Kiekko-Espoon varustepäällikkö Aleksi Lindstedt kertoo huoltajan toiminnasta

Aleksi Lindstedt on toiminut jääkiekon parissa varustepäällikkönä neljä kautta ja aloittaa uuden kauden syksyllä kun Suomi-sarja alkaa. Lindstedt kertoo mitä hänen arkeensa kuulu varustepäällikkönä.

Jääkiekossa, niin kuin monessa muussakin urheilussa pelaajat eivät ole ainoat jotka pitää joukkueen kasassa. Pelaajat itsessään ovat urheilun keskus mutta he eivät pysty tekemään kaikkea, he tarvitsevat johdatusta ja apujoukkoja. 

Jotta kuviot, harjoitukset, varusteet ja muut olisi oikeissa käsissä on joukkueessa useampi “ei pelaaja” mukana. He ovat iso osa joukkueen menestystä varten vaikkakin kentällä ei käy, mutta ilman heitä ei pelaajilla olisi mahdollisuutta antaa kaikkensa kentällä. Joukkueisiin kuuluu valmennusjoukot, ensiapujoukot sekä yksi tärkeimmistä: huoltajajoukot.

Huoltajan rooliin kuuluu monia tehtäviä. Näistä olennaisimmat tehtävät ovat varusteiden kunnossapito ja pelipäivänä varusteiden tarkistus ja pukukopin valmisteleminen, mutta nämä ovat vain pinnan raaputtamista. Tehtävästä on kertonut meille enemmän Aleksi Lindstedt joka aloittaa nyt toista kauttaan Kiekko-Espoon varustepäällikkönä.

-Luistimien teroitus, mailojen tilaaminen, varusteiden korjaus, pyykinpesu, juomapullojen täyttö. Melkein kaikki maan ja taivaan väliltä.

Varusteiden huolto on joukkueelle elintärkeää ja tämä on huoltajan heiniä. Mitä olisikaan joukkue ilman välineitään. Aleksi myös tilaa uusia mailoja ja pitää ne käyttö valmiudessa. 

Lindstedt on toiminut huoltajana Bluesin A-junnuissa kauden ja kaksi kautta Espoo Unitedin huoltajana, mutta Kiekko-Espoossa hänestä tuli varustepäällikkö ja on toiminut siellä kauden ja aloittaa uuden kauden syksyllä. Kokonaisuudessa Lindstedt on toiminut neljä vuotta ja aloittaa viidennen, joten on turvallista sanoa että hän osaa hommansa.

Kiekko-Espoo pelaa Suomi-Sarjaa, joka koostuu 16 seurasta ja näistä moni on kaukana espoosta. Pisin reissu minkä joukkue joutuu kokemaan on Laser-HT joka sijaitsee oulussa. Ja kun Kiekko-Espoo lähtee vieraspeleihin varustepäällikkö pääse varsinaisesti työn alle. 

-No riippuu vähän, esimerkiksi viime vieraspeliin pakkasin kaikkien kamat, ajoin ne pakettiautolla pelipaikka kunnalle, tyhjensin pakun kaikkien kamoista koppiin ja purkasin kaikkien laukut, kertoo Aleksi.

Kun kaikki varusteet ja laukut on saatu paikalle, huoltaja joutuu vielä muutamia järjestyksiä hoitaa ennen peliä.

-Sen jälkeen laitoin teipit, hedelmät ja välipalat esille ja sitten oikeastaan odotin että peli alkoi

Kun katsoo jääkiekkoa niin ei voi olla huomaamatta vaihtoaitiota ja kaikkia ketä siellä odottavat vuoroaan. Pelaajien takana seisovat valmentaja ja apuvalmentaja. Ja kun katsoo sivulle, sieltä voi myös nähdä henkilön varamailojen luota. Tämä henkilö on joukkueen huoltaja, joka pitää varustepuolen pystyssä joukkueelle. 

-Pelin aikana oon varamailojen vieressä jos jollain menee poikki ja vaihdan teriä kun on tarve, toteaa Aleksi Lindstedt.

On helppo sanoa, että huoltajan rooli oli yksinkertainen, mutta siinä olisi väärässä. Huoltaja on kriittinen osa joukkuetta ja joutuu pitämään linnan pystyssä. Varusteet ovat kuitenkin jääkiekossa erittäin tärkeät, ja ilman huoltajaa joukkue olisi omillaan.