Kolumni: Naisten jääkiekon tila Suomessa.

 Mikä toisi yleisöä ja sponsoreita lajille?

Syyskuinen lauantai-ilta Espoon Tapiolan harjoitusjäähallissa. Yleisöä 52 henkeä, kentällä pelaavat kotijoukkue Kiekko-Espoo sekä Vaasan Sport. Pelataan juuri alkaneen Naisten Liigan toista ottelukierrosta. Ottelu päättyy Kiekko-Espoon 5-0 voittoon. Vaasalaiset suuntasivat ottelun jälkeen Hämeenlinnaan ja espoolaiset Turun suuntaan. Mutta mitä pelien ja viikonlopun jälkeen tapahtuu naiskiekkoilijoiden elämässä? Pelaajat palaavat nöyränä takaisin työn ja opiskelujen ääreen. Miksi näin on? Miksei jääkiekko maksa naisten laskuja samalla tavalla kuin Liigassa pelaavien miesten?  Missä ovat sponsorit?

Noora Räty, Meeri Räisänen, Annina Rajahuhta ja Jenni Hiirikoski. Valtavirtaa seuraavalle tavalliselle pulliaiselle ainoastaan Noora Rädyn nimi saattaa kuulostaa tutulta. Miksei naispelaajista puhuta mediassa yhtä innokkaasti kuin miehistä? Räisäseltä löytyy olympia ja mm-mitali.Rajahuhta on voittanut 6 Suomen mestaruutta ja saavutti hiljattain 300 pelatun runkosarja-ottelun rajapyykin naisten liigassa. Hiirikoski on pelannut naisten A-maajoukkueessa vuodesta 2004 ja voittanut 2 olympiamitalia sekä 6 pronssia ja yhden hopean mm-kisoista.

Kuinka moni voi vakavalla naamalla väittää tunnistavansa yllä olevan Naisten Liigan logon? Naisten Liigassa pelaavan Helsingin IFK:n yleisökeskiarvo kaudella 2019-20 oli arviolta 144 katsojaa kun samaan aikaan IFK:n miesten joukkueella sama luku on 7227 katsojaa.

Mikä sitten auttaisi Naisten Liigan nousua ihmisten huulille?Liiga tarvitsisi nopeasti pääsponsorin sekä uudelleen brändäyksen. Liiga tarvitsee samanlaisen remontin kuin naisten jalkapalloliiga joka sai sponsorikseen Subwayn ja sai uuden nimen Kansallinen Liiga.

Naisten Liigassa pelaa 2020-21 kaudella 11 joukkuetta. Liigan suosiota saattaa latistaa se tosiasia että 2000-luvulla mestaruuden on voittanut vain 5 eri joukkuetta, joista Espoon Blues(nykyinen Kiekko-Espoo) on juhlinut mestaruutta peräti 13 kertaa.Naisten Liigan tämä hetken suurin ongelma on eittämättä se tosiasia että pelaajat maksavat pelaamisestaan tienaamisen sijaan. Tuntuu aivan uskomattomalta että pelaajien täytyy maksaa jotta he saisivat pelata jääkiekkoa, saamatta siitä juuri minkäänlaista korvausta.Seurojen väliset tasoerot ovat kaventuneet vuosien mittaan ja pelien taso on noussut kohinalla. Myös 2019 kotikisat ja menestys ovat nostaneet naiskiekkobuumin Suomessa. Nyt olisi oiva hetki jonkun firman ottaa härkää sarvista ja ruveta sponsoroimaan Naisten Liigaa.

Naisten liigassa on myös tajuttu yksi asia mitä miesten puolella ei olla tajuttu tai haluttu myöntää. Pelaajien ja otteluiden taso nousee kun liigassa pelaa vain 11 joukkuetta miesten 15 joukkueen sijaan. Myös se että liiga on “auki” ja joka kauden jälkeen järjestettävät liiga-karsinnat  luulisi lisäävän sarjan mielenkiintoa.

Kirjoittaja: Tomi Anttonen

Tomi.anttonen@outlook.com