella hyvä fiilis, meillä on todella taitava ja nopea joukkue ja uskon, että me ollaan aika vaikea joukkue vastustajalle voittaa. 

Tällä kaudella miehen tunnistaa Kiekko-Espoon peleissä pelinumerosta 2. Kun utelen pelinumeron taustaa on selvää, että miehellä ei ole ollut pelinumero prioriteettilistalla numero yksi.

–  Ei siinä sen ihmeempiä, huoltaja kysyi, että mikä numero laitetaan niin vitsillä sitten valittiin numero kaksi ja sillä mennään. 

Kiekko-Espoo kaudella 2019-2020

Mestiksestä uuteen lentoon

Nyt parin vaikeamman kauden jälkeen Oksanen hakee uutta nousua Mestiksestä. Lupaavan hyökkääjän on nyt uran kannalta tärkeää saada ehjä kausi Espoossa. U18 MM-kultaa vuonna 2016 voittanut pelaaja omaa eittämättä edelleen potentiaalin nousta huippuhyökkääjäksi ainakin kotimaisen Liigan tasolla. Toiveissa on ehjä kausi, sillä epäonnea loukkaantumisten kanssa on miehellä ollut viime aikoina ihan riittämiin. Oksanen ei halua laittaa liikaa paineita juuri tälle kaudelle, vaikka on selvä homma, että onnistunut Mestiskausi olisi iso askel kohti isompia parrasvaloja.

–  Koitan vain jokaiseen peliin tuoda omia vahvuuksiani ja auttaa joukkuetta parhaani mukaan pisteiden teossa ja voittamisessa. Sillä mentaliteetillä etenen päivittäin.

Kysymyksiä on suomalaisessa kiekossa on herättänyt Mestiksen kyky kilpailla lahjakkaista suomalaispelaajista. Mestiksen kannalta valitettavan moni nuori pelaaja valitsee nykypäivänä jonkin ulkomaisen kiekkosarjan suomalaisen toiseksi korkeimman kiekkosarjan sijaan. Esimerkkejä suomalaisessa kiekossa on siitä kuinka Mestiksestä ollaan noustu kohti isompia parrasvaloja, parhain esimerkki nykypäivän pelaajista on NHL-joukkue Minnesota Wildin organisaatioon kuuluva maalivahti Kaapo Kähkönen. Kuitenkin Mestiksen isoin ongelma on seurojen maksukyvykkyys ja suljettu sarjajärjestelmä. Nuoria lupauksia on hankala houkutella pelaamaan, kun ei ole varaa maksaa kunnolla palkkaa ja kilpailua sarjanoususta ei ole. 

–  Monet nuoret siirtyy ulkomaille laadukkaampien sarjojen perässä, kun Mestiksen taloudellinen tilanne on mitä on. Uskon silti, että Mestis pystyy edelleen kehittämään nuoria pelaajia ja toimia ponnahduslautana. 

Rennosta nuoresta miehestä saa haastattelun perusteella hyvin positiivisen ja nöyrän kuvan. Hyökkääjä elää jalat maassa ja on ystävällinen ihmisille ympärillään. Miehen seuraava iso tavoite on palata Liigaan pelaamaan. Voisiko se tapahtua jopa Kiekko-Espoon paidassa? Toivottavasti. Kaipuu espoolaiseen pääsarjakiekkoon on monella kova. Oksasen kaltainen talentti tarvitsee tulevaisuudessa pääsarjakiekkoa ja mikä olisikaan hienompaa kuin pelata sitä Kiekko-Espoon paita yllä. Mutta minä vuonna tämä kaikki voisi tapahtua?

–  Olen kyllä väärä ihminen vastaamaan tähän kysymykseen, saa nähdä miten Liigajoukkueiden käy tässä vallitsevassa tilassa. Konkurssi on todellinen uhka nykyisille Liigajoukkueille, jos sarja joudutaan keskeyttämään. 

–  Voi hyvin olla, että tulevaisuudessa olisi Liigassa tarvetta uusille joukkueille. Mistä sitä ikinä tietää. Mutta toivottavasti nousu Liigaan tapahtuisi lähitulevaisuudessa.

Miehen viimeiseen toteamukseen on helppo yhtyä, mutta maltetaan vielä hetki. Tämän kauden Kiekko-Espoo on upea joukkue, jota ehdottomasti kannattaa seurata. Myös Oksanen kannattaa ottaa ehdottomasti tarkkaan seurantaan, sillä hänestä kuullaan vielä varmasti tulevaisuudessa. Espoolaisessa kiekossa on tällä hetkellä yleisesti hyvä pöhinä päällä. Toivottavasti joukkueen pöhinä kantaa Oksasen johdolla tulevaisuudessa aina kotimaiseen pääsarjaan asti.

Kiekko-Espoo kaudella 2019-2020

Kirjoittaja: Henri Niemelä

henri.niemela18@gmail.com