Naisten jääkiekko on nosteessa, mutta se ei näy katsomoissa

Naisten jääkiekon suosio on nousussa, mutta edelleen eroavaisuudet miehiin hidastavat sen kasvua.

Jääkiekko on Suomessa melkein maailman parasta. Maassamme se on jakaantunut miesten SM-liigaan ja Naisten Liigaan. Näiden välillä ei kuitenkaan ole hirveästi yhteistä, vaikka molemmissa selvitetään Suomen parhaat jääkiekkoseurat. Eroja löytyy ehkä vähän liikaakin, joiden takia naisten jääkiekko on edelleenkin epäsuositumpaa seurattavaa.

Naisten Liigassa katsomot lähes tyhjiä

Naisten Liiga on tällä hetkellä kovassa nousussa, mutta pelien katsojamäärissä tämä ei vielä näy. Tästä yleisökadosta seuraa muun muassa se ettei seurat saa rahaa ja pelaajien omat kustannukset kasvavat. Esimerkiksi Espoo Bluesin peleihin liput maksavat viisi euroa, joihin on kuitenkin vielä mahdollisuus saada vaikkapa opiskelija-alennus. Seurojen rahallinen auttaminen ei siis ole kallista.

Espoo Bluesin hyökkääjä Annina Rajahuhdan, 29, mukaan sosiaalisesta mediasta huomaa, että ihmiset haluaisivat tukea naisten jääkiekkoa. Hänen mielestään paras tapa tukemiseen olisi kuitenkin se, että lippuja peleihin ostettaisiin ja niitä tultaisiin katsomaan.

– Sitä kautta pystyisi sitten näkemään, että myös naisten jääkiekko on viihdyttävää.

Mailis Mäkinen

Annina Rajahuhta (vas.) ja Minttu Tuominen Espoon Bluesista. Kuva: Mailis Mäkinen

Nopeutta peleihin tarvittaisiin

Kun naisten jääkiekkoa vertaa miesten lajiin, huomataan yleensä ulkoiset tekijät: ristikkokypärät ovat pakolliset sekä taklaukset on kiellettyjä. Kumpikaan näistä ei hankaloita naisten pelaamista jäällä eikä niiden sääntöjen muuttamista välttämättä tarvita. Espoo Bluesin kapteenin Minttu Tuomisen, 28, toiveena olisi, että pelaaminen kovempaa voitaisiin mahdollistaa.

– Silloin tilanteisiin tullessa ei tarvitsisi jarruttaa.  

Naisten jääkiekolle enemmän suosiota

Naisten jääkiekon, mutta etenkin Naisten Liigan suosiota Suomessa voisi auttaa sen parempi ja aktiivisempi markkinointi. Sosiaalinen media on suuressa osassa lähes jokaisen suomalaisen jokapäiväistä elämää, joten suurin apu saattaisi löytyä sieltä. Mitä enemmän esimerkiksi seurojen nettisivujen seuraajia löytyisi, sitä nopeammin kannattaja- ja katsojamäärät saataisiin nousuun. Tämä taas voisi auttaa naisten jääkiekon tason nousemista ammattimaisempaan ja suositumpaan urheilulajiin. Lisäksi tämä olisi hyvä hetki suosion nousulle, kun keväällä Suomessa pelataan naisten MM-kisat.

Mailis Mäkinen

Espoo Blues ja HPK kohtasivat lauantaina Espoon Metro Areenalla. Peli päättyi Bluesin 3-1 voittoon. Kuva: Mailis Mäkinen

Naisten Liiga -kausi on alkanut ja seuroista mukana ovat Espoon Blues, HPK, Ilves, KalPa, KJT, Kuortane, Kärpät, Rauman Lukko, Sport sekä TPS. Seurojen kotipelejä voi seurata paikan päällä jäähalleissa sekä vieraspelejä Ruutu+:n avulla. Otteluiden aikataulut löytyvät muun muassa seurojen nettisivuilta.

 

Toimittaja: Ansa Laukkanen

Kuvaaja: Mailis Mäkinen